Skocz do zawartości
Didymos234

Raid0 - Kilka Pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem RAID 0 na 250GB saegateach 7200.10. Dyski podłączone są pod płytę DFI nForce4 Ultra. Po lekkim kombinowaniu udało mi się zainstalować system. Problem polega na tym, że nie mogę bootować systemu z macierzy. Ustawione mam na bootowanie z macierzy, ale dopiero jak wsadze płytę z windą, to rusza system. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Założyłem RAID 0 na 250GB saegateach 7200.10. Dyski podłączone są pod płytę DFI nForce4 Ultra. Po lekkim kombinowaniu udało mi się zainstalować system. Problem polega na tym, że nie mogę bootować systemu z macierzy. Ustawione mam na bootowanie z macierzy, ale dopiero jak wsadze płytę z windą, to rusza system. Proszę o pomoc.

Czy te dyski są jedyne w kompie?

Mam trzeci dysk na ide i dopiero jak ustawiłem w HD boot priority,że raid jest drugi to odpaliło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polegał na tym, że w momencie odpalenia instalatora miałem podpięty inny dysk ze starą instalką windy. Mimo, że w instalatorze usunąłem partycję ze starą windą, to instalator już na wstępie sobie założył, że będzie bootowanie ze starego dysku i dwa systemy. Potem jak wywaliłem starą partycję to się wszystko sypnęło. Pomogło odłączenie starych dysków i ponowna instalacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze topic troche stary ale sie podlacze. Lepszy bedzie RAID 0 z dwoch dyskow (np. barki 7200.10) czy moze jeden Raptor ? Zastanawiam sie nad zakupem dysku i nie wiem co zrobic. Zalezy mi na wydajnosci glownie, mam teraz dysk 250 ata, wiec w razie zakupu raptora bedzie gdzie trzymac dane.

Sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy z tym wykresem jest wszystko w porządku? :? Są to dwie barki z sygnaturki.

http://img404.imageshack.us/my.php?image=raidvz9.png

Jeszcze chciałbym dodać że jedna barka strasznie głośno chrobocze w porównaniu do drugiej i zacząłem się powoli obawiać o jej stan techniczny :-|

Czy na podstawie zbyt głośnego chrobotania głowic można oddać dysk na gwarancję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi doradzicie co mam zrobic z moim Samsungiem HD080HJ/P ?

Zastanawiam sie nad:

1. Sprzedaza i kupieniem sobie 160gb ewentualnie cos max do 250gb

2. Dokupieniu kolejnej 80tki ( nie wiem czy takie sa jeszcze w sprzedazy) i zrobienia Raida.

Sprzet jest wykorzystywany do pracy na bazach danych SQL ( czeste resotrowania i beckupy) oraz gry.

która opcje radzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie:

1. Czy jak zrobię sobie RAID na tej mobo z 2x Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB i kiedyś zmienię bebechy może przesiadka na intela to wtedy tracę dane czy nie?? - zmiana mobo

2. Jakie najlepiej kupić dwa nowe dyski do RAID-0

3. Czy można zrobić tak RAID 0 i mój dysk 160GB archiwizował by (RAID1) dane z partycji gdzie trzymam dokumenty ustawienia i wyniki mojej pracy?

No i to tyle :) zawsze mnie ten temat interesował a wydajność ponad wszystko nie mówię ze zrobię raid teraz czy za miesiąc kto wie może dopiero za rok. Ale zawsze byłem ciekaw czym to się je :D

Dolanczam sie do pytania numer 1. Jeszcze nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie. Sam teraz zmieniam plyte i chcialbym sie dowiedziec jak to jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana płyty to również zmiana kontrolera - więc konieczne jest ponowne tworzenie macierzy.

Wampir - aktualna relacja cena/jakość dyskryminuje zakup dysku 80GB...

Edytowane przez Cruel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana płyty to również zmiana kontrolera - więc konieczne jest ponowne tworzenie macierzy.

Wampir - aktualna relacja cena/jakość dyskryminuje zakup dysku 80GB...

czyli przed zmiana sprzetu musze zrobic kopie wszystkich plikow, aby ich nie stracic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi