P3ch Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Witam mam prośbe ogólnie chodzi abym uzyskał konkretnych odpowiedzi na moje pytania, nie typu uzyj szukajki poniewaz uzywałem i w google i na innych forach i oczywiscie na tym. Napisze w podpunktach moje problemy bardzo prosze o w miare szybka odpowiedz poniewaz to sa ostatnie dni wolnego. Z góry dziekuje za udzielona mi odpowiedz. Płyta taka jak w opisie tematu 1. Czy na tej płycie jest opcja jak w innych płytach że np wiatraki sie zwalniaja ( jak mala temp to wiatrak stoi ) jak wzrośnie to pracuje .? 2. Co jest z tymi logami na tej płycie klikam Screen Show Logo to nie ma tego loga ( czy można podstawić jakieś swoje ) ewentualnie prosze podac stronke jesli jest to mozliwe lub pokierowac mnie poniewaz w modyfikacji biosu jestem straszny Laik 3. Czy w wiekszosci płyt głownych np jeśli wyłacze jeden kanał tam gdzie dysku nie ma daje z AUTO na NONE to czy powinno mi sie po zmienia jakiejkolwiek opcji w biosie restartowac do trybu AUTO ( chodzi mi o to zeby mi nie wykrywalo przy starcie dysków ) poustawialem tam na auto tam gdzie wiem ze sa dyski a tam gdzie nie mam nic dałem NONE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=91081 Witam mam prośbe ogólnie chodzi abym uzyskał konkretnych odpowiedzi na moje pytania, nie typu uzyj szukajki poniewaz uzywałem i w google i na innych forach i oczywiscie na tymNie wiedziałem, że obsługa szukajki jest taka trudna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Ad 3. W nowszych płytach ustawienia te (odnośnie poszczególnych dysków - nie mylić z kanałami) są raczej symboliczne. Ustawienie "None" nic nie zmienia, bo bios po wykryciu dysku, sam przestawia opcję. Jedyny sposób to odłączenie kabla (taśmy). Edytowane 4 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) Hmm Dzieki ale ja dalej tam nic nie widze na temat tego zwalniana wiatraczków albo ja slepy jestem z gory przepraszam jesli tam taki watek sie znajduje. nadal prosze o bardziej precyzyjna odpowiedz. ULLISSES nie chodzi mi o kanały fakt zle napisalem jak masz przy samym starcie wykrywanie dysków to wiesz wykrywa mi dyski a pozostale wolne sloty sata i IDE sa wykrywane nie potrzebnie wylaczam to w biosie i juz szybciej startuje komp ale jak ustawie to to jak tylko wejde do biosu zmienie jakakolwiek opcje to znow musze te wykrywanie ustawiac bo sie tak jakby restartowalo. Edytowane 5 Września 2006 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutman1 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Tak ale przynajmniej nauczyłbyś się nie śmiecić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Z tego, co widzę, masz 2 dyski na SATA i przynajmniej jeden napęd na ATA. Najprościej więc wyłączyć cały kanał ATA - ten, na którym nic nie ma. Co do SATA, to nie wiem jak to jest dokładnie, bo nie mam nic na SATA, więc nie bawiłem się jeszcze tymi opcjami. U mnie cały kontroler jest wyłączony. Jeśli zaś chodzi o same pozycje przy ATA, to ustawienie "None" nic nie daje. U mnie także jest tak, że przy każdym starcie wyszukuje sprzęt. Nie trwa to jednak na tyle długo, aby stersować się z tego powodu. W sumie jest to kwestia sekundy lub dwóch dla obu kanałów razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Z tego, co widzę, masz 2 dyski na SATA i przynajmniej jeden napęd na ATA. Najprościej więc wyłączyć cały kanał ATA - ten, na którym nic nie ma. Co do SATA, to nie wiem jak to jest dokładnie, bo nie mam nic na SATA, więc nie bawiłem się jeszcze tymi opcjami. U mnie cały kontroler jest wyłączony. Jeśli zaś chodzi o same pozycje przy ATA, to ustawienie "None" nic nie daje. U mnie także jest tak, że przy każdym starcie wyszukuje sprzęt. Nie trwa to jednak na tyle długo, aby stersować się z tego powodu. W sumie jest to kwestia sekundy lub dwóch dla obu kanałów razem. Ok z tym sobie poradze ale co jest z tymi predkosciami wiatrakow czy to jest jakas wady plyty czy poprostu tak ma byc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Co do wiatraków, to nie mam pojęcia. Nie orientuję się w nowościach (czytaj: NF3 i nowsze). Jeśli jest taka opcja, to musi mieć ustawienia w biosie - przynajmniej najprostrze: włącz/wyłącz. Sprawdź tam, rzuć też okiem do instrukcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Miałem taką płytę i nie było w biosie opcji do ustawiania wentyli w zależnosci od temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...