wojtek4994 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Mam na płycie dwa moduły pamięci - jeden jest jednostronny a drugi dwustronny. Poza tym mają identyczne oznaczenie i są tej samej firmy. Czy to, że jeden jest jednostronny, a drugi dwu, może powodować jakieś konflikty, problemy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Na mobo z BX440 może nie wykrywać całego ramu. Czasem pomagała zmiana slotów. W nowych mobo nie powinno być żadnych problemów. Sam mam dwie kości jednostronne i jedną dwustronną i jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Nie no chodzi o mojego kompa z siga. Czytałem, że pamięci jednostronne i dwustronne różnią się tylko tym, że jedne mają kości tylko z jednej strony a drugie z dwóch :D. Więc nie powinno być problemów... A odkąd wczoraj zainstalowałem drugi moduł miałem 2 zwisy :/ a wcześniej nic takiego nie było. Dodam jeszcze że taktowania, timingi itp. są standardowe. Na noc zapuszczę memtesta i zobaczymy czy coś pokaże. Czytałem, że w jakiejś starszej (tzn. ok. 2002 r.) płycie MSI na nForce były zonki z różnymi modułami, że zależało od slotu do jakiego się włożyło... Pod uwagę biorę jeszcze słaby zasilacz, ale ma 450W, daje idealne napięcia i jest praktycznie nowy więc powinien dać radę. Zobaczymy rano... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Oj powiem Ci ze mozesz sie mylic. Mialem 2 kostki spectekow 512mb ( ss i ds ) i po 3 godzinach posypaly mi system. Wszystko zalezy od plyty glownej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Na noc zapuszczę memtesta i zobaczymy czy coś pokaże.Dla pewności możesz też odpalić GoldMemory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 timingi standardowe NIE RÓWNA SIĘ timingi odpowiednie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 timingi standardowe NIE RÓWNA SIĘ timingi odpowiednie Hmmm... Ale do tej pory miałem jednen moduł i działał bez żadnych problemów. Memtest chodził prawie 10 godzin i nie znalazł ŻADNEGO błędu, więc wygląda na to, że pamięci są OK. To mnie trochę uspokaja, jeśli nie będzie w najbliższym czasie więcej problemów to znaczy że te zwisy to znowu jakieś dziwactwo Windy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Hmmm... Ale do tej pory miałem jednen moduł i działał bez żadnych problemów. Memtest chodził prawie 10 godzin i nie znalazł ŻADNEGO błędu, więc wygląda na to, że pamięci są OK. To mnie trochę uspokaja, jeśli nie będzie w najbliższym czasie więcej problemów to znaczy że te zwisy to znowu jakieś dziwactwo Windy. Testowałeś każdy moduł oddzielnie czy razem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caehl Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Ja miałem dwa moduły pamięci kingmaxa-jeden jednostronny a drugi dwustronny, postępowałem wg standardowej procedury w przypadku "niepowodzenia",czyli zmiana slotów, reset zworki itd a system i tak nie chciał wystartować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Memtest chodził prawie 10 godzin i nie znalazł ŻADNEGO błędu, więc wygląda na to, że pamięci są OK.Memtesta to se można w pupcie włożyć :] Odpal goldmemory. Na twoim sprzęcie może pomóc wyłączenie przeplotów, ewentualnie zabawa z MAL i RP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marjuszo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 no to i ja wtrącę swoje 3 grosze. też kiedyś się pytalem o rożnicę pomiędzy mem jedno i dwustr. taką dostałem odp. od użytkownika: Xtreme Addict 'Jednostronne zawsze są łagodniejsze dla kontrolera, więc wybór oczywisty' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Na mobo z BX440 może nie wykrywać całego ramu. Czasem pomagała zmiana slotów. W nowych mobo nie powinno być żadnych problemów. Sam mam dwie kości jednostronne i jedną dwustronną i jest dobrze.to jakim cudem na mojej mobo mam 3 kostki w tym 2 jednostronne i 1 dwu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoVVy Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) to jakim cudem na mojej mobo mam 3 kostki w tym 2 jednostronne i 1 dwu ?A czemu miałbyś nie mieć? Edytowane 4 Września 2006 przez NoVVy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 pamięć dwu od jednostronne różnią się po pierwsze tym ze układy są na obu stronach płytki, co oznacza ze jedna kość zajmuje dwa a nie jeden bank pamięci (liczba banków jest ograniczone) co do osiągów nie powinno być różnicy ale nie jest tak do końca, moduły o pojemności np: 1GB zwykle są dwu stronę dlatego ze pojemności pojedynczego układu jest ograniczona technologiczne wiec aby osiągnąć zamierzona pojemności przy odpowiednim koszcie stosuje się moduły dwustronne (czasem wykonane przy użyciu nieco gorszej jakości układów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Zawadaki Chwilllunia... jedna kość zajmuje dwa a nie jeden bank pamięci (liczba banków jest ograniczone) Cosik mi tu nie pasuje. :wink: Masz jakies dobre zrodlo ( najlepiej PL ) zebym czyms zapchal swoje szare komorki? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 witam jakies zrodlo: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printve...sion_72564.html P.S. mam 4 kosci wszystkie jednostronne ( dwustronne nie chcialy chodzic na 128 bit-dual ^^ !!! ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 odpowiem może po kolei (tak późno bo dopiero wróciłem skądś, gdzie mam się uczyć o takich właśnie podobnych problemach ;]): @NoVVy Testowałem moduły razem, bo tak właśnie mają pracować; osobno może być wszystko OK ale mogą nie współpracować... @hary86 A jak akurat słyszałem że MemTest jest najlepszy i dlatego właśnie go używam :P Tak więc problem różnicy jest nadal nie rozwiązany... Na niektórych kompach działa bez problemu a na niektórych nie... W każdym razie u mnie jak na razie wszystko działa dobrze więc był to niepotrzebny alarm... Temat można chyba zamknąć. Pozdro 4all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...