Skocz do zawartości
muranox

Lcd 19" Wide Do 1000 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

witam

troche sie rozglądałem za opisanymi w temacie posta monitorami i znalazlem kilka pozycji. problem polega na tym ze nazwy ich producentów nic mi nie mówią. prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu, no i przede wszystkim jakies swoje sugestie co do lcd wide w tej cenie

monitory jakie znalazlem to:

MIRAI DML-519W

ACER AL 1916was

Hanns-G 19" HW 191D

Captiva E1902 wide

z tego co slyszalem to acery moga miec badpixele, czy to prawda?

dvi nie mam na karcie, takze nie wiem czy to ważne.

prosze o pomoc w wyborze i ewentualnie inne propozycje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponizej 1000 mozna dorwac praktycznie kazda 19" Wide - ja sie tez na takie napalilem, ale odpuscilem jak okazalo sie ze zaden nie ma w OSD opcji Fill with aspect/Full Screen/Native mode - dziekuje grac np w Starcrafta (lub inna stara gierke) w interpolowanej rozdzialce i na dodatek przy rozciagnieciu na 1440x900 :mur:

jak chcesz cos znanego producenta to zerknij np na Samsunga 940BW (na Allegro bywaja ponizej 1000) ma DVI, ma cienka ramke, nie ma glosnikow, nozka z dobra regulacja, ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie acer, najlepszy z tych wszystkich monitorow, nowsza matryca ;)

odnosnie bad pixeli, ja nie mam, ale tez oczytany o acerach znowu tak bardzo nie jestem, chociaz byl pewien okres czasu gdy benq 91gp byl niedostepny to ludzie kupowali acery (zwykla 19, nie panorama), nawet z forum, a czy narzekali - chyba nie, choc jezeli zle mowie to poprawcie mnie :)

Edytowane przez mlodass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponizej 1000 mozna dorwac praktycznie kazda 19" Wide - ja sie tez na takie napalilem, ale odpuscilem jak okazalo sie ze zaden nie ma w OSD opcji Fill with aspect/Full Screen/Native mode - dziekuje grac np w Starcrafta (lub inna stara gierke) w interpolowanej rozdzialce i na dodatek przy rozciagnieciu na 1440x900 :mur:

jak chcesz cos znanego producenta to zerknij np na Samsunga 940BW (na Allegro bywaja ponizej 1000) ma DVI, ma cienka ramke, nie ma glosnikow, nozka z dobra regulacja, ...

W ustawieniach karty masz takie opcje .... Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. a w takim razie mam szukac monitora z jaką matrycą? ten samsung wyglada niezle ale ma matrycę TN, to żle czy dobrze (dodam ze monitor ma być do wszystkiego,filmy, FPP shotery, net, itp)

no i chcialbym by monitor miał opcję przekrecania panelu w poziomie o 90' (tak by był wyzszy niz szerszy), jak sie to nazywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach karty masz takie opcje ....

problem w tym ze nie mam albo jestem slepy :unsure:

juz kiedys to przerabialem i robilem zonglerke roznymi wersjami Catalystow, Omeg itp i kupa :?

zakladka FPD nieaktywna pewnie przez to ze obecnie lece na D-SUB'ie a powinno sie dac i na tym zlaczu bo inaczej uzytkownicy 19" Wide - ACERow, Belek, Iiyam, ... maja przegwizdane :(

a nigdzie indziej nie ma opcji dostyczacych sposobu skalowania

zreszta softowo mozna wszytko zmieniac (jasnosc, gamme, itd) - ale to nie rozwiazuje problemu -> w OSD powinny byc te opcje

No dobrze. a w takim razie mam szukac monitora z jaką matrycą? ...

- 19" Wide to tylko TN - innych nie ma

- chcesz PIVOT to od razu zapomnij o TN - tu to tylko zbedny gadzet, a jak juz jestes uparty to z 19" panoramek tylko ASUS PW191 ma PIVOTa i ...szereg roznych niedorobek :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niadawno nabyłem Acera 1916WAS i musze powiedzieć, że jstem mile zaskoczony, kolory jak na matryce TN bardzo ładne, czas reakcji jest bardzo krótki nawet nie zauważyłem różnicy pomiędzy moim starym CRT, 0 smużenia. Jak narazie denerwuje mnie tylko oczojebny biały, nawet zmieniłem styl forum na darkness bo raziło mnie nawet jak zmieniłem temp. kolorów, kontrast i jasność mam nadzieje, że moje oczy się przyzwyczają, imho przydało by się tryby do wyboru internet/gry/filmy tak jak to jest w innym monitorach bo zmienianie parametrów za każdym razem kiedy włącze gre/internet jest wkurzające. Co do gier to narazie gram w Call Of Duty w 1440x900 (w większosci gier wystrczy zmodyfikować plik .ini aby obsługiwały rozdzielczości ponoromiczne) i wrażenia niesamowite, gra się o wiele lepiej niż na zwykłym monitorze 4:3.

P.S Ta Captiva wygląda niemal identycznie jak MIRAI :)

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->benek

NA GF 6600 i monitorze 20" na DVI nie było problemu z takimi ustawieniami ( np. 800x600 w oknie )

Jeśłi chodzi o ATI to w tej chwili nie mam cyfrowego monitora ale są opcje typu " alternatywny tryb DVI " i jeszcze jedna - sprawdź.

Bardzo było by to dziwne gdyby tej opcji na ATI nie było skoro na jakimś byle intelu ją nawet znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu Cię rozczaruje, matryca to TN, a kąty widzenia podane przez producenta to 160 pion i poziom, więc takie same jak ACER'a...

No to mnie nie rozczarowałeś bo to że to jest TN to widać po kątach, ale jest o niebo lepiej niż na "dzisiejszych" TN ( o pion chodzi gdzie normalnie miałbyś czerń ) . Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie nie rozczarowałeś bo to że to jest TN to widać po kątach, ale jest o niebo lepiej niż na "dzisiejszych" TN ( o pion chodzi gdzie normalnie miałbyś czerń ) .

Chyba, że tak... poniżej fotka przedstawiajaca kąt w pionie na acerze, i imho wcale nie gorsze, czyli matryca rownież jest "niedzisiejsza" ;)

Dołączona grafika

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->benek

NA GF 6600 i monitorze 20" na DVI nie było problemu z takimi ustawieniami ( np. 800x600 w oknie )

Jeśłi chodzi o ATI to w tej chwili nie mam cyfrowego monitora ale są opcje typu " alternatywny tryb DVI " i jeszcze jedna - sprawdź.

Bardzo było by to dziwne gdyby tej opcji na ATI nie było skoro na jakimś byle intelu ją nawet znalazłem.

1. wlasnie chodzi o to ze tylko na DVI to dziala a u mnie docelowo monitor bedzie podlaczony pod karte bez DVI - GF3Ti200@(sprzetowo)QuadroDCC

2. znalazlem najprosciej zainstalowac nakladke Catalyst Control Center i w zakladce Display Manager uaktywaniaja sie opcje ale tylko przy podlaczeniu przez DVI i nadal posiadacze monitorow bez DVI sa poszkodowani :?

Wrzuce tu: Fotki LG L194WT cena 1085zł:

2307244[/snapback]

No cool ... a teraz zrób fotkę od dołu :twisted2:
hehehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz masz większego kąta nie zrobie bo bym musiał przestawić monitor, ale w sumie kto patrzy na monitor leżąc pod nim...

Dołączona grafika

obraz znacznie ciemniejszy ale nadal czytelny... czyli popieram słowa benka, ten LG to żadna rewalecja zwłaszcza, że za te cene mozmy mieć BenQ na matrycy MVA Premium....

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->benek

Zakupiłem panorame 19" (manta 1902) i gdy włącze na tej karcie SKALOWANIE ZE STALYM STOSUNKIEM KRAWEDZI i dam rozdzielczość 1024x768 (800x600) to monitor zamiast obcinać boki to obcina górę i dół i obraz jest jeszcze bardzier rozciągnięty, a wybranie opci WYŚWIETLENIE POŚRODKU EKRANU powoduje wyświetlenie pomniejszonego rozciągniętego obrazu. Wiedzie może jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

podepne sie pod temat:) poszukuje lcd jak w temacie. warunek: DVI. wybralem te oto modele. jezeli ktos moze sie wypowiedziec kto uzytkuje, bede bardzo wdzieczny.

Hyundai X91W wide

Samsung 940BW 4GT

Hyundai N91W wide

Benq FP92W

Najblizej mi chyba do Samsunga i Hyundaia N91W. Jesli macie inne propozycje to rowniez prosze:)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiecie moze co oznacza matryca A-Si? szukalem i szukalem ale nic szczegolnego na ten temat nie znalazlem.. z roznic w opisach sklepowych zauwazylem ze maja pelna palete RGB 16,7mln kolorow, a nie 16,2 jak "zwykle" TN (o ile mozna tak powiedziec), wielkosc plamki 0,294 (choc i to roznie w roznych sklepach), jasnosc, kontrast i czas reakcji bez zmian, katy widzenia podobne. jesli mialoby to znaczenie to zdecydowalbym sie na Hyundai X91W, ktory nie wiedziec czemu jest tanszy majac niby gorsze parametry od Hyundaia N91W.. o ile dobrze rozumiem pojecie "lepszych parametrow"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiecie moze co oznacza matryca A-Si? szukalem i szukalem ale nic szczegolnego na ten temat nie znalazlem.. z roznic w opisach sklepowych zauwazylem ze maja pelna palete RGB 16,7mln kolorow, a nie 16,2 jak "zwykle" TN (o ile mozna tak powiedziec), wielkosc plamki 0,294 (choc i to roznie w roznych sklepach), jasnosc, kontrast i czas reakcji bez zmian, katy widzenia podobne. jesli mialoby to znaczenie to zdecydowalbym sie na Hyundai X91W, ktory nie wiedziec czemu jest tanszy majac niby gorsze parametry od Hyundaia N91W.. o ile dobrze rozumiem pojecie "lepszych parametrow"..

Są TN z pełną paletą 8 bit - ilość bit na kanał nie ma nic wspólnego z technologią wykonania ( TN, xVA , IPS )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na ten LG http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni..._L1952T-BF.html

W Siriusie kosztuje 1039 zeta a w Komputroniku około 1200 :| Dobry kontrast oraz złącze DVI-D

Lub ten Benq z nową Matrycą http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=29731 można go znaleźć za 1100 złotych ale czy się opłaca??

Chyba lepiej tego LG jak się ma 1000 zeta na monitor jutro kupuje monitor i się zastanawiam czy kupić najtańszy monitor z nową matrycą czy tego LG z lepszym kontrastem

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi