Skocz do zawartości
wozaq

Wc By Wozaq

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, można powiedzieć, że prawie skończyłem. Od ostatnich zdjęć co nieco jeszcze pozmieniałem:

-zasilacz został odwrócony, i ma własny otwór od spodu do swojego wentylatora,

-dzięki temu udało się poprowadzić kabel 12v 8pin pod kartami dzięki czemu jest niewidoczny,

-przeorganizowany układ węży, odwrócony przepływ, zmienione miejsca mocowania reza (zamontowany na obejmie metalowej, skręcanej śrubą) i pompki,

-oplecione prawie wszystkie kable, i poukładane w miarę z głową ;)

-zastosowane przejściówki 1x molex -> 1x PCIE, zamiast 2x molex (zmniejszyło to liczbę wykorzystywanych molexów do drugiego GTX-a, dzięki czemu zmniejszyła się plątanina kabli)

Ogólnie od wcześniejszej rewizji zmieniło się:

-zasilacz powędrował na dół, płyta do góry (jak w nowoczesnych obudowach :P )

-wszystkie części WC schowane do środka, co wymogło zmianę chłodnicy 3x 120mm na 2x 120mm Feser-a

-masa wykonanej roboty związanej z poskładaniem obudowy z powrotem w całość tak żeby nadawała się do dalszego użytku :P

Do zrobienia na przyszłość:

-dodać UV, ZROBIONE

-dodać grill na górę budy (narazie nie ma co tam oglądać), ZROBIONE

-powiększyć okno w budzie, bo teraz głównie widać przez nie tylko zasilacz :P

-dodać drugi fullcover na GTX-a,

-może coś tam jeszcze...

Fotki ze stanem na dziś:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dużo pracy, mało efektu :sad:

czarny set byl "ładzieńszy" :)

może i tak, wyszło jak wyszło, robiłem główne z nudów i z chęci pogrzebania przy kompie i zrobienia czegoś nowego ;) Jeśli chodzi i kolor to czarnego płynu by tym razem zbrakło, więc musiałem nowy zamawiać, więc zdecydowałem się na pomarańczowy

tak czy siak, przynajmniej jedyny taki Antec w swoim rodzaju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że dotarł do mnie nowy aparacik, więc generalnie trza było się pobawić, to sobie popstrykałem trochę fotek jak to w ufał wygląda na dzień dzisiejszy. Lepszy aparat jednak robi swoje ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Trochę lepiej to wygląda jak dla mnie :P

Dołączona grafika

Tu jeszcze mała fotka poglądowa, czym reguluję obroty wentyli itp. Całkiem fajny panel Akasy ;)

Dołączona grafika

A tu dla ciekawych, jak wygląda mocowanie chłodnicy na froncie (nie zwracać uwagi na taśmę klejącą, ona tylko maskuje otwory itp. :P )

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w uv to ten pomarańczowy wygląda lepiej co nie zmienia faktu że i tak jest to najgorszy płyn (w uv wygląda jak, ładny bo ładny ale, żółty ;) ) do wc... ale ogółem to WC jest fajne :) nic mu nie brakuje i nie dolega :) ps masz 2x 240? wypisuj wszystko :D jakie tempy jakie oc i tak dalej ;) ps dwa wąż (NB GPU) Ci się chyba załamuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak: w rzeczywistości ten płyn jest bardziej pomarańczowy niż na większości zdjęć, po prostu ciężko to złapać na zdjęciu, Co do teorii załamującego się węża to to tylko złudzenie optyczne, bo on jest tylko trochę spłaszczony, ale daje radę, zresztą inaczej ciężko to zrobić. Co do temperatur, OC itp. to OC mam na stałe zafiksowane na 3.8 przy bodajże ponad 1.35v (dawno nie zaglądałem :P ), wentyle skręcone na minimum (generalnie buda nie jest zbyt przewiewna niestety, dodatkowo druga karta grzeje atmosferę), właściwie małą przywiązuję wagę do temperatur, na tę chwilę z otwartym bokiem, jak piszę te słowa, wygląda to tak:

Dołączona grafika

Ogólnie, jestem zadowolony, bo udało się wszystko zmieścić w środku, tj. 2 chłodnice itp.

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy wcześniej nie trafiłem na Twój temat, jednak dziś z przyjemnością go przejżałem. Powiem jedno, jestem pod wrażeniem tego co udało Ci się wycisnąć z tej obudowy. Mam takiego samego anteca i krążyłem wokoło niego z zamysłem montażu WC. Niestety ilość miejsca wewnątrz zniechęciła mnie skutecznie. Widzę Tobie udało się wcisnąć do niego 2 chłodnice i 2 duże grafiki oraz kupę innego sprzętu. Respect na całej długości.

Swoją drogą, czas chyba budę odesłać na zasłuzony urlop?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tę chwilę to za dużo w nią pracy włożyłem, a ceny nowych obudów skutecznie zniechęcają, żeby odstawić ją na urlop, zresztą nowe są (tak mi się wydaję) duże aż do przesady, a ta jest jeszcze w miarę kompaktowa ;) cóż jak się pokombinuje to można wiele zmieścić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielu perypetiach sprzętowych itp. itd. czyli np, zalaniu pompki, w końcu udało mi się złożyć nowy układ. W myśl zasady, że bloków i węży nigdy za mało, pojawiło się chłodzenie mofów (oczywiście płyta główna też jest inna, grafika, procek). Jednakże postanowiłem się wyłamać i inaczej poprowadziłem węże przez trójnik, co znacznie ułatwia sprawę.

Klocki WC to:

D-Tek v1 + zapinka od Maniakalnego (nie ma sensu tego wymieniać, służy mi dzielnie 2 lata już)

MNP Channel v3 na NB

Miał być jeszcze blok na SB ale ostatecznie zrezygnowałem, bo króćce wadzą o grafikę.

EK x58 KIT na mofach

EK GTX295 Nickel na grafice

Swiftech MCP350

Tygon R3603 9,5/12,7 mm

Złączki Feser 10/13 i kątówki BlackWater

Chłodnice tak jak były Feser 240 i BWA122

Wstępne fotki w UV:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Porządniejsze fotki wrzucę wkrótce.

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układ "strójnikowałem" bo to znacznie ułatwia sprawę poprowadzenia węży itp. szczególnie w tak ciasnej budzie łamały się wtedy itd. Poza tym wtedy byłoby tak jak u każdego poprowadzone. Feser Acid Green bije w UV tak po oczach, że cały pokój mi rozświetla, no i w porównaniu z Orange na zdjęciach wygląda prawie tak samo jak w rzeczywistości (Orange robił się żółty).

@Martinii

Złączki wchodzą, na styk czyli podczas dokręcania trochę nakrętki trą o siebie, ale jest OK. Nic większego już nie wejdzie, zresztą taki rozmiar węża jak dla mnie jest najbardziej optymalny, większe to już tylko sztuka dla sztuki.

@Pewin

Ten Geforce "trójnik" z początku bardzo skomplikował mi układ, po tym jak dostałem kartę od Ciebie, ale teraz postanowiłem to wykorzystać. Gorzej jak grafikę będę wymieniał :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zieleninka rządzi :)

A nie mogłeś wziąć węża 9.5/14.3? trochę lepiej się układa i grubszy  :)

nie wiem czy pasuje do złączek Fesera. Do koolance wchodzi bez problemu.

Edytowane przez jacekcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki by na bank nie wszedł na D-Tek'a, Channela itd., nie wiem czy by nawet na grafikę wszedł np. gdybym nie dawał 45st. złączek. Zresztą 10/13 jest najpopularniejszym rozmiarem, i taki mi wystarczy, a w ramach ciekawostki powiem, że waż pomiędzy chłodnicami którego nie widać to dalej Tygon 8/11,2 bo mi grubszego zbrakło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, nadszedł tez czas na małe zmiany drugim kompie. Główne założenia:

-wymiana węża na Tygon 8/11,2 z głównego kompa (Innovatek po 3 latach twardy jak skała)

-likwidacja trójnika (za dużo z nim problemów itp.)

Zamontowałem rez EK 100ml, bardzo ułatwia to odpowietrzenie (na boku obudowy), no i nic kompletnie na zewnątrz nie zdradza, że komp jest chłodzony wodą - taki mały a może :D

Napełnianie układu

Dołączona grafika

Całość Kawałek węża od Reza do bloku na cpu to Tygon 9,5/12,7 ze złączką 45 stopni i złączką Fesera 10/13, bo inaczej nie dało rady, a zwykłe złączki 8/11,2 mają za długi gwint dla złączki 45st.

Dołączona grafika

Ogólnie komputer jest chłodny i cichutki, praktycznie tylko pompkę słychać, w przyszłości wypadałoby ją zmienić na coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi