Gość nairda Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 witam! właśnie formatuję laptopa i będę instalował xp prof. Robię to tu pierwszy raz i tworząc partycje z poziomu instalatora xp zobaczyłem, że na laptopie jest jeszcze jedna partycja, której system nie widział, ( dotychczas były 2 - c i d), nieoznaczona literką i opisana jako "narzędzia". Co znajduje się na tej partycji i czy jak ją usune to stracę jakieś istotne narzędzia ? Pozatym partycja nie ma literki więc sysetm ją nie widział więc jak na nią wejść ( jeżeli ją zostawię). Będę wdzięczny za info. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 witam! właśnie formatuję laptopa i będę instalował xp prof. Robię to tu pierwszy raz i tworząc partycje z poziomu instalatora xp zobaczyłem, że na laptopie jest jeszcze jedna partycja, której system nie widział, ( dotychczas były 2 - c i d), nieoznaczona literką i opisana jako "narzędzia". Co znajduje się na tej partycji i czy jak ją usune to stracę jakieś istotne narzędzia ? Pozatym partycja nie ma literki więc sysetm ją nie widział więc jak na nią wejść ( jeżeli ją zostawię). Będę wdzięczny za info. pozdrawiam stracisz standardowe sterowniki do laptopa :P i może kopię systemu windows jeśli też tam jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 tzn ja nie skasowałem tej partycji, zostawiłem ją. Tylko jak np dostać się na nią ? Ona się jakoś sama uruchomi jeżeli np nie instalowałbym windowsa z płyty? Bo tam jest prawdopodobnie windows tez, tyle że home, bo na pierwszym uruchomieniu mi się zainstalował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 tzn ja nie skasowałem tej partycji, zostawiłem ją. Tylko jak np dostać się na nią ? Ona się jakoś sama uruchomi jeżeli np nie instalowałbym windowsa z płyty? Bo tam jest prawdopodobnie windows tez, tyle że home, bo na pierwszym uruchomieniu mi się zainstalował. niom, dokładnie. Pewnie w BIOS'ie sie ustawia żeby z tego zaskoczył, ale nie wiem, bo ja mam Toshibę więc u mnie ta partycja jest nagrana na DVD :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Skoro jest tam Windows i narzędzia, to jest szansa, że jest to NTFS lub FAT32. Menedżer dysków powinien zobaczyć tą partycję. Start->Uruchom: "diskmgmt.msc" [Enter] Klikasz prawym myszy i dajesz "Zmień literę dysku". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Czy mówimy o laptopie Acera bo jeśli tak to na ukrytej partycji jest windows ze sterownikami. Aby zainstalować windowsa z niego podczas bootowania wciśnij F10. Po zainstalowaniu innego systemu niż ten od Acera instalacja z dysku nie wchodzi już w gre z powodu zmian w (rejestrze?) MBR. Jeśli nie mówimy o Acerach to sprawa wygląda pewnie inaczej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 tak, to jest acer właśnie. Więc jeżeli kiedyś tam znow zrobię format i będę chciał nagrać ten właśnie win z tej partycji ( bo nie usuwałem jej) to będzie to możliwe tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 bedzie to mozliwe jesli rzeczywiscie nic nie zmieniles... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 nawet nie dotykałem :-) Natomiast menedżer dysków widzi mi tą partycję, ale nie ma możliwości wejścia na nią czy zmiany litery dysku, czyli chyba nie ma możliwości, żebym pociągnął sobie z niej sterowniki ( xp nie ma większości sterów do tego acera). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Nie ma możliwości pociągnięcia sterowników. Jeśli zainstalujesz inego windowsa niż ten od acera zmienisz coś w rejestrze MBR i jak będziesz chciał na nowo zainstalowac ich windowsa będziesz potrzebował knoopixa... Sterwoniki są dostępne na stronei Acera więc to nie problem akurat (polecam ze stron producenta bo acer nie aktualizuje swoich sterowników za często...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) aha już rozumiem dzięki za info. Czyli teoretycznie mógłbym tamtą partycję wywalić skoro do niczego nie jest mi potrzebna i włączyć ją do dysku i bedę miał dodarkowe 3Gb miejsca, bo tamten win to home i jakoś tak nie działał mi tu za dobrze na sieci bezprzewodowej, a professional śmiga aż miło i przypuszczam że chyba nie będę raczej na powrót instalował kiedyś tego home, bo i po co. Tyle że jest orygialny. no a stery pociągnąłem ze stronki i wszystko gra dzięki pozdrawiam Edytowane 2 Września 2006 przez nairda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 aha już rozumiem dzięki za info. Czyli teoretycznie mógłbym tamtą partycję wywalić skoro do niczego nie jest mi potrzebna i włączyć ją do dysku i bedę miał dodarkowe 3Gb miejsca, bo tamten win to home i jakoś tak nie działał mi tu za dobrze na sieci bezprzewodowej, a professional śmiga aż miło i przypuszczam że chyba nie będę raczej na powrót instalował kiedyś tego home, bo i po co. Tyle że jest orygialny. no a stery pociągnąłem ze stronki i wszystko gra dzięki pozdrawiam Zawsze lepiej jest zgrać sobie tą partycje na DVD. Jak będziesz kiedyś sprzedawał laptopa to będzie oryginalny system (to lepiej wygląda) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Skoro ściągnął już sobie sterowniki tzn. że zainstalował już innego windowsa przez co nie ma już e recovery więc teraz będzie ciężej zgrać cokolwiek na płytę. Dla mnie zamiana nielogiczna z legalnego home na lewego prof... Ale to nie mój laptop więc nie powinno mnie to obchodzić:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Skoro ściągnął już sobie sterowniki tzn. że zainstalował już innego windowsa przez co nie ma już e recovery więc teraz będzie ciężej zgrać cokolwiek na płytę. Dla mnie zamiana nielogiczna z legalnego home na lewego prof... Ale to nie mój laptop więc nie powinno mnie to obchodzić:] Ludziom się zdaje że Pro jest lepszy... tylko nie wiedzą na czym polega różnica. Ja oczywiście też używam tylko pro, ale taka praca (ciągły kontakt z AD) Partycje mimo wszystko da się zgrać, jakby co zawsze MBR można poprawić. Edytowane 2 Września 2006 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Teraz ja sie podepne do tematu. Jak polecasz poprawić MBR? Jaki jest najprostszy sposób? Mi poelcono zrobić to z knoppixa ale szczerze powiedziawszy linuksa to znam ze screenshotów więc nawet nie wiem co to jest tamtejsza "konsola"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Teraz ja sie podepne do tematu. Jak polecasz poprawić MBR? Jaki jest najprostszy sposób? Mi poelcono zrobić to z knoppixa ale szczerze powiedziawszy linuksa to znam ze screenshotów więc nawet nie wiem co to jest tamtejsza "konsola"... Knoppix ma interfejs graficzny, ale jest do d***. Do MBR są programy, chyba nawet konsola odzyskiwania WinXP ma jakiś programik do zabawy z MBR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Ludziom się zdaje że Pro jest lepszy... tylko nie wiedzą na czym polega różnica. Ja oczywiście też używam tylko pro, ale taka praca (ciągły kontakt z AD) Partycje mimo wszystko da się zgrać, jakby co zawsze MBR można poprawić. nagrałem pro bo na home nie chciały mi chodzic sieci radiowe, a na wszystkich innych kompach mam pro więc nagrałem pro i ruszyło. Może to bez różnicy który to system ale u mnie akurat to różnicę zrobiło. A "ludziom" w takim razie powiedz o różnicach między home i prof, sam chętnie poczytam bo szczerze mówiąc też niewiele o tym wiem oprócz tego,że prof ma tam chyba lepiej rozbudowane opcje sieciowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Knoppix ma interfejs graficzny, ale jest do d***. Do MBR są programy, chyba nawet konsola odzyskiwania WinXP ma jakiś programik do zabawy z MBR. brzmi dość tajemniczo... Konsola do odzyskiwania systemu rozumiem po zbootowaniu z płyty z XP tak? A jakie są programy do tego? Co byś polecił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Głowy nie dam, ale TestDisk bez problemu wykryje partycję i powinien bez problemu dopisać ją do tablicy partycji, aby była normalnie odczytywana przez systemy. Problemy z WiFi mogły być spowodowane brakiem SP2. Edytowane 2 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 A "ludziom" w takim razie powiedz o różnicach między home i prof, sam chętnie poczytam bo szczerze mówiąc też niewiele o tym wiem oprócz tego,że prof ma tam chyba lepiej rozbudowane opcje sieciowe. Podstawowe sprawy, pro ma: RD IIS do 2 procesorów, fizycznie (cztery logicznie) offline file kodowanie plików (oczywiście tylko na partycjach NTFS) kontrola dostępu do aplikacji działa w AD (oczywiście działa z GP) zdalne profile RIS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 sp 2 raczej nie bo tamten home miał ten dodatek a i tak nie chciało działać. hpx, ale nie wspomniałeś o tym "czymś" co ma prof, a nie ma home , a dzięki czemu ruszyły mi te sieci :-) Nie wiem czego to była wina bo system był świeżo nagrany, wszystkie stery były tak samo i poprostu to nie działało. No a szczerze mówiąc niewiele mi mówi to , co napisałeś, bo nie zman sie aż tak na tym wszystkim ale to już poszukam sobie tego w necie i sie dowiem, bo temat właściwie nie o tym był. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Jakie miałeś objawy nie działania sieci? Był ciągły komunikat że nadajnik wyłączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Głowy nie dam, ale TestDisk bez problemu wykryje partycję i powinien bez problemu dopisać ją do tablicy partycji, aby była normalnie odczytywana przez systemy.Zmiana z knoppixa się nie powiodła. Ściągnąłem testdisk ale kompletnie nie wiem co powinienem zrobić ani jak ten program obsłużyć. Proszę ludzi dobrej woli o pomoc:) Próbowałem jeszcze z konsoli odzyskiwania systemu poprzez wpisanie komendy "fixmbr" i odziwo po przejściu miliona ostrzerzeń o niebezpieczenstwie konsola stwierdziła że operacja się powiodła i przywrócono standardową zawartoś rejestru MBR. Restart kompa alt+f10 nie przynosi absolutnie żadnego rezultatu, windows uruchamia się jak gdyby nigdy nic... Edytowane 2 Września 2006 przez kenfollet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...