Skocz do zawartości
P3ch

Pomocy Walnieta Płyta Dfi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbe ogólnie chodzi abym uzyskał konkretnych odpowiedzi na moje pytania, nie typu uzyj szukajki poniewaz uzywałem i w google i na innych forach i oczywiscie na tym. Napisze w podpunktach moje problemy bardzo prosze o w miare szybka odpowiedz poniewaz to sa ostatnie dni wolnego. Z góry dziekuje za udzielona mi odpowiedz.

Płyta taka jak w opisie tematu

1. Czy na tej płycie jest opcja jak w innych płytach że np wiatraki sie zwalniaja ( jak mala temp to wiatrak stoi ) jak wzrośnie to pracuje .?

2. Co jest z tymi logami na tej płycie klikam Screen Show Logo to nie ma tego loga ( czy można podstawić jakieś swoje ) ewentualnie prosze podac stronke jesli jest to mozliwe lub pokierowac mnie poniewaz w modyfikacji biosu jestem straszny Laik

3. Czy w wiekszosci płyt głownych np jeśli wyłacze jeden kanał tam gdzie dysku nie ma daje z AUTO na NONE to czy powinno mi sie po zmienia jakiejkolwiek opcji w biosie restartowac do trybu AUTO ( chodzi mi o to zeby mi nie wykrywalo przy starcie dysków ) poustawialem tam na auto tam gdzie wiem ze sa dyski a tam gdzie nie mam nic dałem NONE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=91081

Witam mam prośbe ogólnie chodzi abym uzyskał konkretnych odpowiedzi na moje pytania, nie typu uzyj szukajki poniewaz uzywałem i w google i na innych forach i oczywiscie na tym

Nie wiedziałem, że obsługa szukajki jest taka trudna :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 3. W nowszych płytach ustawienia te (odnośnie poszczególnych dysków - nie mylić z kanałami) są raczej symboliczne. Ustawienie "None" nic nie zmienia, bo bios po wykryciu dysku, sam przestawia opcję. Jedyny sposób to odłączenie kabla (taśmy).

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm Dzieki ale ja dalej tam nic nie widze na temat tego zwalniana wiatraczków albo ja slepy jestem z gory przepraszam jesli tam taki watek sie znajduje. nadal prosze o bardziej precyzyjna odpowiedz.

ULLISSES nie chodzi mi o kanały fakt zle napisalem jak masz przy samym starcie wykrywanie dysków to wiesz wykrywa mi dyski a pozostale wolne sloty sata i IDE sa wykrywane nie potrzebnie wylaczam to w biosie i juz szybciej startuje komp ale jak ustawie to to jak tylko wejde do biosu zmienie jakakolwiek opcje to znow musze te wykrywanie ustawiac bo sie tak jakby restartowalo.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, masz 2 dyski na SATA i przynajmniej jeden napęd na ATA. Najprościej więc wyłączyć cały kanał ATA - ten, na którym nic nie ma.

Co do SATA, to nie wiem jak to jest dokładnie, bo nie mam nic na SATA, więc nie bawiłem się jeszcze tymi opcjami. U mnie cały kontroler jest wyłączony.

Jeśli zaś chodzi o same pozycje przy ATA, to ustawienie "None" nic nie daje. U mnie także jest tak, że przy każdym starcie wyszukuje sprzęt. Nie trwa to jednak na tyle długo, aby stersować się z tego powodu. W sumie jest to kwestia sekundy lub dwóch dla obu kanałów razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, masz 2 dyski na SATA i przynajmniej jeden napęd na ATA. Najprościej więc wyłączyć cały kanał ATA - ten, na którym nic nie ma.

Co do SATA, to nie wiem jak to jest dokładnie, bo nie mam nic na SATA, więc nie bawiłem się jeszcze tymi opcjami. U mnie cały kontroler jest wyłączony.

Jeśli zaś chodzi o same pozycje przy ATA, to ustawienie "None" nic nie daje. U mnie także jest tak, że przy każdym starcie wyszukuje sprzęt. Nie trwa to jednak na tyle długo, aby stersować się z tego powodu. W sumie jest to kwestia sekundy lub dwóch dla obu kanałów razem.

Ok z tym sobie poradze ale co jest z tymi predkosciami wiatrakow czy to jest jakas wady plyty czy poprostu tak ma byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi