DonCapone Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 No wiec tak, mam dwa kompy, jeden ma neta z neo i karte sieciowa na PCI, drrugi ma sieciowke na pl.gl i chce je tak polaczyc zeby byl net w dwoch kompach(wiem ze ten drugi bedzie mial neta tylko wtedy gdy 1 jest wlaczony). Oczywiscie nie chodzi o sprawy techniczne ale o to co trzeba w windowsie porobic bo kabel umiem podlaczyc i karty sieciowe sa wlaczone napewno. PS. probowalem to zrobic w jakims konfiguratorem ale cos nie wychodzi(mozliwe ze ta karta sieciowa na PCI jest zla bo to pozyczona i raczej to taki stary modem co byl podlaczany kiedys razem z netem TP 56kb. Zaraz kupie sieciowke i chcialbym wiedziec jak to wszysto uruchomic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Sorry, czy ja dobrze zrozumialem, ze chcesz modem analogowy 56k polaczyc z karta sieciowa? :blink: Jesli udalo Ci sie to polaczyc z sieciowka jednym kablem bez przejsciowek to jestes masta... A odpowiadajac na pytanie, przy zalozeniu, ze masz dwie karty sieciowe i krosowany kabel: laczysz wszystko, laczysz sie z Neo i na kazdym kompie odpalasz Kreator Konfiguracji Sieci. Najlepiej zaczac od tego, ktory ma udostepniac neta - wybierasz opcje, ze ten komputer laczy sie bezposrednio z netem i udostepnia innym (czy jakos tak). Gdy skonczy sie konfigurowac pierwszy komp zamykasz na nim kreatora (bez tworzenia zadnych dyskietek) i uruchamiasz go na drugim kompie, tym razem zaznaczajac opcje "ten komputer laczy sie z Internetem za posrednictwem innego komputera". Powinno smigac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonCapone Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Mam zainstalowane krty na obydwu kompach i podlaczone kablem ale caly czas wyswietla ze "KABEL JEST ODLACZONY" i nic sie nieda zrobic... jak mam to dobrze podlaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Podstawowe pytanie: kabel jest prosty czy krosowany? Musi być krosowany, więc jak masz prosty, to zacznij od jego przerobienia. Więcej info w Google. Dalej IP z jednej puli, ta sama maska podsieci, ta sama grupa robocza. Reszta ustawień jest już opisana w kilku tematach o udostępnieniu - szukaj na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 na xp nie trzeba zadnych konfiguratorow JAk juz utworzysz polaczenie z np neostrada to w zaawansowanych wlasciwosciach tego polaczenia zaznacz - zezwalaj innym uzytkonikom sieci na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego komputera mozesz zaznaczyc tez nastepna opcje adresy ip np na tym ktory udostepnia 192.168.0.1 maska standardowa a na drugim zeby uzyskiwal przez dhcp. Po tych zabiegach o ile kompy sa poprawine polaczone kablem w wlasciwosciach otoczenia sieciowego drugiego kompa powinno sie znalezc twoje udostepnione polaczenie a komp bedzie korzystal z niego automatycznie A co do twojego problemu - najprawdopodobniej uzyles zwyklego kabl a musi byc crosowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...