Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

98 I Xp Sieć - Problem ...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem . Jak połaczyć w siec komputer z win 98 i win xp? Skonfigurowałem , odpowiednie konta utworzyłem , i ... z xp widze 98, ale nie moge tam wejść , a jak chce włączyć całą siec w 98 to pisze , ze sieć niedostępna ... Nie wiem co mam zrobić , doradzcie . Dodam , ze zapore mam wyłączoną .Dodam również , że gdy na obu był xp wszystko chodziło ok ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wjaki sposób wchodzisz do tej sieci - grupy roboczej? Za pomocą otoczenia sieciowego (Moje Miejsce sieciowe) ?

Spróbuj wyszukać sobie komputer (START > Wyszukaj > Komputer > Nazwa komp) i wyprowadzić sobie skróty. Otoczenie sieciowe z systemami 9X i 2000/XP prawie nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otoczenie sieciowe bez kontrolera domeny zawsze dziala kulawo

a w98 komunikat ze siec jest niedostepna byl pospolity

a prawdopodobienstwo ze siec bedzie dostepna bylo identyczne z tym ze bedzie niedostepna

zawsze mozesz probowac

\\ip.komputera.na.ktory.chcesz.sie.wbic

lub

\\nazwa_kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacze , może z Vistą 98 się dogada ... Naprawde nie ma sposobu , żeby te systemy się dogadały ? Chociaż , żeby sobie drukarki użyczały ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP z 98 powinny się dogadać. Największe jazdy robił 2000 w połączeniu z 98.

Pytanie jednak, czy jest to 98 czy 98SE?

W 98 domyślnie masz 2 protokoły TCP/IP oraz IPX/SPX. Możliwe, że ten drugi jest ustawiony na domyślny. Czasam jest jeszcze 3 protokół, którego nazwy nawet nie pamiętam.

Aby się systemy dogadały, to musisz mieć takie składniki sieci na obu kompach:

- Klient Sieci Microsoft Network

- Protokół TCP/IP

- Udostępnienie plików i drukarek

Reszte składników wywal. Następnie ustaw rożne nazwy komputerów, taką samą grupę roboczą. IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2 na drugim. Maskę podsieci 255.255.255.0 na obudwu.

Potem Panel sterownia->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne, zakładka Uwierzytelnienie. Odznacz pierwszą opcję i OK.

W tym momencie, jeśli z kablem i sieciówkami jest wszystko ok, to sieć powinna działać. Udostępnij coś na obu kompach. Powinny się bez problemu widzieć w sieci i powinieneś mieć dostęp do ich zasobów.

W razie problemów pisz, bo mogłem coś pominąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuściłęm sobie 98 i miałem na obu kompach xp , ale zainstalowałem viste pre rc1 i ... kompy się widzą , ale jak chce wejść do któregoś to komunikat wywala , że komp nie jest dostępny , że może mieć ograniczenia dostępu , i zebym się skontaktował z administartoremw celu udostępnienia . Jak to udostępnić , zeby Vista się dogadała z xp ? Jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi