Skocz do zawartości
czolg_ino

Lcd - No Signal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio kupiłem takie części: karta graficzna: XFX GeForce 7600 GT XXX, Płyta główna: K9N Neo-f, Dysk twardy Samsung P120S 250GB, DDR2 OCZ 1GB, procesor: Athlon 64 3200+ (BOX), LCD Iiama E1700S, zasilacz Tagan 430W, obudowa Antec'a i połączyłem je w całość, jednak zważając na to że to mój pierwszy raz jak składam kompa nie obyło sie bez problemów. W tym momencie mam problem z monitorem (albo z kompem już sam nie wiem): podłączyłem go załączonym do monitora kablem analogowym przez przejściówkę z DVI na D-Sub z karta graficzną. Komputer włącza się normalnie wszystkie wiatraczki pracują bez zarzutu jednak monitor wcale nie reaguje, jakby nie był wcale podłączony. Może to wina kabla, sprawdze jutro u kumpla. Ogólnie to były pierwsze próby odpalenia tego składaka, zaniepokoiło mnie że radiator chipsetu płyty gł. mocno się nagrzał, nie wiem czy to normalne prosze o podpowiedź. Jeszcze pytnie odnośnie głównego zasilania K9N Neo-f: czy podłączyć połączonę złącze 20 + 4 pin, czy tylko samo 20 pinowe (gniazdo jest oczywiście na 24 piny) bo nie mogę w pełni zrozumieć angielskiej instrukcji. Aha, jeszcze jedno: co powinno się pojawić na ekranie podczas pierwszego rozruchu komputera? BIOS? Zależy mi na czasie, więc prosze o szybkie i rzeczowe odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy komputer ze sprawnym zasilaczem po nacisnięciu przycisku który jest oczywiście podłączony do MOBO odpali wiatraki i diode o ile są podłączone. Problem wcale nie musi być byc po stronie grafiki czy kabla. Moja metoda sprawdzania komputera który ma echo polega na podłączeniu głośniczka i wyjęciu ramu. Sygnały oznaczaja, że reszta "żyje" w przeciwnym wypadku problem jest w płycie / procku ewentualnie karta grafiki, ale raczej proc lub płyta. Życze powodzenia.

Ps. Zaznaczam że nie pracuje z normalnymi komputerami tylo różne poliesengowe sprzęty HP, IBM, DELL, ale czasami cos normalnego też sie trafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi