Skocz do zawartości
viva

Zasilacz Do Ok 650 Zł Minimum 600w Który Najlepszy ?

Zasilacz do ok 500 zł minimum 580W który lepszy ?  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zasilacz do ok 500 zł minimum 580W który lepszy ?

• Cooltek CT600 (MC600BHE12)
      13
    • Tagan TG580-U15 Easycon
      14
    • Za tą cene moge mieć lepszy zasilacz (napisz jaki)
      18

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli już podajecie zasilacz lepszy w tej cenie to musi mieć on odpinane kable i min. 580W

Jeśli nie podajecie jaki to ma byc ten inny zasilacz to nie głosujcie na 3cia opcje !!

Edytowane przez viva

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serie:

Enermax Liberty

Bequiet Dark Pro

Antec Neo HE

Topower P3 / P6 / P7 - EZ

A btw po co ci 580W? Prawie kazdy config pociagnie podstawowa zasilka z tych serii, zeby je przeciazyc trzeba miec albo jakies wyjatkowo krecona kombinacje crossfire x1900xtx z pentiumD / X2, albo jakies raidy z raptorow, czy poprostu bardzo duzo dyskow.

Kupic dobry i przyszlosciowy zasilacz wcale nie znaczy kupic najmocniejeszy na rynku :wink:

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

485zl - Tagan 580-U22 SLI

Moc maksymalna: 580W

# Moc szczytowa: 630W

# Obciążenie dla linii +3.3V i +5V: 240W

# Obciążenie dla linii +12V: 420W

http://www.allegro.pl/item125019642_tagan_...atis_fv_gw.html

albo Tagan 530-U15 EasyCon - 415zł

http://www.allegro.pl/item122076469_tagan_...atis_fv_gw.html

Edytowane przez Niko123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U22 tez nie ma odpinanych kabli...

A U15 to naprawde przy dzisiejszych zasilaczach jakie pojawiaja sie na rynku NIC nadzwyczajnego. Wentylator jak zgodnie przyznaja recenzenci tej serii jest glosny. Rowniez parametrami i jakoscia wykonania mozna za te pieniadze dzis kupic lepszy zasilacz. Jedyna zaleta U15 to fakt ze sa juz w obiegu uzywki i dosc latwo je kupic (podczas gdy wiele fajnych nowosci jest nieosiagalne z drugiej reki i pozostaje tylko placic za nowki). Inna sprawa ze ceny U15 na allegro dochodza do dosc wysokiego poziomu (licytacje).

Z zasilaczy jakie padly w tym temacie do tej pory ostatnim jaki bym bral to tagan U15... Obecnie z taganow tylko U25, przy czym sa to drogie zasilki wlasnie do ekstremalnych configow i nie ma mowy o odpinanych kablach.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Niko123 skończ już promować te Tagan'y :D Pół biedy gdybyś polecał U25, ale Ty jak na złość polecasz zasiłki które lata świetności mają już dawno za sobą :) Jeżeli Cię nie przekonuję to poszukaj na forum opinii o tych zasiłkach to dowiesz się jakie mają wady :wink:

Zagłosowałem na Cooltek'a :rolleyes: Z tego co piszę Benito zasiłka spoko (bebechy Antec'a i śmigło Papst'a :D ). Ale są również inne ciekawe konstrukcje http://zenfist.pl/pID/284.htm , http://zenfist.pl/pID/235.htm , http://zenfist.pl/pID/293.htm , http://zenfist.pl/pID/279.htm , http://zenfist.pl/pID/282.htm :) Jak widać jest sporo dobrych zasilaczy, a tymi 580W się nie sugeruj, bo lepiej mieć 400W linię +12V niż sumarycznie 580W u Tagan'a :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wybirz sam i nie bedziesz miał do nikogo pretensji :D

Osobiście brałbym To, To lub To

Odnośnie Coolteka to przekonuja mnie cztery linie 12v oraz cena ale szkoda że brak mu 2xPcie i odpinanych kabli ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli uda się Tobie wyrwać to Seasonic z nowej serii M12... Wysoka klasa, firma znana z najcichszych zasilaczy... Seria M ma odpinane kable.

Pozdrawiam

Theriel

A testowałeś że pierdzielisz bzdury?

Nie dorasta do pięt ani Taganowi U25 ani Topowerowi P7 ani również Cooltekowi 600W.

Nie pomylę sięrównież jak powiem, że nawet chieftec 560W daje lepsze napięcia.

I żadna z wyżej wymienieonych zasiłek nie cyka tak upierdliwie jak Seasonic M12 i S12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Benito, ja nie testowałem, opieram się o doświadczenie i głosy użytkowników, którzy wiedzą o wiele więcej na ten temat -> takie są opinie ludzi np.: z xtremesystems.org, w kwestii których wiem, że _naprawdę_ znają się na rzeczy. Seria S Seasonica jest wymieniana jako jedna z najlepszych i najcichszych. Gdyby były jakieś problemy, na pewno nie zyskałaby tak dobrej opinii.

Poza tym, jako że ostatnio również rozglądam się za nowym PSU, przejrzałem dosyć sporo testów i o ile OCZ, Silverstone, Seasonic, Enermax, PC P&C pojawiają się wiele razy, o tyle o Coolteku prawie nikt nie wspomina... ciekawe.

Pozdrawiam

Theriel

Edytowane przez Theriel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro lubisz się opierać na opiniach innych ludzi to rób tak dalej, powodzenia.

Za Seasonica w zyciu nie dałbym takiej kasy. Seasonic może moim zdaniem konkurować z Topowerem P3, bo z P7 nie ma po prostu szans.

Ehh z resztą bebechy tych zasilaczy mówią same za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[off-topic, no-offence]

"Skoro lubisz się opierać na opiniach innych ludzi to rób tak dalej, powodzenia."

Wiesz, na tym opiera się całe życie... Gdybyś nie zaufał swoim rodzicom, że mówią prawdę, nauczycielom, że przedstawiają stan rzeczy takim jaki jest etc. to daleko byś nie zaszedł. No, może byś dzisiaj przeglądał książki sprzed kilkudziesięciu wieków, aby upewnić się, że "A" to na pewno litera. W życiu komuś trzeba ufać.

EOT

[/offtopic]

Dziwi mnie naprawdę Twoja negatywna opinia nt. Seasonica. W jakimśtam bodajże polskim teście ostatnio (Nie pamiętam kto go robił, jeśli Tobie zależy - jak znajdę czas, mogę sprawdzić) Seasonic jako jeden z bodajże 2 czy 3 PSU wogóle ZALICZYŁ wszystkie testy. A jeśli wg Ciebie chłopaki z xtremesystems.org (patrz: chociażby tutaj) nie znają się na rzeczy to wejdź chociażby na SilentPCReview. Wszędzie na pytanie o cichy zasilacz (chłodzenie konwencjonalne) pada prawie zawsze odpowiedź Seasonic. Nigdy nie spotkałem się z narzekaniami na niego, dlatego chętnie poznam jakieś 1-2 niezależne źródła, które takowe problemy zgłaszają (najlepiej na angielskich stronach - łatwiej mi będzie zapytać się o ew. kłopoty znajomych)

Pozdrawiam

Theriel

Edytowane przez Theriel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Benito, ja nie testowałem, opieram się o doświadczenie i głosy użytkowników, którzy wiedzą o wiele więcej na ten temat -> takie są opinie ludzi np.: z xtremesystems.org, w kwestii których wiem, że _naprawdę_ znają się na rzeczy. Seria S Seasonica jest wymieniana jako jedna z najlepszych i najcichszych. Gdyby były jakieś problemy, na pewno nie zyskałaby tak dobrej opinii.

Poza tym, jako że ostatnio również rozglądam się za nowym PSU, przejrzałem dosyć sporo testów i o ile OCZ, Silverstone, Seasonic, Enermax, PC P&C pojawiają się wiele razy, o tyle o Coolteku prawie nikt nie wspomina... ciekawe.

Pozdrawiam

Theriel

Dlatego, że nie jest sprzedawany w USA ;) ale swoją drogą również nie jestem ich zwolennikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do seasonicow to rzeczywiscie, na forach obejmujacych glownie US, seasonic cieszy sie oszalamiajaca popularnoscia. Jest to o tyle dziwne ze te zasilacze jak za swoje wyposazenie sa dosc drogie (mowie czystm S12 bez odpinanych kabli). Glownie mysle do sukcesu tej firmy przyczynilo sie dobre skalibrowanie wentylatora Yate Loon w zaleznosci od obciazenia/temperatury. Mamy zasilacz o bardzo wysokiej sprawnosci, ktory na dobra sprawe w wiekszosci configow ciagle dziala na minimalnych obrotach wentylatora dajac bardzo cicha kombinacje. Ciezko znalesc jakis bardziej popularny zasilacz (cooltek nie jest popularny) ktory moze poszczycic sie takim wspolczynnikiem glosnosci do obciazenia okolo 200W (czyli tego co praktycznie kazdy config nie przekroczy w idle - i wiekszosc w stresie). Wg testow np Enermaxy Liberty na tym polu wyraznie przegrywaja z seasonicami. Rowniez nie bez znaczenia sa opinie mowiace o doskonalych wynikach slabszych modeli (jakie configi ciagna).

Cooltek jest znacznie mniej popularny, wypuscili tylko 2 modele, mogace konkurowac z mocniejszymi Seasonicami - to tez nie przyczynia sie do wzrostu popularnosci (nie ma konkurencji w roznych segmentach rynkowych). No i dochodzi reklama, setki testow, opinii userow - z czasem staje sie to samonapedzajaca maszynka do reklamy danego towaru, jedni cos polecaja, inni nie majac do czynienia z produktem tez go polecaja, bo polecaja go inni :) (bardzo skuteczna reklama - i w dodatku praktycznie darmowa dla producenta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te wentyle Yate Loon sa swietne ;) ostatnio wydlubalem jednego ze starego zasilacza firmy CWT. pomimo ze zasilacz mial pare lat wentyl dziala jak nowy, bardzo cichy, wydlubalem razem z termoregulatorem. sorry za OT :D

zasilacz jest z 97roku, wiec wentyl ma prawie 10lat :D

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi