brt32 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Witam. Mam zamiar zakupic router Linksys WRT54GL. Mam domek jednorodzinny. Bedzie on stal na pierwszym pietrze. Slyszalem, ze zasieg ma nienajlepszy z dolaczonymi 2 dBi antenkami. Chcialbym miec zasieg w calym domku, takze w piwnicy, a najlepiej jeszcze w ogrodku (poniewaz router bedzie stal przy oknie). I teraz mam pytanie, jaka polecacie antene do tego router'a, aby zasieg byl w calym domu. Znalazlem takie dwie antenki dookolne po 7dBi dedykowane dla Linksysa: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26097 , jednak nie ma tam wymienionego modelu GL ;) Wiecie czy beda pasowac? I w ogole czy dzieki nim bylby duzo lepszy zasieg? A jesli nie te, to jakie byscie polecili do tego modelu Linksys'a? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Na Twoim miejscu najpierw bym potestował, bo masz spore szanse żeby zasięg był w całym domu. A dopiero potem myśl o ewentualnym zwiększaniu zasięgu. U mnie stoji na parterze, to działa w piwnicy na strychu oraz spory kawałek na ogródku. Nie stawiałem go nawet na oknie. Poza tym jakbyś kupił ten router w wersji 1.1 to miałbyś jeszcze szanse wzmocnić sygnał przy użyciu alternatywnego oprogramowania, zamiast tego które jest oryginalnie w Linksysie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Zainteresuj się antenami panelowymi, efekt będzie o wiele lepszy w chatce jak i na zewnątrz (zależy od pokrycia sygnałem przez antenę). Jeśli chciałbyś jak najlepszy zasięg w domu to poczytaj o technologii SRX/MIMO (odbicia fal od przeszkód - eliminacja martwych stref). http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30029 PS. Linksys WRT54GL - to legenda, wgraj alternatywny soft, zwiększ moc anten :) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Generalnie antena to kawal metalu lub drutu o odpowiednim ksztalcie (do purystow: tak, ogromnie generalizuje, ale to nie miejsce na wyklad z teorii anten) i raczej nie ma co sie sugerowac antenami dedykowanymi. Byleby zlacze bylo takie samo to powinno wszystko dzialac. Nie sadze, zeby producenci byli na tyle perfidni, zeby zmieniac impedancje na wyjsciu w roznych modelach :) @Grimlock - MIMO jest fajne, ale na WRT54GL tego nie zrobi... a nie sadze, zeby szukal rozwiazania w stylu "kupno routera za 500zl i kompatybilnych kart" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Drogie te anteny jak cholera. Lepiej poszukaj czegoś na allegro. W WRT54GL masz dwa gniazda, więc jedną antenę możesz umieścić gdzieś w domu, a drugą np. na zewnątrz, żeby mieć dobry sygnał w ogrodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 to sie zapytam: jak rozpoznac WRT54GL v1,0 od v1,1? Bo na allegro nic nie ma o tym jaka to wersja sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Tylko po naklejce pod routerem. Chociaż wersja 1.0 od 1.1 praktycznie niczym się nie różni. NAjlepiej spytaj sprzedawce, niech sprawdzi co sprzedaje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Problem w tym, że spora część sprzedawców nawet nie wie o co pytamy :| Sam to przechodziłem. Na szczęście są ludzie, którzy liczą na zarobek sprzedając właśnie v1.0 lub v1.1 i robią to świadomie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 To który w takim który jest lepszy (v1,0 czy v1,1)? PartyBOY[\b] PS. narcyz mówi ze w 1,1 mozna zwiekszyc siłe sygnału. Rozumiem ze w v1,0 nie mozna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Możliwe :) Jednak co do zwiększania siły sygnału to trzeba uważać (można go podkręcić, ale delikatnie). Bardzo łatwo przedobrzyć i uszkodzić router. Znam przypadki, że po dość znacznym zwiększeniu siły routery padały po kilku tygodniach działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 @guziq, źle się wyraziłem. Bo w obu można, zarówno v1.0, jak i v1.1. I tu nie mowa o samym zwiększaniu sygnału, a wgrywaniu alternatywnego softu który pozwala na manewrowanie siłą wspomnianego sygnału. Przy czym jeśli chciałbyś kupować nowy, to do dostania chyba tylko na allegro w wersji v1.1. Nie ma co zawracać sobie głowy, który jest lepszy, bo oba się nadają świetnie, a w rzeczywistości to chyba nawet trudno wymienić różnice między nimi. Przypuszczam, że mógłbyś znaleźć trochę ciekawych informacji dla siebie na openlinksys.info Pzdr. PartyBOY, dzięki za ostzeżenie. Być może uratowałeś jeden router więcej, hehes ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Anteny firmy Interline są bardzo dobre i w miarę tanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 załóżmy ze kupiłbym jakas antene panelową - gdzie ja umiescic żeby sygnał był w całym domu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 panelowki sa raczej kierunkowe, ewentualnie szczelinowe i nie pokryjesz nia calego domu zostaje tylko antena dokolna np taka http://www.interline.pl/html/modules/conte...prod_id=hor2403 lub taka http://www.interline.pl/html/modules/conte...prod_id=rhp2401 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Router umieszczony na strychu z panelówką skierowaną w dół pokrywa znaczną część domu (oczywiście zależy od domu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) A czy te antenki pasuja do tego routera? Bo one maja jakies zlacze NŻ, a router ma zlacze R-TNC... @edit: Ok, juz wiem :P Do antenki trzeba dokupic konektor, hehe. Ten bylby dobry http://sklep.benchmark.pl/pelny_4149.html ? + antenka dookolna 9dBi Interline? A moze lepiej zamiast WRT54GL kupic USR9108, bo tak patrze, ze stanial troche na komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23074 i do niego ta wlasnie antene dookolna? PS. na allegro maja ver.1.1 WRT54GL. Pozdrawiam. Edytowane 31 Sierpnia 2006 przez brt32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Hmm, porównujesz deliktanie inny przedział cenowy, bo kupując tego USRa masz MAXg, który teoretycznie (nie wiem jak z praktyką) ma większy zasięg oraz szybszy transfer. Jeśli Cię na to stać, to czemu nie. Przy czym nie należy zapominać, że jeśli chcesz wykorzystać te właściwości to musisz i kupić inną sieciówkę, która póki co jest droższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guziq Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 narcyz wedłóg mnie przedział cenowy jest bardzo zblizony gdyz za LinkSys-a WRT54GL + jakis modem (załózmy Asmax za 129 zł) z przesyłka wyjdzie ok. 400zł czyli podobnie jak us robotics-a. Wiec co było by lepsze ten linksys + modem czy usr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Wlasnie caly czas sie zastanawialem miedzy WRT54GL bez modemu, a USR9108 z modemem. Maxg i tak nie wykorzystam, bo nie mam karty z ta technologia w notebook'u. Czytalem, ze USR jest bardzo stabilny. A najbardziej zalezy mi na zasiegu i stabilnosci ;) no i QOS bylby tez mile widziany. QOS jest bardzo dobry w WRT54GL po zmianie fw, zas w USR9108 jest gorszy. Ciezka decyzja :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Hm, przyglądając się dyskusji od początku można wywnioskować, że autorowi tematu modem jest zbędny. Więc stąd mój poprzedni post. Jeśli jednak jest inaczej, to wybór raczej jest teraz typu: "z modemem czy bez". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Modem nie jest konieczny, poniewaz mam stary modem neostrady. Wiec moze byc i z modemem - USR jak i bez - Linksys. Chodzi mi najbardziej o router. Jesli jest lepszy w USR9108 to bym wzial ten, a jesli nie to ten drugi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Wracajac do anten: jesli router ma byc na strychu, to mozna sie zastanowic nad antena sektorowa. Odpowiednio umieszczona antena o sektorze 120 stopni (a i 90 stopni by sie moze nadala, nie wiem jak dom wyglada) spokojnie pokryje caly dom. Inna rzecz, ze takie konstrukcje nie sa juz male, wiec i nad mocowaniem trzeba pomyslec, bo na gniazdku sie to nie utrzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt32 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Router ma byc na pierwszym pietrze. Raczej juz sie zdecyduje na ta antene dookolna - albo Interline 9dBi + kontektor (i jesli zajdzie taka potrzeba, to kabel) albo te Linksys'a po 7dBi (jesli zakupie Linksys'a). A domek ma ok. 70m^2 na kazde pietro (piwnica, parter, pietro i strych) + ogrodek jakies 25m^2. Teraz mam tylko problem z wyborem router'a... Ktory polecicie bardziej jesli chodzi o stabilnosc? Bo zasieg to maja bardzo zblizony. I jak to jest na prawde z tym QOS w 9108? Korzystal juz ktos? :) Duzo gorszy od WRT54GL (po zmianie FW) ? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 sektorowa ma moze 120 ale w poziomie w pionie maja naogol po 5 ~15 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Spoko, ale nikt nie kaze jej stawiac w typowej pozycji ;) Zreszta to byla luzna propozycja - jak ma pokrywac taki obszar, to nie ma IMHO sensu bawic sie w cos innego niz dookolna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...