toman Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Witam trafil w moje rece Samsung 160 GB, mialem go podlaczyc do siebie i przekopiowac parze rzeczy, przelozylem zworke ...... i po starcei systemu nei wykrylo mie go poprwanie, wiec restat i to samo. Dopiero po chwili sie okazalo ze zworna nie jest na Slave tylko na Limit 32 GB. Znikneły partycje z waznymi danymi a co najwazniejsze po zmianie zworki na slave czy na master nie powrocil stary rozmiar. Czy ktos moze pomoc ????? Duzy browar dla tego kto pomoze !!! Edytowane 3 Września 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Ja chce browera - robilem cos takiego pare dni temu - zakonczylo sie to pelnym powodzeniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 program Hutil (program od Samsunga) i opcja: przywróć pierwotna pojemności czy coś takiego oraz program: TestDisk do odzyskania układu partycji napisz co jeszcze robiłeś bo coś mi się wydaje ze nie napisałeś wszystkiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Tak nie napislaem wszystkiego, probowalem naprawiac MBR, boot sector, bawilem sie tez programami dedykowanymi dla samsunga, probowalem przywrocvic ten pierwotny rozmiar wlasnie tym programikiem, to wyrzucal ze mam zrestartowac kompa i "zainstalowac ponownie dysk" lub sprawdzic czy nie ma ustawionego limitu zworka. Dlatego wlasnie zglaszam ten problem na forum, bo nie dziala to, probowalem tez zmienic z trybu Dma100 na 133 i zapytalo czy przywrocic oryginalny rozmiar, z radoscia dalem Yes, ale tez nic to nie zmienilo. Zworka aktualnie jest na Master a dalej nic nie moge zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Hmm.. Zainstalować ponownie dysk? Możliwe, że chodziło o odłączenie go (fizyczne), uruchomienie kompa, aby zauważył, że nie ma dysku. Podłączenie dysku i komp ponownie go wykryje. Zapewne bios zapamiętał sobie, że podłączony dysk ma 32GB. Spróbuj to, co opisałeś ale z odłączeniem dysku. Partycje powinny wrócić. Jeśli nie, to TestDisk polecany przez Zawadaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) przelecialem go TestDiskiem, przeskanowal 4110 cylindry czyli 32GB i z radoscia oswiadczyl, ze sturucture ok :/ Pokombinuje jeszcze z tymi progsami dla samsunga, one byly jednak najblizej sedna sprawy. Prosze o kolejne sugestie. Hutil, program od Samsunga, umozliwai ustawienie rozmiaru dysku, tak jak pisal Zawadaki, po wpisaniu oryginalnego LBA i wykonaniu operacji tworzy raport i wyswietla rozmiar sprzed i po, ktor neistety sie nie zmienia :/ caly czas cholerne 32 GB :mur: Edytowane 3 Września 2006 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 A próbowałeś odłączać? Może spróbuj na innym kompie. Upewnij się, że zworki są dobrze ustawione i podłącz. Bez włączania systemu odpal TestDisk. Potem daj mu wyszukiwanie. Jak nibu znajdzie (dość szybko), to jest opcja "Deep search" czy jakoś tak. Zajmie to trochę, ale powinien znaleźć całość. Wcześniej upewnij się, że komp widzi więcej niż 32GB, bo w przeciwnym wypadku szkoda zabawy. Z drugiej strony może TD sam zaorientuje się, co jest grane. Ostatecznie można próbować ustawić parametry w bios na sztywno - odczytując je z obudowy dysku lub strony producenta. Ważne: Oczywiście cały czas mowa o TD dla DOS - ten dla Windows może się sugerować informacjami uzyskanymi od systemu, a system ma złe dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Probowalem juz prawie wszystkiego, oczywiscie ze odlaczalem, ustawialm na master i slave a takze spowrotem na limit, sek w tym ze Disk Manager bardzo podobny do prog Hutil pokazuje ze jest ustawina blokada dla 32 GB, Hutil tylko monituje, ze taka blokada moze uniemozliwic zmiane rozmiaru, a mimo ze zworka jest dobrze (MAster) lub jej nie ma (slave) zmiana rozmiaru tak jak napisalem wyzej nie odnosci skutku. Jest jeszcze w Test Disk opcja wpisania zaawansowanych informacji dot lba sektorow itp itd, ale na ta chwile cos sie walnelo i hirens wyrzuca, ze nie moze czytac z dysku G bodajze :/ Kurde, jak sie sypie to na calosc. Co do tego wykrywania wikszej ilosci niz 32 Gb to zaden progs tego nie wykryl, jesli ktorys by to zorbil, to juz bylbym w domu a tak caly czas limit ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Spróbuj podłączyć do innego kompa. Co mówi bios? Tzn ile widzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Bios jak zaklety widzi tyle co reszta (nie napisze tej pieklenej cyfry), poza tym nie da sie zmienic w biosie na sztywno na wiecej LBA niz wynosci 32 GB czyli 65......... Oczywiscie podlaczalem go do innego kompa, zadnej roznicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 W takim razie trzeba się dobrać do opcji limitu (która zapewne zapisana jest na dysku) i ją przestawić. Zapewne tylko program Samsunga może się tam dostać. Ewentualnie jakieś zaawansowane programy dyskowe. Drugi sposób, który przyszedł mi do głowy, to wgranie od nowa oprogramowania dysku. Są tutaj jednak 2 problemy: Czy jest taka opcja? A jeśli jest, to czy rozwiąże problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Ok cos drgnelo, ustawilem w biosie (za rada Kszonka) CHS z 63 na 255 i bios pokazal w koncu rozmiar dysku 137 GB bodajze, gdy zmienilem ilosc glowic z 16 na 18 pokazalo 154, czyli powinno byc ok. Maly progress jest, bo juz wiem jakie powinny byc te dwa parametry, brakuje mi ilosci cylindrow aby Test Disk wykryl poprawna wielkosc dysku i zaczal go przeszukiwac. jaka powinna byc ta ilosc ??? Dysk to SP1604N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Ok cos drgnelo, ustawilem w biosie (za rada Kszonka) CHS z 63 na 255 i bios pokazal w koncu rozmiar dysku 137 GB bodajze, gdy zmienilem ilosc glowic z 16 na 18 pokazalo 154, czyli powinno byc ok. Maly progress jest, bo juz wiem jakie powinny byc te dwa parametry, brakuje mi ilosci cylindrow aby Test Disk wykryl poprawna wielkosc dysku i zaczal go przeszukiwac. jaka powinna byc ta ilosc ??? Dysk to SP1604N. dziwne, u mnie wystarczylo przestwiac z 32 (podajrze...) na 255 (sectors) i spoko było. Zobacz na stronie samsunga ile powinno byc (ja wtedy szukalem, nie znalzlem, ale sam ustawilem to i styka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Hmm.. Zapytanie: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=SP...=Szukaj&lr= Ciekawsze wyniki: http://mail-index.netbsd.org/port-cobalt/2...07/12/0001.html http://mail-index.netbsd.org/current-users...11/24/0027.html http://lkml.org/lkml/2003/6/29/64 http://lists.freebsd.org/pipermail/freebsd...ber/001896.html Samsung na swojej stronie jakoś się tym specjalnie nie chwali... Edytowane 4 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...