Skocz do zawartości
Szymoon

Kilka Pytan O Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka pytan odnosnie dyskow twardych, dosyc dziwnych... :)

1. Czy da sie jakos przesmarowac lozyska w dysku ? Mam WD 80gb i strasznie piszczy, domyslam sie, ze to lozyska

2. Czy da sie jakos "zresetowac" dysk, nie wiem polaczyc cos drucikiem (zworek nie widze zadnych) - chodzi mi konkretniej o fujitsu mpg3409 AH, moze to mu pomoze...

3. Chcialem sie upewnic, czy opisane przeze mnie objawy swiadcza o padnieciu elektroniki: dysk w biosie jest zle wykrywany, tzn. zamiast jegon nazwy sa rozne krzaki, pojemnosc jest rowniez zle rozpoznawana. Jak dam ponowne rozpoznanie dysku(czy tam pojemnosci nie pamietam), to zmienia sie jego nazwa - na inne krzaki, pojemnosc tez sie zmienia - nadal na zla. Wsrod tych krzakow raz udalo mi sie odczytac "nasze" slowa, ale jakies takie wyrwane z kontekstu byly :)

Jesli to elektronika, to czy wymieniaja ja, musi byc dokladnie z tego samego modelu ?, mam nadzieje, ze seria juz nie musi byc identyczna...

Dysk ma 40GB wiec sie przyda, jest bardzo cichy(lozyska olejowe jesli dobrze pamietam) i pomimo tego, ze wyprodukowany 5 lat temu kreci sie na 7200 obr. wiec nie bedzie odstawal wydajnoscia od tego ktory mam teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi