Skocz do zawartości
Zawi

Chłodzenie Tego I Owego

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety z powodu sił wyższych <_< musiałem porzucić pomysł złożenia WC :angry: .

Więc jestem zmuszony rozwiązać mój problem z szumiącym kompem przy pomocy konwencjonalnych metod...

Założenie jest takie żeby zrobić to w miarę możliwości wydajnie, priorytetem jest jednak cisza i umiarkowana cena...

Moja "wizja" :lol: jest tak :

W budzie (Badziew lepiej nie pytajcie jaka) siedzieć mają dwa fenderki 120mm skręcone na mini przód zasysa tył wypycha.

Cpu:

Pentagram Freezone QVE-100Cu+ / NXC-100Cu:<_<:

Gpu:

Pentagram : ???

Zalman: ???

Nb:

Pentagram freezone Np-40 al/cu

Zalman ZM-NB47J

Mój komp to :

Cpu: A64 3000+ venice

Gpu: GF 7600gt sonic od palita

Mobo: Foxconn WinFast NF4K8AA(bez komentarza )

hdd: WDC se 160 GB (może jakieś pomysły jak to pudło wyciszyć tanim kosztem)

DVD-RW: jakieś LG

Teraz kilka pytanek:

-Czym się różnią te dwa pentki na Cpu ???

-Czy na mój proc przy małym oc wystarczył by pentek AlCu, i czy to się opłac???

-Co dać na grafę ??? i czy da się to potem wykorzystać w SLI (jak nie to trudno i tak na razie nie będzie drugiej karty)

- Czy na radiator na nb konieczny był by nawiew? - mam trochę głupio umieszczony nb na płycie i nie wiem co tam właściwe zamontować zresztą sami oceńcie. Oto moja płytka :-| :Dołączona grafika

-Co proponujecie zmienić, dodać, odjąć ??

-Gdzie najlepiej(najtaniej - oprócz allegro) zakupić to wszystko

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i sugestie.

Edytowane przez zawisza017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba oszalałeś jak za pomocą pentagramów chcesz zrobić ciche chłodzenie... lepszy zestaw będzie:

Scythe Ninja plus a wiatrak będący na nim skręć do minimum

Revoltec gpu cooler czy jak to tam się nazywa (bądź evercool turbo 2) spokojnie wystarczy w pasywie.

Z fanderami w budzie to dobrze wykombinowałeś.

Na płyte powinien niebieski zalman starczyć :) I tak sobie na niej nie pokręcisz. A jaki masz zasilacz? Bo on też potrafi hałasować. Pomyśl nad jego modyfikacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba oszalałeś jak za pomocą pentagramów chcesz zrobić ciche chłodzenie... lepszy zestaw będzie:

Scythe Ninja plus a wiatrak będący na nim skręć do minimum

Revoltec gpu cooler czy jak to tam się nazywa (bądź evercool turbo 2) spokojnie wystarczy w pasywie.

Z fanderami w budzie to dobrze wykombinowałeś.

Na płyte powinien niebieski zalman starczyć :) I tak sobie na niej nie pokręcisz. A jaki masz zasilacz? Bo on też potrafi hałasować. Pomyśl nad jego modyfikacją.

Be Quiet BQT P5-420W-S1.3 to moja zasiłka i przynajmniej według mnie jest cicha aż miło

Edytowane przez zawisza017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi