Gość lukas_gab Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Mam problem . Jak połaczyć w siec komputer z win 98 i win xp? Skonfigurowałem , odpowiednie konta utworzyłem , i ... z xp widze 98, ale nie moge tam wejść , a jak chce włączyć całą siec w 98 to pisze , ze sieć niedostępna ... Nie wiem co mam zrobić , doradzcie . Dodam , ze zapore mam wyłączoną .Dodam również , że gdy na obu był xp wszystko chodziło ok ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Konfigurowałeś ręcznie czy za pomocą kreatora sieci ? Jeżeli ręcznie, to zrób to za pomocą kreatora - powinno chodzić. Niestety sieć w Xp jest skopana i często są takie kwiatki :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Tak i tak i nie działa ... inne sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 A wjaki sposób wchodzisz do tej sieci - grupy roboczej? Za pomocą otoczenia sieciowego (Moje Miejsce sieciowe) ? Spróbuj wyszukać sobie komputer (START > Wyszukaj > Komputer > Nazwa komp) i wyprowadzić sobie skróty. Otoczenie sieciowe z systemami 9X i 2000/XP prawie nie działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 otoczenie sieciowe bez kontrolera domeny zawsze dziala kulawo a w98 komunikat ze siec jest niedostepna byl pospolity a prawdopodobienstwo ze siec bedzie dostepna bylo identyczne z tym ze bedzie niedostepna zawsze mozesz probowac \\ip.komputera.na.ktory.chcesz.sie.wbic lub \\nazwa_kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zobacze , może z Vistą 98 się dogada ... Naprawde nie ma sposobu , żeby te systemy się dogadały ? Chociaż , żeby sobie drukarki użyczały ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 XP z 98 powinny się dogadać. Największe jazdy robił 2000 w połączeniu z 98. Pytanie jednak, czy jest to 98 czy 98SE? W 98 domyślnie masz 2 protokoły TCP/IP oraz IPX/SPX. Możliwe, że ten drugi jest ustawiony na domyślny. Czasam jest jeszcze 3 protokół, którego nazwy nawet nie pamiętam. Aby się systemy dogadały, to musisz mieć takie składniki sieci na obu kompach: - Klient Sieci Microsoft Network - Protokół TCP/IP - Udostępnienie plików i drukarek Reszte składników wywal. Następnie ustaw rożne nazwy komputerów, taką samą grupę roboczą. IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2 na drugim. Maskę podsieci 255.255.255.0 na obudwu. Potem Panel sterownia->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne, zakładka Uwierzytelnienie. Odznacz pierwszą opcję i OK. W tym momencie, jeśli z kablem i sieciówkami jest wszystko ok, to sieć powinna działać. Udostępnij coś na obu kompach. Powinny się bez problemu widzieć w sieci i powinieneś mieć dostęp do ich zasobów. W razie problemów pisz, bo mogłem coś pominąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Odpuściłęm sobie 98 i miałem na obu kompach xp , ale zainstalowałem viste pre rc1 i ... kompy się widzą , ale jak chce wejść do któregoś to komunikat wywala , że komp nie jest dostępny , że może mieć ograniczenia dostępu , i zebym się skontaktował z administartoremw celu udostępnienia . Jak to udostępnić , zeby Vista się dogadała z xp ? Jakies sugestie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Tak, jak wyżej w przypadku łączenia z 98. Wyłącz uwierzytelnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Dzięki . Podziałało. Trzeba było szukać nieźle w viscie , żeby to wyłączyć . Heh polecam ją karzdemu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytas Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) na temat polaczenia komp. i udostepniania http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 Edytowane 9 Września 2006 przez voytas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...