narcyz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Witam, Potrzebuję podmienić plik systemowy, lecz nie wiem jak to wykonać ponieważ przy zwykłym ctrl+v dostaje komunikat, że nie można skopiować bo jest on używany. Chodzi o plik uxtheme.dll, który po zamianie pozwoli mi na wgrywanie innych styli Windowsa, a nie chciałbym instalować dodatkowych programów typu StyleXP, itd. Używam Xp Home z SP2. Znając życie, to rozwiązanie jest banalne, a ja go oczywiście nie znam ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 tryb awaryjny, ale ten plik nie jest używany bez przerwy wiec to musi być jakiś błąd, użyj jakiegos programu do odblokowania go, np: Unlocker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zwykle wystarczy zmiana nazwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Jeśli masz system na FAT32, to możesz to zrobić używając dyskietki/płyty startowej dla DOS (lub Windows 98). Jeśli NTFS, to programem Unlocker możesz uwolnić plik. Opis działania na w jednym z tematów na forum, poza tym program jest także po polsku jak by co. Pod FAT w sumie też tak można. :] Sposób jest jednak tylko teoretyczny - nie wiem, co stanie się z systemem, gdy zwolnisz uchwyt tego pliku dla programu winlogon. Może być crash. :P Ważne: Jeśli masz włączoną ochronę systemu Windows i/lub SP2, to prócz tego pliku, podmieniasz najpierw jego kopię w C:\Windows\system32\dllcache oraz C:\Windows\Service Pack Files. Zawadaki - byłeś szybszy. :] SGJ, u mnie pod 2k3 SP1 + WinSPatcher 1.4 pomimo zatrzymanej usługi "Kompozycje", plik nadal jest w użyciu - uchwyty do niego posiada każda uruchomiona aplikacja (okienkowa). Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zacznę od końca- nie ma folderu dllache, a tym bardziej Service Pack Files. System jest na NTFS. Większość informacji o Unlockerze jakie mi wywala szukajka naszego forum dotyczy usuwania niechcianego pliku. Po kliknieciu PPM na plik uxtheme.dll i wybraniu Unlocker, a później "uwolnij wszystkie" wciąż zostają mi 3 procesy: [system Process], explorer.exe i Unlocker.exe. Przypuszczam, że jest to właśnie powód czemu nie mogę wkleić zmodyfikwoanego uxtheme. Tylko jak to rozwiązać? Może ja się do tego w ogóle źle zabieram? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 dllcache jest folderem ukrytym(mozliwe ze tez chronionym przez system, ale mi sie nie chce sprawdzac) wiec w opcjach folderów włacz sobie widok. Skopiuj plik do dllcache. Potem w system32 zmien nazwe pliku uxtheme.dll na inną. W tej chwili system powinien przywrócic kopie z dllcache(czyli podmieniona), ale skopiuj jeszcze raz do system32 zeby na pewno była własciwa wersja. Zmiana bedzie działac po restarcie, bo w uzyciu jest caly czas oryginalny plik(ten ktoremu zmienił osie nazwe). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 (edytowane) Rzeczywiście, zostaje te 3 procesy - sprawdzałem. O ile explorer i unlocker nie stanowią problemu, bo można je wyłączyć, o tyle [system process] stanowi barierę nie do pokonania. Pozostaje więć (co oczywiste i w ogóle dziwne, że nie przypomniało mi się wcześniej) użycie konsoli odyskiwania systemu. Włącza się to z poziomu płyty instalacyjnej systemu, ale chyba z tym nie będziesz problemu - lecisz z instalką, aż zobaczysz "Wciśnij R, aby użyć konsoli odzyskiwania systemu". Logujesz się w konsoli do systemu (trzeba podać hasło admina) i załatwiasz sprawę poleceniem w stylu: copy x:\sciezka_do_nowej_wersji_pliku\uxtheme.dll c:\windows\system32 Edit: Dziwne rzeczy się ostatnio dzieją w systemach Windows. Jakim cudem mogę zmienić nazwę pliku, ale nie mogę go usunąć? Unlocker nie widzi żadnych uchwytów, ochrona systemu jest wyłączona. @radeksz: Racja! Jest coś takiego. Sam nawet kiedyś używałem, ale o tym zapomniałem - mam dobrą pamięć, ale krótką. :wink: Edytowane 30 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Sciagnij sobie cos takiego jak uxpatcher i po klopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Mozna tez uzyc: http://www3.telus.net/_/replacer/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Na to, że dllcache może być ukryty to wpadłem. Bez przesady ;> Ale jedyny dllcache, jaki mam u siebie znajduje się w folderze Avast'a. Zmieniłem nazwę, tak jak radził SGJ po czym wkleiłem uxtheme.dll ten któy chciałem, a ten ze zmienioną nazwą usunąłem Unlockerem. Tak więc problem załatwiony już. Dziękuje wszystkim za pomoc! ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...