Kozax Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 W poprzednim temacie chyba niezbyt dokładnie o co tak naprawdę chodzi. Problem polega a tym że nie moge wymusić więcej niż ATA33 a chciałbym żeby DVD-RW chodzło jak kiedyś na ATA 133 lub 100 bo nie pamiętam jak dokładnie było, ale wtedy nagrywanie płyt CD trawało 3 min a teraz około 10. A kopiowanie na dysk jak zajmowało około 1 minuty tak teraz zajmuje conajmiej 5, a DVD z 5 przeskoczyło na conajmniej 20 min. Nagrywarka to LiteOn 1213S Płyta główna Abit-NF7 S2 G. Sterowniki do IDE mam NVidii. Ale i na windowskowskich to samo. W tej chwili nagrywarka jest na primary na IDE 1 podpieta, o kombiowałem na różne ustawieniaale cały czas tak samo. Dysk HDD jest na SATA podłączony, wcześniej przy starym dysku tez tak było. Na początku wszytsko było Ok a później od jakiegos czasu tak się zrobiło. Może coś w biosie trzeba przestawić? jak bioe żeby ustwaił wg biosu to właśnie ustawia na DMAUltra2 33. Szukałem i nie mogłem znaleźć zadowalającej mnie odpowidzi. :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) Kolego pokaz mi nagrywarke z ata133/ata100. LiteOn 1213S typ transfer PIO mode 4, DMA mode 2 and Ultra DMA mode 2. I nic wiecej nieustawisz.ULTRADma2 33 to max!!! Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Ale przeciez mial 100/133 :lol: Czas chyba poczytac o wlasnym sprzecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 (edytowane) tryb wyższy niż UDMA-2 nie jest wymagany dla urządzenia które nie osiąga prędkości transmisji większej niż 30MB/s, dlatego nie ma napędów optycznych które pracują w trybie wyższym niż UDMA-2 (z małymi wyjątkami), ale ty na pewno takiego nie posiadasz więc za kończ tę tyradę, bo ktoś zmowy zamknie twój temat to chyba rozwieje wszelkie wątpliwości Edytowane 29 Sierpnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) No tak, ale coś u Kozaxa jest nie tak, płytkę cd w 10 minut wypala??? No zakładam, że dobrze ustawił szybkość nagrywania w programie do tego przeznaczonym. To wyglada tak jak by nie były zainstalowane sterowniki do obsługi IDE. Edytowane 5 Września 2006 przez mrk_BaltazaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...