Skocz do zawartości
Shark19

Ciekawy Zasilacz - Tacens Valeo 460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od niedawna można nabyć w naszym ukochanym kraju zasilacz marki Tacens.

Jest on o tyle ciekawy iż przy niskim obciążeniu i nie wysokiej temperaturze wentylator nie pracuje, i zasilacz działa wtedy jak chłodzony pasywnie.

Więcej nie będe się rozpisywał , dużo do przeczytania jest tutaj : http://zenfist.pl/pID/265.htm#spec

Czy ktoś tutaj posiada ten zasilacz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od niedawna można nabyć w naszym ukochanym kraju zasilacz marki Tacens.

Jest on o tyle ciekawy iż przy niskim obciążeniu i nie wysokiej temperaturze wentylator nie pracuje, i zasilacz działa wtedy jak chłodzony pasywnie.

Więcej nie będe się rozpisywał , dużo do przeczytania jest tutaj : http://zenfist.pl/pID/265.htm#spec

Czy ktoś tutaj posiada ten zasilacz ??

mam go w jednym z kompów - o ile nie potrzebujesz jego pełnej mocy (mocno spada wtedy +12V) to jest to bardzo ciekawa propozycja ze względu na bezgłośną pracę :-) Na DFI nF4 SLI-D, ATI X850XTPE, SanDiego 4000+ śmiga spokojnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem już jego test na frazie

Wymiękł przy X1900 XTX, A64 @ 2,7 Ghz 1,6 v , 4 dyskach, 4 kościach pamieci.

pobór prądu liczony :

grafa - 120 W

procek - obliczony ok 90 W ( na podstawie testów xbitlabs gdzie A64 2,4 Ghz 1,4 v - 60 W )

dyski - 40 W

pamięci - 40 W

płyta - 30 W

napęd optyczny - 15

wentylatory - 5 W

czyli ok 340 W, w tym ok 270-280 W z lini +12 i to go dobiło ( a dokładniej Radek X1900 XTX )

Czyli jednak 264 W na lini + 12 v jest podane ok, ale całkowita moc zasilacza powinna być podana jako 330-360 W.

Komp w którym będziez działał to jedynie X2 3800+ undervolting 1,1-1,2 v , 7600 GS , 2 kosci ram, 2 dyski w raid.

Sumarycznie ok 130-140 wat max.

Tylko co lepsze do takiej konfiguracji - Tacens Valeo czy SeaSonic 330 W. Jak się ma głośność jego wentylatora w stosunku do SeaSonica ?

Bo jeżeli po włączeniu wentylator ma hałasować, to wole pracujący ciągle cichy wentylator w seasonicu, niż irytowanie się jak się włączy wentylator w tacensie

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem seasonic 380 ma dokladnie takie same radiatory jak 430 (czyli wieksze niz w 330W) i prezentuje ten sam poziom ciszy co 430stka.

Tyle, że chodziło o wersję S12-330

"The 330 is similar to S12-430 but fan tends to get faster at slightly lower power than high power models. Newer sleeved version reviewed. The 380 was not officially tested but is used around the lab. It has the same size heatsinks as the 430, so the noise curve is much identical to the 430. Aug 14/06."

http://www.silentpcreview.com/article28-page6.html ;)

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma problemu żeby ten SeaSonic był 380 W. I tak jest nieco tańszy od Tacensa.

Ehh, będzie ciężki orzech do zgryzienia. Ale narazie mam Fortrona FSP-350 MDN więc sądze że nawet SeaSonic 330 W byłby od niego cichszy

Nie wiem jak się ten Tacens będzie zachowywał w obudowie wentylowanej przez dwie Akasy 120 mm @ 900-1000 obr + 92 mm 600-700 obr z boku obudowy dmuchający na grafikę, przy Scythe Ninji bez wentylatora na procku.

Zenfist powiedz mi jeszcze jakie twój egzemplarz Tacensa ma napięcie +3,3 V ? W teście na Frazie było z deczka wysokie bo 3,42-3,43.

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3,85 V ??

Wątpie aby komputer na nim elegancko pracował. Zmierz innym miernikiem.

Skoro jesteśmy przy napięcich, miałem raz przypadek z napięciami 3,11-3,15 , 4,67-4,74 , 12,76-13-03 komputer się o dziwo tylko czasem wieszał. Zasilacz Logic ważący 0,4 kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3,85 V ??

Wątpie aby komputer na nim elegancko pracował. Zmierz innym miernikiem.

Nie bój, nie bój, miernik jest dobry, czasem potrzebuje dać więcej V na memki i musze podbić troszke linie 3,3V :P Na codzień używam od 3,34V do 3,5V ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi