t0bi Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Witam. Mam mały dylemat dotyczący podstawki i sprzętu, a mianowicie co wybrać ? AM2: Sempron 2800+ BOX (153 zł) DFI Infinity NF Ultra II-M2 (369 zł) 512 MB GoodRam Pro (210 zł) Grafika na PCI (mam) Czy ? S939 Athlon 64 3000+ Venice BOX (246 zł) Asrock 939Dual-Sata (210 zł) Jakieś 512 MB do kręcenia (nie mam pojęcia jakie) Mam 700 zł i potrzebuje Procesora, Ramu i MoBo. Zestaw mam zamiar ostro podkręcić, będzie służył do szybkiej pracy w Windowsie... Przez OC chciałbym osiągnąć szybsze ładowanie się systemu i aplikacji... W AM2 na korzyść przemawia świetna (moim zdaniem) płyta do OC i pewne OC Pamięci (microny d9) W S939 mam za to lepszy procesor. Ponadto słyszałem że na tym Asrocku nie ma blokady dzielnika PCI/AGP/PCI-E. Do tego chyba nie ma kości które gwarantowałyby dobre OC przy cenie 210 zł... Proszę o rady, mam nadzieję, że mi pomożecie :) Za wszystkie odpowiedzi, z góry dziękuję :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Ponadto słyszałem że na tym Asrocku nie ma blokady dzielnika PCI/AGP/PCI-E To źle słyszałeś. Ja bym brał zestaw pod AM2, nie ma co sie pakować w s939. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Bierz am2, w przyszłosci bedziesz mógł łatwo zmienic proca. Na tej płycie (dfi) sempron poleci nawet na 2,6ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Na tej płycie (dfi) sempron poleci nawet na 2,6ghz.Chciałeś napisać chyba conajmniej 2,6GHz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 a nie lepiej athlon 3000 i gorsze ramy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Nie, procesor i tak pewnie kiedyś zmieni a mobo dobra do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisher Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Tak jak koledzy wyzej! Zestaw na AM2! sempa ladnie podkrecisz,a potem zminisz procka, moze na x2 ;] PoZdRo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 ok. w takim razie kupuję zestaw na AM2 Jeszcze jedno pytanie... Czy warto doplacać te 40 zl do semprona 3000+ (128k kaszy wiecej) Oplaca sie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 TUTAJ masz poglądowe porównanie ile daje kesz (niestety to jest porownanie na s754 czyli w singlu, ale na AM2 powinno być podobnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$pEEdiE Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) ok. w takim razie kupuję zestaw na AM2 Jeszcze jedno pytanie... Czy warto doplacać te 40 zl do semprona 3000+ (128k kaszy wiecej) Oplaca sie ? ja bym te 40zł dożucił ale do pamięci i kupił jakieś lepsze pod o/c lepiej bedzie sie pózniej targac tego s2800 ;] bo jak pewnie zauważyłes te 128k wiecej daje jedynie ~2% wydajnosci wiecej bo z osiągnieciem zegara równego s3k raczej problemu nee bydzie Edytowane 3 Września 2006 przez $pEEdiE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 lepiej dorzuc ok. 100 zl i kup athlona 3000+ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 ja bym te 40zł dożucił ale do pamięci i kupił jakieś lepsze pod o/c lepiej bedzie sie pózniej targac tego s2800 ;] bo jak pewnie zauważyłes te 128k wiecej daje jedynie ~2% wydajnosci wiecej bo z osiągnieciem zegara równego s3k raczej problemu nee bydzie Taa, ciekawe co chcesz kupić lepszego od Micronow D9 do 250zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Z tym dorzucaniem 100zl to wiesz, nie zawsze jest tak hopsiup, czasami poprostu sie nie ma i sie nie dorzuci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 dzięki za tak liczne odpowiedzi... W zasadzie nie mam już czego dolozyć (ach, życie nastolatka) te 700zl to absolutny max. Nie bede doplacal 40 zl do 2% wydajnosci, bo to przeciez są tylko sekundy w różnych aplikacjach... @$pEEdiE Jakie polecasz pamięci lepsze od Goodramów Pro w cenie do 250 zl ? :? Moim zdaniem, te goodramy, to w tej chwili pamięci o najlepszym stosunku ceny do możliwości... Wszystkie moje wątpliwości zostaly rozwiane. Myślę, że temat można zamknąć. Wszystkim dziękuję za rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...