Skocz do zawartości
Kozax

Niemoge Zmienić Z Ata 33 Nawyżej...

Rekomendowane odpowiedzi

W poprzednim temacie chyba niezbyt dokładnie o co tak naprawdę chodzi. Problem polega a tym że nie moge wymusić więcej niż ATA33 a chciałbym żeby DVD-RW chodzło jak kiedyś na ATA 133 lub 100 bo nie pamiętam jak dokładnie było, ale wtedy nagrywanie płyt CD trawało 3 min a teraz około 10. A kopiowanie na dysk jak zajmowało około 1 minuty tak teraz zajmuje conajmiej 5, a DVD z 5 przeskoczyło na conajmniej 20 min. Nagrywarka to LiteOn 1213S Płyta główna Abit-NF7 S2 G. Sterowniki do IDE mam NVidii.

Ale i na windowskowskich to samo. W tej chwili nagrywarka jest na primary na IDE 1 podpieta, o kombiowałem na różne ustawieniaale cały czas tak samo. Dysk HDD jest na SATA podłączony, wcześniej przy starym dysku tez tak było.

Na początku wszytsko było Ok a później od jakiegos czasu tak się zrobiło. Może coś w biosie trzeba przestawić? jak bioe żeby ustwaił wg biosu to właśnie ustawia na DMAUltra2 33.

Szukałem i nie mogłem znaleźć zadowalającej mnie odpowidzi. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tryb wyższy niż UDMA-2 nie jest wymagany dla urządzenia które nie osiąga prędkości transmisji większej niż 30MB/s, dlatego nie ma napędów optycznych które pracują w trybie wyższym niż UDMA-2 (z małymi wyjątkami), ale ty na pewno takiego nie posiadasz

więc za kończ tę tyradę, bo ktoś zmowy zamknie twój temat

to chyba rozwieje wszelkie wątpliwości

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale coś u Kozaxa jest nie tak, płytkę cd w 10 minut wypala??? No zakładam, że dobrze ustawił szybkość nagrywania w programie do tego przeznaczonym. To wyglada tak jak by nie były zainstalowane sterowniki do obsługi IDE.

Edytowane przez mrk_BaltazaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi