Skocz do zawartości
CobraVerde

Jak odpalić dodatkowy kontroler IDE ???

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam płytę Asus A7V333 i kontrolerem RIAD Promise. chce go odpalić ale w normalnym trybie IDE - nie chcę macierzy.

mam dwa HDD i wpiąłem je po ten kontroler a do "starego" podłączyłem DVD, CD-RW i DVD-RW. wszystkie napędy jako Master oprócz piątego (DVD). w Biosie zminiłem oczywiście ustawienia Boot, żeby się komp odpalał z drugiego kontrolera. czy coś jeszcze trzeba zmienić ???

komp startuje i zgłasza mi się Bios RAID-owy, coś tam ustawia - restart. potem znowy wykrywania, zaczyna się ładować Winda i wywraca się - przez moment widać Blue Screen i restart - czyli [gluteus maximus].

kiedy wchodzę w ustawienia Biosu Promise to HDD są ustawione w Stripe i za cholerę nie mogie/nie umiem wyłączyć tego żeby nie było żadbej macierzy. o co chodzi ??? czy ktoś wie jak to zrobić ???

będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zworke masz na plycie - poczytaj w instrukcji plyty. Przekladasz ja z pozycji RAID na ATA100. Jak masz popiete oba dyski na master do Promise'a i zwore na RAID to ci automatycznie probuje macierz zalozyc. (Jak cos przeklamalem to sorry ale opisuje na przykladzie A7V133 lecz nie podejrzewam ze Asus cos nowego wymyslil w tym temacie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PRZEDE WSZYSTKIM : zainstalowałeś na nowo Windows?

W przypadku XP , na jednym z ekranów startowych instalatora masz możliwość podania sterów do raid-a .

Ja np mam przy uruchamianiu kompa komunikat "press F8 to configure RAID/scsii device" i tam mam możliwość ustawienia wszelkich trybów pracy kontrolera .

Po wsadzeniu kontrolera też nie chciało chodzić - trzeba było winde na nowo stawiać

chyba że twój kontrole może pracować tylko jako RAID a nie ATA100 (lub133)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz dokladnie problem bo jak miales na jednym dysku system to po podpieciu obu HDD do PromiseRAID na master (oba kanaly) przy zworce ustawionej na RAID to po restarcie BIOS kontrolera RAID ustawil ci dyski w macierz STRIPE i po systemie (oraz po danych na obu dyskach).

Albo tak jak slusznie sugeruje Kost@k postawiony wczesniej WinXP (na standardowym podlaczenie do mostka KT333) po przepieciu dyskow dp Promise'a nie widzi dodatkowego kontrolera bo przy instalce nie wgrales sterow.

Tak czy siak czeka cie stawianie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest tak żle - wróciłem do normalnego ustawienia (RAID off) i wszystko działa jak dawniej

a zworka na płycie ma dwa ustawienia - RAID enable i disable

czy reinstalka Windy to jedyna droga ???

i czy ten cholerny kontroler może chodzić jak zwykły ATA 100 ???

dziękuję i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w porzadku jak ustawisz Raid Disable bedziesz mial normalny kontroler ATA100 tylko jak podlaczysz do niego dysk z systemem postawionym wczesniej bez wgrania sterownika pod XP/2000 to z tego dysku nie bedzie system startowac. Wiec albo podlaczasz dysk do IDE0 na KT333 bez nowej instalki albo nowa instalka z dyskiem na Promisie ATA100/133 (prosi bodajze o F6 na poczatku instalki a sterownik najlepiej zapakowac z dyskietki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest tak żle - wróciłem do normalnego ustawienia (RAID off) i wszystko działa jak dawniej

stary : jedna zasada - ZAWSZE przy konretnej zmianie sprzętowej (płyta , lub element mający bezpośredni wpływ na system czy dysk bootujący) MUSISZ zrobić reinstall windy . Możesz sobie zmieniać procki , grafy , ramy i inne - będzie o'k . Zrób sobie eksperyment - podłącz swojego hdd na płytę z innym chipsetem chociażby ECS K7S5A , i rusz kompa z twojego hdd - zobaczysz BSOD i po zabawie . Przeinstaluj winde i nie będziesz miał problemu - podczas instalki zapodaj chamowi stery do raida i po sprawie .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary : jedna zasada - ZAWSZE przy konretnej zmianie sprzętowej (płyta , lub element mający bezpośredni wpływ na system czy dysk bootujący) MUSISZ zrobić reinstall windy . Zrób sobie eksperyment - podłącz swojego hdd na płytę z innym chipsetem chociażby - zobaczysz BSOD i po zabawie . Przeinstaluj winde i nie będziesz miał problemu - podczas instalki zapodaj chamowi stery do raida i po sprawie .

Pozdro

I to jest w tym systemie najdurniejsze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale zdecyduj sie kolego czy przepinasz dysk systemowy z KT333 na Promise bo jak tak to robisz mala rewolucje w kompie a jak nie - chesz tylko wlaczyc ten dodatkowy kontroler to spoko moze byc tak jak jest bez instalki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki - reinstalke windy moge przeboleć, mam tylko nadzieję że nie bede musiał robić jakiś formatów i tworzyć na nowo partycji.

ale pozostaje sprawa podstawowa - jak zmusić ten cholerny kontoler do pracy jako ATA ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzasz ? to tylko odpalenie dodatkowego kontrolera a nie wymiana płyty.

dżizas...

stary - to NIE JEST tylko odpalenie dodatkowego kontrolera , a zmiana lokalizacji dysku bootującego - winda zgłupieje , bo na ide1 master nie jest ten hdd hdd i nawet nie będzie wiedzieć jak się komunikować z resztą sprzętu przez kontroler.

a zresztą nie chce mi się powtarzać

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19664

poczytaj sobie - to tłustym drukiem uważam za ważne - jeden z plików bootujących jest właśnie dziwny i to on odpowiada za wszystko

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj sobie - to tłystym drukiem uważam za ważne - jeden z plików bootujących jest właśnie dziwny i to on odpowiada za wszystko 

:o Kolega powaznie w temacie siedzi powinszowac ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj sobie - to tłystym drukiem uważam za ważne - jeden z plików bootujących jest właśnie dziwny i to on odpowiada za wszystko 

:o Kolega powaznie w temacie siedzi powinszowac ;-)

oooooch.... :oops: :oops: :oops: thx...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście wołabym obyś się bez reinstalki ale przecież do tego drugiego kontrolera nie podepnę CDDVD

jakieś pomysły ? jak sensownie rozmieścić 5 napędów - mam sporo zabawy z mpeg2 i DVD i chcę trochę poprawić wydajność. pewnie najlepszy byłby RAID ale nie mam czasu narazie na wymianę drugiego dysku i zabawę z formatowaniem i przenoszeniem dużej ilości danych.

a może kupić dodatkowy kontroler IDE na PCI i do niego podpiąć oba HDD ? co sądzicie o takim rozwiązaniu - czy też wymaga reinstalki ?

a czy do takiego kontrolera można wpinać tylko HDD's czy też CD/DVD - wtedy byłaby chyba sprawa prosta.

dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dżizas...

stary - wytęż gały :

"to NIE JEST tylko odpalenie dodatkowego kontrolera , a zmiana lokalizacji dysku bootującego"

nieważne czy ide , czy raid... zacznij myśleć , albo nie kupuj już żadnych kontrolerów i sprzedaj ten co masz...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie przesadzasz ? to tylko odpalenie dodatkowego kontrolera a nie wymiana płyty.

dżizas...

stary - to NIE JEST tylko odpalenie dodatkowego kontrolera , a zmiana lokalizacji dysku bootującego - winda zgłupieje , bo na ide1 master nie jest ten hdd hdd i nawet nie będzie wiedzieć jak się komunikować z resztą sprzętu przez kontroler.

Jest na to sposób - najpierw zainstalować dodatkowy kontroler - potem przepiąc dysk na niego i odpalić winde w trybie awaryjnym - wykryje nowy dysk - ten podpięty do kontrolera.

I nie mówcie że się nie da bo przerzucałem w ten sposób system z dysku podpietego do płyty na dysk podpiety do raida - jest tochę kombinacji ale da sie zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie tak , ale na swoim przykładzie powiem , że do d... z takim Windowsem . Kopiowanie plików itp. w cholere dłużej , czasami zwiecha , czasem BSOD . Ale jak ktoś na chama chce , to ofkoz może ale nie polecam .

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...