Skocz do zawartości
PJ2099

Wzmacniacz I Zmiana Napięcia Zmiennego Na Stałe

Rekomendowane odpowiedzi

Może to banalne pytanie, ale...

Chodzi mianowicie o to, że wzmacniacz z zestawu głośników komputerowych (4+1) zasilany był do tej pory z zasilacza AC/AC, który podawał na wyjściu 9V ~. Jakie mogą być konsekwencje gdyby dać teraz zasilacz AC/DC dający również 9V ale stałego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale wewnatrz zasilacza i tak musial byc jakis uklad prostowniczy bo z tego co wiem prade zmiennym nie zasila sie wzmakow i tak jak jest wyzej napisane glosniki pewnie bede graly na pol gwizdka i moga wystepowac znieksztalcenia wszystko zalezy od wzmaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest jakiś konkretny, mocarny sprzęt :) Zrobiłbym fotkę, ale nie mam w tej chwili aparatu...

Fotka z niemieckiego ebaya, ale to dokładnie to = http://www.pixas.de/ebay/diverses/wm2044-2.jpg

Dane z nie działającego zasilacza:

AC Adaptor

PRI.: 230V ~ 50Hz

SEC.: 9V ~ 1,5A 13,5VA

Z naklejki na subie:

PMPO 550W

Power Support by AC adapter

230V/9V 13,5VA

Jeśli całość grałaby ciszej to nie ma problemu, bo i tak nie jest to zwalająca z nóg jakość dźwięku :) Zależałoby mi głównie na tym aby nic nie uszkodzić doprowadzając 9V DC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pół godziny temu pożyczyłem zasilacz AC/DC z regulowanym zakresem napięcia 1,5 - 12V tyle, że 0,3 A. Ustawiłem na 9V. Pograłem 20 minut, nie za głośno bo amperów mało i nie zauważyłem jakichś dziwnych efektów ubocznych, brzmiało nawet przyzwoicie :)

Oprę się więc chyba na tym oraz na Waszych odpowiedziach i podepnę w najbliższym czasie ostatecznie 9V stałego.

Dzięki Panowie za poświęcenie mi czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mój gust to jeno basy będą charczeć trochę :)

przed wakacjami sfajczył się zasilator AC 7V od słicza.. rozebrałem drania (słicza) a tam stabilizator 7805, wymieniłem zasilacz na DC @ 9V i śmiga... mam nadzieje do tej pory...

a moc PMPO to wiadomo - chwilowa moc jaką potrafi osiągnąć wzmacniacz po trafieniu weń piorunem :lol:

W praktyce moc pmpo da się policzyć z odpowiednich wzorów i tyczy się mocy, którą teoretycznie potrafi oddać wzmak do głośników przez czas np 1 ms przy w pełni naładowanych kondensatorach filtrujących etc... w sumie ta wartość znaczy tyle co nic :) - stworzona na potrzeby marketingu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PMPO to moc jaką kondensatory filra mogą oddać w ciągu śmiesznie krótkiego czasu bez uwzględnienia ESR (rezystancji wewnętrznej) i ESL(indukcyjności wewnętrznej) [czy jakoś tak ;)]. Bynajmniej nie jest to wartość wzięta w kosmosu lecz liczona ze wzorów. Ten parametr nie ma absolutnie żadnego znaczenia, za zadanie ma jedynie ładnie wyglądać :lol:.

<edit>

No i wyszło że powtarzam to co Pelzak napisał :).

</edit>

Moc szczytowa to co innego.

Do autora tematu:

Kup zwykłe trafo ~9V 15VA i wsadź do jakieś plastikowej obudowy. Po co kombinować?

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi