Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Wymieniam kondensatory na płycie (SOLTEK KT400), mam kondensarory o większej pojemności niż te co były na płycie, czy jak je wymienię to będzie dobrze ? Czy pojemność musi się zgadzać czy może być więkasza (łączna suma poj. kondensatorów od proca) ?? Edytowane 17 Września 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Może być większa, nawet wskazane ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Tylko muszą być na te same napięcie z tego co sie orientuje :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) No to spoko ;) Ja właśnie przeżucam na tą płytkę kondensatory od AsRocka a ten miał inne no ale wyjdzie mi na to że będe miał większą pojemność o 1200uA Ale to nie będzie przeszkadzać że będe miał 3x3300uA i 3x1500uA ? Bo miałem wszystkie po 2200uA Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Co ku...?? Poszaleliście?? Pojemność musi być ta sama.... Jezuuuuuu, to napięcie może być większe (tylko że wtedy kondy są większe).... Nie wkładaj o większej pojemności bo wał wie co się może stać. Ludzie wy w ogóle kiedyś wymienialiście kondensatory?? Sorka ale jak to przeczytałem to aż się przestraszyłem... Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Co ku...?? Poszaleliście?? Pojemność musi być ta sama.... Jezuuuuuu, to napięcie może być większe (tylko że wtedy kondy są większe).... Nie wkładaj o większej pojemności bo wał wie co się może stać. Ludzie wy w ogóle kiedyś wymienialiście kondensatory?? Sorka ale jak to przeczytałem to aż się przestraszyłem... Najwyżej coś się zjara (Duroń 1.4, Soltek na KT400, 128MB Ramu, VGA na PCI, zasilacz 200W Robykon czy jakoś tak) Zobaczymy co się stanie bo ten soltek to twarda sztuka, miał prawie wszystkie kondy na płycie wywalone a chodził aż miło :) A to nie jest tak że jak kondensatory są wywalone to maleje ich pojemność ? Wtedy jeszcze mi chodziło, poza tym to wszystkie kondensatory mają 6,3v napięcia a te mniejsze są od czego innego np. ramu. Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 @Intel Inside Qroń A słyszałeś o czymś takim jak cap-mod? Wiesz co to jest i dlaczego to się robi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) cap-mod ?? Ja nie oczytany, co to jest ? aha znalazłem taki artykuł: http://elportal.pl/index.php?module=Conten...ay&ceid=151 teraz już wiem prawie wszystko ale... czy jak mam do wymiany 6 kondów to moę dać 3o mniejszej pojemności a 3o większej (łączna suma pojemności jest większa o 1200uA) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Właśnie wymiana albo dolutowywanie dodatkowych kondensatorów w celu zwiększenia pojemności a co za tym idzie lepszej stabilizacji napięć. Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez hary86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 hary86 cos gadasz od zeczy... jakie dolutowanie dodatkowych ? jakie zwiekszanie pojemnosci ? JAKA STABILIZACJA ? w tym arcie pisza tylko o tym ze tamte co pokazali sa uzywane do podbicia napiecia przy rozruchu wiec nie czaje oco tobie kaman. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 ale... czy jak mam do wymiany 6 kondów to moę dać 3o mniejszej pojemności a 3o większej (łączna suma pojemności jest większa o 1200uA) To jak to jest, będzie działać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nie no spoko, jak kondy maja być tylko do stabilizowania napięcia to luz... ale jakby przechodziły cykl naładowania i rozładowania to za wesoło by nie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) hary86 cos gadasz od zeczy... jakie dolutowanie dodatkowych ? jakie zwiekszanie pojemnosci ? JAKA STABILIZACJA ? w tym arcie pisza tylko o tym ze tamte co pokazali sa uzywane do podbicia napiecia przy rozruchu wiec nie czaje oco tobie kaman. A kto ci powiedział że ja się odnosze do jakiegoś arta? O co tobie kaman? Ja was w ogóle nie czaję, chyba muszę to wam pokazać Dont łory, to proste, cała historia z cap modem zaczela sie jak Intel Inside Qroń zaczal bluzgac ze nie wolno dawac wiekszych kondzialow a ja mu powiedziałem o cap modzie i ty zapytales sie co to cap mod :P Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez hary86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 A kto ci powiedział że ja się odnosze do jakiegoś arta? O co tobie kaman? Ja was w ogóle nie czaję, chyba muszę to wam pokazać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Ups... ;] myslalem ze to ty dales tego linka i piszesz takie rzeczy ;) ale wracajac do tematu to twoim zdaniem mozna sobie wsadzic kondensatora o wiekszej pojemnosci ale rownym napieciu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 ale wracajac do tematu to twoim zdaniem mozna sobie wsadzic kondensatora o wiekszej pojemnosci ale rownym napieciu ?Można i to się robi z premedytacją ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 bardzo ciekawe ;) a co z synchronizacja ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Jaką synchronizacja? http://members.lycos.co.uk/owiesmobo/NF7,%...re.%20bonus.jpg tak wyglada mobo zcapowana przez owsa :D sweet ;) Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez hary86 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turion64 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 No wiesz zalezy do czego ten kondensator jest ... jak na sterowaniu to musisz miec odpowiednia pojemnosc a jak na filtracji napiecia to co innego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Przy sekcji v-core, v-dimm, v-chipset to raczej tylko filtracja jest ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Ja wam zaraz pokażę.... o co mi biega ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Ale ja wiem o co ci biega i ci odpowiedziałem w drugim poście w tym temacie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nie no spoko, jak kondy maja być tylko do stabilizowania napięcia to luz... ale jakby przechodziły cykl naładowania i rozładowania to za wesoło by nie było.A od czego niby są kondensatory jak nie od stabilizacji napięć? Człowieku z choinki się urwałeś? Dobrze Ci hary86 mówi, a Ty tutaj jakieś niestworzone wywody wprowadzasz. Zastanów się najpierw zanim zaczniesz się mądrzyć i wyklinać na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) A od czego niby są kondensatory jak nie od stabilizacji napięć? Człowieku z choinki się urwałeś? Dobrze Ci hary86 mówi, a Ty tutaj jakieś niestworzone wywody wprowadzasz. Zastanów się najpierw zanim zaczniesz się mądrzyć i wyklinać na forum. No właśnie, wszystko było fajnie a ten zaczyna że działać nie będzie to się przestraszyłem qurcze. aha teraz wam pokażę o co mi biega dokładnie, dla pewności bo może koś nie kapować. a więc te zaznaczone na czerwono muszę wymienić [niewiem za co odpowiadają], wszystkie są po 2200uA, ja zaś mam dobre 3x3300 i 3x1500uA i niewiem gdzie wsadzić te większe a gdzie mniejsze [qurcze] te zielone były OK - ciekawe czemu ? ------------------------------------------- Zamontowałem wszystkie kondensatory i ........... niedziała ! ORT: włącza się jak trzeba już monitor się załancza i... się wyłancza hmmm chyba dałem za małe kondy, wymienie je na pojemniejsze i zobacze co dalej Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 co do foty to zajebiste zdjecie, daj wieksze i bardziej rozmazane a tak po za tym to czy tak ciezko przejsc sie do sklepu i kupic za kilka zl takie same kondziory, wlutowac i po sprawie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 (edytowane) co do foty to zajebiste zdjecie, daj wieksze i bardziej rozmazane a tak po za tym to czy tak ciezko przejsc sie do sklepu i kupic za kilka zl takie same kondziory, wlutowac i po sprawie? Fotka robiona telefonem bo na aparat niemam kasy :) A do sklepu to ja mam dobre 50km więc sam rozumiesz, może lepiej pojade do tam hehe ;) --------------------------------------------------------------------- Dopadłem ostatnio uszkodzoną płytkę z dobrymi kondziorami i postanowiłem je przeszczepić, operacja przebiegła gładko a po podłączeniu wszystkiego okazało się że wszystko działa jak należy :D , teraz łączna pojemność kondensatorów jest większa od poprzedniej o 6600uF co prawdopodobnie zaowocuje większą stabilnością. B-) Edytowane 17 Września 2006 przez Miper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...