Skocz do zawartości
Viperus

Wymiana Kondensatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wymieniam kondensatory na płycie (SOLTEK KT400), mam kondensarory o większej pojemności niż te co były na płycie, czy jak je wymienię to będzie dobrze ? Czy pojemność musi się zgadzać czy może być więkasza (łączna suma poj. kondensatorów od proca) ??

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko ;) Ja właśnie przeżucam na tą płytkę kondensatory od AsRocka a ten miał inne no ale wyjdzie mi na to że będe miał większą pojemność o 1200uA

Ale to nie będzie przeszkadzać że będe miał 3x3300uA i 3x1500uA ? Bo miałem wszystkie po 2200uA

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ku...?? Poszaleliście?? Pojemność musi być ta sama.... Jezuuuuuu, to napięcie może być większe (tylko że wtedy kondy są większe).... Nie wkładaj o większej pojemności bo wał wie co się może stać.

Ludzie wy w ogóle kiedyś wymienialiście kondensatory?? Sorka ale jak to przeczytałem to aż się przestraszyłem...

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ku...?? Poszaleliście?? Pojemność musi być ta sama.... Jezuuuuuu, to napięcie może być większe (tylko że wtedy kondy są większe).... Nie wkładaj o większej pojemności bo wał wie co się może stać.

Ludzie wy w ogóle kiedyś wymienialiście kondensatory?? Sorka ale jak to przeczytałem to aż się przestraszyłem...

Najwyżej coś się zjara (Duroń 1.4, Soltek na KT400, 128MB Ramu, VGA na PCI, zasilacz 200W Robykon czy jakoś tak)

Zobaczymy co się stanie bo ten soltek to twarda sztuka, miał prawie wszystkie kondy na płycie wywalone a chodził aż miło :)

A to nie jest tak że jak kondensatory są wywalone to maleje ich pojemność ? Wtedy jeszcze mi chodziło, poza tym to wszystkie kondensatory mają 6,3v napięcia a te mniejsze są od czego innego np. ramu.

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cap-mod ??

Ja nie oczytany, co to jest ?

aha znalazłem taki artykuł:

http://elportal.pl/index.php?module=Conten...ay&ceid=151

teraz już wiem prawie wszystko

ale... czy jak mam do wymiany 6 kondów to moę dać 3o mniejszej pojemności a 3o większej (łączna suma pojemności jest większa o 1200uA)

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 cos gadasz od zeczy... jakie dolutowanie dodatkowych ? jakie zwiekszanie pojemnosci ? JAKA STABILIZACJA ?

w tym arcie pisza tylko o tym ze tamte co pokazali sa uzywane do podbicia napiecia przy rozruchu wiec nie czaje oco tobie kaman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko, jak kondy maja być tylko do stabilizowania napięcia to luz... ale jakby przechodziły cykl naładowania i rozładowania to za wesoło by nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary86 cos gadasz od zeczy... jakie dolutowanie dodatkowych ? jakie zwiekszanie pojemnosci ? JAKA STABILIZACJA ?

w tym arcie pisza tylko o tym ze tamte co pokazali sa uzywane do podbicia napiecia przy rozruchu wiec nie czaje oco tobie kaman.

A kto ci powiedział że ja się odnosze do jakiegoś arta? O co tobie kaman?

Ja was w ogóle nie czaję,

chyba muszę to wam pokazać

Dont łory, to proste, cała historia z cap modem zaczela sie jak Intel Inside Qroń zaczal bluzgac ze nie wolno dawac wiekszych kondzialow a ja mu powiedziałem o cap modzie i ty zapytales sie co to cap mod :P Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko, jak kondy maja być tylko do stabilizowania napięcia to luz... ale jakby przechodziły cykl naładowania i rozładowania to za wesoło by nie było.

A od czego niby są kondensatory jak nie od stabilizacji napięć?

Człowieku z choinki się urwałeś? Dobrze Ci hary86 mówi, a Ty tutaj jakieś niestworzone wywody wprowadzasz.

Zastanów się najpierw zanim zaczniesz się mądrzyć i wyklinać na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od czego niby są kondensatory jak nie od stabilizacji napięć?

Człowieku z choinki się urwałeś? Dobrze Ci hary86 mówi, a Ty tutaj jakieś niestworzone wywody wprowadzasz.

Zastanów się najpierw zanim zaczniesz się mądrzyć i wyklinać na forum.

No właśnie, wszystko było fajnie a ten zaczyna że działać nie będzie to się przestraszyłem qurcze.

aha teraz wam pokażę o co mi biega dokładnie, dla pewności bo może koś nie kapować.

Dołączona grafika

a więc te zaznaczone na czerwono muszę wymienić [niewiem za co odpowiadają], wszystkie są po 2200uA, ja zaś mam dobre 3x3300 i 3x1500uA i niewiem gdzie wsadzić te większe a gdzie mniejsze [qurcze]

te zielone były OK - ciekawe czemu ?

-------------------------------------------

Zamontowałem wszystkie kondensatory i ........... niedziała ! ORT: włącza się jak trzeba już monitor się załancza i... się wyłancza hmmm

chyba dałem za małe kondy, wymienie je na pojemniejsze i zobacze co dalej

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do foty to zajebiste zdjecie, daj wieksze i bardziej rozmazane

a tak po za tym to czy tak ciezko przejsc sie do sklepu i kupic za kilka zl takie same kondziory, wlutowac i po sprawie?

Fotka robiona telefonem bo na aparat niemam kasy :)

A do sklepu to ja mam dobre 50km więc sam rozumiesz, może lepiej pojade do tam hehe ;)

---------------------------------------------------------------------

Dopadłem ostatnio uszkodzoną płytkę z dobrymi kondziorami i postanowiłem je przeszczepić, operacja przebiegła gładko a po podłączeniu wszystkiego okazało się że wszystko działa jak należy :D , teraz łączna pojemność kondensatorów jest większa od poprzedniej o 6600uF co prawdopodobnie zaowocuje większą stabilnością. B-)

Edytowane przez Miper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...