Skocz do zawartości
Rocco84

Drugi System Na Acerku...problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczow. Problem jest tego typu. Mam laptopa Acer Aspire 3612 LMi. Wlasnie zainstalowalem Xp Professional jako drugi system na osobnej partycji. wszystko jest w porządku , oprocz tego ze nie moge korzystac z programow Acerowskich typu eManager , na ktorym mi bardzo zalezalo. Jest tam miedzy innymi bardzo przydatne narzedzie do zarządzania energią. Ponadto w home edition mialem nortona antivirusa ktorego moglem zainstalowac po instalacji , a teraz kiedy uruchamiam ikone "insertCD" od nortona w folderze SySInfo na dysku C: , wyswietla mi okienko "insert norton antuvirus cd". czemu moge z tego korzystac tylko pod home edition. da sie cos zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy te i sterowniki ściągnij sobie ze strony acera.

A Nortona zainstaluj sobie bezpośrednio z folderu instalacyjnego na płycie CD, omijając program startowy.

ale problem, w tym ze ja nie mam zadnej plyty instalacyjnej. win byl wgrany i wszystko jest pewnie na tej ukrytej partycji do ktorej nie wiem czy da sie jakjos wejsc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc musisz sobie te programy: e-manager, zarządzanie energią, ściągnąć lub znaleźć na dysku c: (instalki). Zobacz w skrócie jaka jest ścieżka dostępu do instalki Nortona, może tam znajdziesz plik instalacyjny Nortona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc musisz sobie te programy: e-manager, zarządzanie energią, ściągnąć lub znaleźć na dysku c: (instalki). Zobacz w skrócie jaka jest ścieżka dostępu do instalki Nortona, może tam znajdziesz plik instalacyjny Nortona.

pisze przeciez ze znalazlem plik instalacyjny. nazywa sie insert cd (z taką strzykawką). przed instalacją winy pro , sprawdzilem "znajdź element docelowy" i wskazalo na c:\sysinfo\insertcd. ale nie da sie tego uruchomic. a co do programow to faktuycznie sciagne ze strony acera. nie pomyslalem. ale ten norton mnie wkurza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisze przeciez ze znalazlem plik instalacyjny. nazywa sie insert cd (z taką strzykawką). przed instalacją winy pro , sprawdzilem "znajdź element docelowy" i wskazalo na c:\sysinfo\insertcd. ale nie da sie tego uruchomic. a co do programow to faktuycznie sciagne ze strony acera. nie pomyslalem. ale ten norton mnie wkurza...

Wątpię żeby udało Ci się odpalić Nortona (wydaje mi się że miał coś jednak na ukrytej partycji, a jeśli nie to wywalając ją i tak skasowałeś MBR, a tam już prawie napewno były jakieś potrzebne mu informacje ) - pytanie tylko po co :o ?? Jest sporo darmowego softu anty-vir, który jest IMO lepszy ... Choćby avast, którego używam sam... Do tego jakis ogniomurek i będzie cacy :)

BTW - jestem już na gadu, więc jak coś to pisz :)

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako antywira polecam ten: http://www.free-av.com/

Także zastanawiam się, po co Ci 2 bardzo podobne systemy. Wg mnie to jest bez sensu. Skoro wszystko działa Ci na Home, to zostań przy nim. Szkoda miejsca na Pro.

do d... jest ten home. to jest taki troche lepszy 98. źle mi sie na nim pracuje. wole professional i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwin swoja mysl bo pleciesz glupoty jak narazie :?

co wykorzystujesz w profesionalu czego nie masz w home?

po prostu lepiej działa. nie chodzi o funkcjonalnosc. chodzi jakby szybciej. nie zwiesza sie tak. home musialem co chwila formatowac. z pro nigdy nie mialem takich problemow. jak tobie odpowiada home edition to niech tak bedzie. mi nie odpowiada i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu lepiej działa. nie chodzi o funkcjonalnosc. chodzi jakby szybciej. nie zwiesza sie tak. home musialem co chwila formatowac. z pro nigdy nie mialem takich problemow. jak tobie odpowiada home edition to niech tak bedzie. mi nie odpowiada i tyle

Wszystkim już odbija... to może zainstaluj W2K3, niektórzy mówią że jest lepszy do gier od Pro a do tego bardziej stabilny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ten sposób systemy trzeba by było podzielić na zawsze stabilne i mało stabilne. Ja jednaj uważam że kwestia stabilności systemu w 90% leży po stronie użytkownika. Jak komuś się psuje home to i 2003 zarżnie. Jest takie ładne powiedzenie, g.. chłopu, nie zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czysta instalka WinXP Pro First Edition, bez oprogramowania producenta laptopa i bez aktualizacji systemu rzeczywiście chodzi znacznie szybciej. Ale co z tego?? U mnie przy takim zestawieniu nawet system się nie chce zamknąć, a nie mówię już o bezpiecznej i komfortowej pracy...

Ja polecam XP Home dołączony do laptopa. Trzeba go po prostu trochę odsyfić, odisntalować Nortony, ewentulanie inne śmieci. A jeśli wolno się uruchamia, można wyłączyć prefetching.

I tak napewno nie używasz żadnej funkcji Pro, której nie ma w Home.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ale coś na pewno jest z tym acerowskim home bo robią się przy nim problemy z siecią. Ja staraciłem home zaraz na początku po kupnie i dopiero teraz odzyskałem go spowrotem i co jakiś czas gaśnie mój ulubiony "podświetlany guzik" i wyłacza się radio. Pomaga reset. Dodam że zainstalowałem już dokładnie te same sterowniki których używałem wcześniej w pro (launch managera i karta sieciowa) i dalej jest kicha. Ostatnio trafiłem post jak ktoś sie uskarżał że w home mu źle chodziła sieć a w pro jest OK (użytkownik Acera) i wszyscy przekonywali go że ma urojenia:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi