Heniu Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Kupuje nowa karte. Myslalem kupic radka x1900xt Juz mialem brac sapphira z 512 pamieci za 1450zl, ale przeczytalem newsa ze wychodzi ten sam z 256 pamieci za ~1050 400 zl piechota nie chodzi :rolleyes: I pytanie jest takie- wiadomo, karte kupuje z mysla o przyszlosci- na dzien dzisiejszy wszystko przeciez pociagna nawet slabsze karty. Czy te 256mb pamieci bedzie robilo duza roznice w przyszlosci ? Dodam ze nie planuje kupna jakiegos panelu lcd duzego- zostaje na crt 17' na razie, byc moze potem jakos kupie 19' - ale na pewno to bedzie CRT (potrzebuje go przede wszystkim do sieciowych strzelanek wiec lcd odpada- nie kupie tanio odpowiedniego) Na tym 17' co teraz mam nie wyjde ponad rozdzialke 1280 bo powyzej juz ma kolo 60HZ a szanuje swoje oczy... Podobnie bedzie zapewne na tym ewentualnym 19'- 1280x1024 wydaje sie gorna granica jaka bede potrzebowal. Oczywiscie- kupuje karte tej klasy zeby grac na pelnym wypasie (hdr, aa), z tym ze jak pisze- wyzszych rozdzielczosci nie planuje. Jest wiec sens inwestowac w te dodatkowe 256mb ? Czy tez moze nawet przyszle gry dadza rade na 256mb na nizszych rozdzielczosciach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Według nie ma sensu -> niedługo wyjdzie DirectX 10 :wink: 256 MB styknie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 512MB w kartach tej klasy coraz czesciej sie sprzydaje, ale IMO lepiej teraz wziac wersje z 256MB, bo roznica w cenie jest zbyt duza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Tyle ze nasrazie nikt nie widział wersji 256MB, w komputroniku pojawiła sie już w cenniku ale termin przypuszczalnej dostawy to dopiero 19 września. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 własnie mam zamiar kupic Asusa x1900xt 256MB. Rozumiem, że jest tam zastosowane to samo chłodzenie co w całej serii x1900 Czy właściciele tych modelu mogą napisać jak bardzo jest ono głośne? Czy w idle nie słychać karty? Obecnie mam x800 z Zalmanem VF700. Czy róznica w głóśności będzie ogromna? Czy wymienialiście od razu chłodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Oczywiscie- kupuje karte tej klasy zeby grac na pelnym wypasie (hdr, aa), z tym ze jak pisze- wyzszych rozdzielczosci nie planuje.a skad to przekonanie, ze duza ilosc pamieci to tylko do wysokich rozdzielczosci? Jest wiec sens inwestowac w te dodatkowe 256mb ?imho tak. coraz wiecej gier wymaga 512MB na karcie, aby odpalic sie w pelni swoich mozliwosci przy zachowaniu grywalnego framerate Edytowane 28 Września 2006 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Jest juz na www.gral.pl za 1100zl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Imho 512 pamięci to chwyt marketingowy ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 myślę o tej grafie, na początku miał to być 7900gt, potem właśnie asus x1900xt 256mb...a teraz jestem w rozterce bo chyba poczekam na nowe grafy od nvidii i ati.. zmieniam cały sprzęt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 No ja powoli juz zamawiam X1900Xt 256 mb Asusa - ktos wie jak z jakoscia tych graf? Chcialem Saphirka albo PowerColora ale nigdzie nie ma :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 no ja wlasnie dorwalem Sapphira X1900XT 256MB dzisiaj bede go testowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Daj znac jak potestujesz, co z tego wyszlo...bo ja swojego jutro sie spodziewam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 (edytowane) Imho 512 pamięci to chwyt marketingowy ;).zaden chwyt. owszem jezeli ktos sugeruje sie przecietnym frame rate to bedzie mala roznica. problem w tym ze na max detali w wielu tytulach sa nagle spadki wydajnosci co nie umila gry i nie jest powodowane dyskiem czy zapchanym systemem ale przeslaniem tekstur do ram grafy. przy karcie za okolo 1000 zl 512 ramu to podstawa. dlatego ja wole np swojego starszego 1800 xt od 1900xt ale z 256 ramu lub 7900 gto od 1900xt 256m pzdr Edytowane 25 Października 2006 przez seraf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 (edytowane) no ladnie grafa biega, zrobilem tylko jedno porownanie w company of heroes (benchmark test) na poprzedniej grafie X1800XL 256 @ 640 / 740 - rozdzielczosc 1280x1024 2xAA 16xAnizo wszystko na max w detaac wynik mialem taki AVG - 35,4 MAX-143 MIN - 15,7 teraz na X1900XT 256MB (nie podkrecony czyli 625/725) wynik: AVG - 54,2 MAX - 159 MIN - 31,4 najbardziej cieszy mnie ten MIN 2 razy wiekszy, o to mi chodzilo z podkrecania to narazie sprobowalem w overdrivie i podkrecilem do 655 / 765, pogralem chwile w company i nie bylo zadnych zwisow artow itp, pomecze ja oczywiscie wiecej ale to w weekend jak bedzie wiecej czasu Powiedzcie mi jeszcze jak to podkrecac, hehe nie smiejcie sie stary wyjadacz jordi nie umie podkrecic grafy :), temat jest mi znany ale nie mialem z nim do czynienia osobiscie dopiero teraz dlatego pytam. Na 1800XL nie bylo tego co jest na 1900XT czy 1800XT mianowicie te ustawiajace sie zegary w trybie 2D na 500/600 czy jakos tak. Jak to podkrecic, moge owszem w overdrivie ale rozumiecie overdrive jest raczej slaby do podkrecania, Jak podkrecic zegary np w atiitoolu, napiecia moge zmieniac normalnie itp ale zegary widnieja jakies 500/600Mhz czyli ten tryb 2D ??? pozdro Edytowane 26 Października 2006 przez Jordi23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...