Skocz do zawartości
guru

Ktora Opcja Lepsza ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Od kilku tygodni miotam sie pomiedzy dwiema opcjami oc ,oto one:

1.

RAM 512Mb+256Mb @ 428 Mhz

CPU 2590 Mhz

2.

RAM 512Mb @ 467 Mhz

CPU 2590 Mhz

I nie wiem ktora opcja lepsza do wyzszej wydajnosci w grach,bo niby im wiecej ramu tym lepiej powinno byc w grach ale 3dmarki05 inaczej pokazuja :/ I nie wiem sam czy lepsza szybsza pamiec ? czy troche wolniejsza i wiecej tej pamieci,jesli ktos ma z tym problemem doswiadczenie prosze o pomoc ,reszta zestawu z sigu.

Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

giga do tej karty do większości tytułów w sam raz ale do paru braknie ( fear na przyklad )

768 ramu to czasem i do 9500 pro brakuje ( wspomniany fear :P )

ramu nigdy dość a ty masz go stanowczo za mało do tej grafy

a smarki se mozna wsadzić - no chyba ze wolisz grac na skaczacej grafice przy doczycie z dysku ze swiadomoscią ze na tych ustawieniach masz lepszy wynik w smarku - co kto lubi ...

ALT+CTRL+DEL podczas gry wydajnoś patrzysz na uzycie pliku stron - jezeli jest większe niż ilośĆ pamięci fizycznej to tej pamięci jest po prostu za malo i doczytki bedą a fps w niektórych momentach spadnie do 0 i nie pomoże szybki dysk ani klocek ani superszybkie pamięci tylko dolożenie ramu

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update:

Potestowalem troche,niestety tylko 3dmarki,bo nie wiem jak sie robi testy w grach (bylbym wdzieczny za pomoc w tym to testy beda bardziej miarodajne),zamieszczam wyniki testow,prosze o ich komenatrz:

1.

512 Mb (to sa pamieci 400mhz)

CPU: 2570Mhz (9x285)

Ram: 467Mhz

3dMark01-22493

3dMark03-11531

3dMark05-5633

2.

512 Mb + 256 Mb (te pamieci sa 333mhz,podaje ich szybkodsc bo nie wiem czy to ma jakies znaczenie

CPU: 2569Mhz (8x321)

Ram: 228Mhz

3dMark01-21850

3dMark03-11414

3dMark05-5620

Kilka komentarzy ode mnie:

-nierozumiem dlaczego 3dmarki pokazuja niewielka przewage na korzysc 512 mb szybszej pamieci

-ale im nowszy 3dmark tam roznica maleje,w 3dmarku05 roznica bledu pomiarowego ale mimo wszystko na korzysc jednej kosci

-czy mnoznik procesora ma jakiekolwiek znaczenie ?

-czy przypadkiem te wyniki nie sa spowodowane wolniejsza pamiecia 256 mb ?

Dzieki za zainteresowanie problemem (niewielkim ale spedzajacym mi sen z powiek :) ) Pozdrawiam

Edit : Sorki za pytanie nie w tym temacie ale nie chce juz zakladac nowego,czym najlepiej sprawdzic czy @ grafika nie generuje artefaktow,jakis miarodajny program,ja skanuje AtiTrayTools,wystarczajacy ??

Edytowane przez guru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guru

otóz marki mają się nijak do gier w zwiazku z czym:

i w twojej sytuacji lepiej jest włożyć wszystek ram, któren posiadasz do kompa żeby chodzilo to lepiej

ale i tak nie będzie dobrze bo ramu jest za mało - dokup 512 wtedy w zalezności od wymagań jakie postawi przed twoją maszyną dana gra bedziesz mógł dywagować sobie czy wlożyć tą zbywającą kostkę 256 czy nie ( czy mieć giga szybkich czy mieć 1280 MB ram w ogóle ) a jak sprawdzić ile gra żąda ramu masz napisane w poście wyżej

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odp,wlasnie tez doszedlem do takiego wniosku ,zauwazylem ze w grach np Oblivion duzo szybciej doczytuje sie teren na 768, dlatego tez tyle teraz bedzie, w najblizszej przyszlosci zamierzam dokupic jeszcze kosc 512 i wywalic to 256, kasa juz lezy odlozona ale ceny obecne sa powalajace :/ swoje 512 patriota w lutym kupilem za 165 zl teraz sa po 200 i wiecej :/ to sie zmieni w koncu ? potanieja ddr ? czy juz nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odp,wlasnie tez doszedlem do takiego wniosku ,zauwazylem ze w grach np Oblivion duzo szybciej doczytuje sie teren na 768, dlatego tez tyle teraz bedzie, w najblizszej przyszlosci zamierzam dokupic jeszcze kosc 512 i wywalic to 256, kasa juz lezy odlozona ale ceny obecne sa powalajace :/ swoje 512 patriota w lutym kupilem za 165 zl teraz sa po 200 i wiecej :/ to sie zmieni w koncu ? potanieja ddr ? czy juz nie ?

no, mowilem na poczatku ;P

dobra decyzja ;)

ps. ddr'y raczej juz nie stanieja tak predko, znaczy cena ich juz bedzie zawsze wyzsza od ddr2, patrz jak jest z sdr i ddr...

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi