Skocz do zawartości
zaczek007

Radeon X200m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam laptopa toshibe satelite l100-113

W nim mam karte zintegrowana radeona x200m i chce sie dowiedziec jak mozna zwiekszyc pamiec dynamiczna dla tej karty mam ustawione 32mb. Prosze o pomoc.

Moje wyniki w 3dmarku 2001se -4350 pkt

wbij do biosu, tam wszystko masz

wzrost wydajności przy ustawieniu 128 MB zamiast 64MB jest znikomy, ale zależy ile masz RAM'u

Ja mam 512 i 256 MB więc dla karty dałem 128 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam oficjalnych sterowników se strony Toshiby, próbowałem kiedyś instalować Catalysta ale nie chciał chodzić, próbowałem Omegę, wszystko było lux niby wydajność w 3dmarkach wzrosła ale gry nie chciały chodzić albo wyświetlałey mi obraz tak jak bym ustawił rozdzielczość 1280 x cośtam - 1280 było wyświetlane na 1024 i sie nie miesciło, żeby zobaczyc reszte ekranu musialem przejchac myszą w stronę krawędzi ekranu, zmiana żadnych ustawień nie przynosiła efektu, chyba że ustawiałem 640 x 480 ale przy takiej r. nie da sie grac.

Lucjan1948, wiesz może skąd pobrać jakieś działające sterowniki do tej karty, ale z poza strony Toshiby??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja używam oficjalnych sterowników se strony Toshiby, próbowałem kiedyś instalować Catalysta ale nie chciał chodzić, próbowałem Omegę, wszystko było lux niby wydajność w 3dmarkach wzrosła ale gry nie chciały chodzić albo wyświetlałey mi obraz tak jak bym ustawił rozdzielczość 1280 x cośtam - 1280 było wyświetlane na 1024 i sie nie miesciło, żeby zobaczyc reszte ekranu musialem przejchac myszą w stronę krawędzi ekranu, zmiana żadnych ustawień nie przynosiła efektu, chyba że ustawiałem 640 x 480 ale przy takiej r. nie da sie grac.

Lucjan1948, wiesz może skąd pobrać jakieś działające sterowniki do tej karty, ale z poza strony Toshiby??

Podłącz drugi monitor, który obsługuje wyższe rozdzielczosci niż 1280x800 i będzie wszystko w porządku.

Ta karta obsługuje naprawdę wysokie rozdzielczosci bez koniecznosci instalowania nowych sterowników (ale przy monitorze zewnętrznym).

Masz inną płytę SB-400 a u mnie jest SB-450.

Może z ver.Catalista skoczyłes za wysoko (spróbuj instalować skokowo jeden stopień wyżej poczynając od orginalej wersji).

Do @zaczek007 umiesć screena własciwosci karty i podaj ver. Catalista

Edytowane przez lucjan1948

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz drugi monitor, który obsługuje wyższe rozdzielczosci niż 1280x800 i będzie wszystko w porządku.

Ta karta obsługuje naprawdę wysokie rozdzielczosci bez koniecznosci instalowania nowych sterowników (ale przy monitorze zewnętrznym).

Masz inną płytę SB-400 a u mnie jest SB-450.

Może z ver.Catalista skoczyłes za wysoko (sprubój instalować skokowo jeden stopień wyżej poczynając od orginalej wersji).

Do @zaczek007 umiesć screena własciwosci karty i podaj ver. Catalista

problem w tym że w oryginalnej wersji sterowników od toshiby i w wersji ze strony www toshiby nie ma catalysta :D

Jak podłączę drugi monitor rzeczywiście jest w porządku ale ja laptopa mam do zabawy "w terenie" - na działce sobie ciupię w różne gry i nie będę woził monitora ze sobą

ale ogólnie rzecz biorąc przy oryginalnych sterownikach nie mam żadnych problemów, więc może catalysty i nieofcjalki nie mają sensu, to tylko troche większa wydajność ale nic wielkiego :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem w tym że w oryginalnej wersji sterowników od toshiby i w wersji ze strony www toshiby nie ma catalysta :D

Jak podłączę drugi monitor rzeczywiście jest w porządku ale ja laptopa mam do zabawy "w terenie" - na działce sobie ciupię w różne gry i nie będę woził monitora ze sobą

ale ogólnie rzecz biorąc przy oryginalnych sterownikach nie mam żadnych problemów, więc może catalysty i nieofcjalki nie mają sensu, to tylko troche większa wydajność ale nic wielkiego :P

Na stronie Toshiby jest podawana ver. sterownika

W Everescie będziesz widział ver. ster. i ver. Catalista.

Ja wiem, że nie będzisz woził dodatkowego monitora (pokazłem tylko gdzie tkwi problem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Toshiby jest podawana ver. sterownika

W Everescie będziesz widział ver. ster. i ver. Catalista.

Ja wiem, że nie będzisz woził dodatkowego monitora (pokazłem tylko gdzie tkwi problem).

rzeczywiście masz rację :D

Wcześniej nigdzie się nie spodkałem w moim lapku z Catalystem a tu rzeczywiście jest :P

Everest podaje 6.14.10.6553 - ATI Catalyst 5.7

To są te sterowniki oryginalnie dodane do laptopa, na stronie Toshiby jest to samo, kiedyś instalowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście masz rację :D

Wcześniej nigdzie się nie spodkałem w moim lapku z Catalystem a tu rzeczywiście jest :P

Everest podaje 6.14.10.6553 - ATI Catalyst 5.7

To są te sterowniki oryginalnie dodane do laptopa, na stronie Toshiby jest to samo, kiedyś instalowałem.

No i teraz spróbuj skokowo instalować wyższe wersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X200M można porownać z grubsza do FX5500, na notebookreview umieszczono ten uklad jako wydajniejszy od mobilnego R9000 (dedykowanego).Wiele stron stawia X200M ponad nowego GeForce6150... Natomiast X1100 to następca X200M, zintegrowali praktycznie caly uklad X300 czyli niesmiertelnego R9600. X1100M ma 4 potoki(wreszcie) i pracuje przy 300 mhz lub 400mhz (X1150) Natomiast zaloze sie, ze na bank nie ma Avivo (nie rozumiem, po cholere się nazywa X1100)...

podkręcać x200 mozna ale core malo co daje i ryzykujemy przegrzanie ukladu, sporo daje natomiast podkręcenie ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do @seboxxl.

Na którym Cataliscie się oparło ?

Myslałem, że cos sfajczyłes bo długo nie było Ciebie widać. :D

hehe nie, niechciało mi się z tym kombinować narazie :P

Postaram się jutro spróbować.

Aproos, nie wiesz gdzie ściągnąć oficjalne Catalysty, ale starsze niż najnowszy :D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi