djsilence Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Stestowalem pamieci (Geil 2x512 BH5) hulaja bezblednie na 250mhz 2-2-2-6 @3,2 Procek osobno testowany chodzi bezblednie na 2,65 @1,525 Gdy do proca chce dolaczyc pamieci i dac je na 166 aby osiagnac 245 komp nie wstaje. Dzialaja jedynie na 150 (@222) jaki moze byc tego powod lub jak/czym rozwiazac ten problem. Czy to timingi/alphy czy cos innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 timingi. trp i jeszcze jeden .poczytaj faq o dfi i tam bedziesz mial ustawienia jakie nalezy stosowac do poszczegolnych dzielnikow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Zazdroszczę ci zabawy ;) :P daj im przy okazji więcej papu bo na 3.2V to Winbondy sie budzą imo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) LOL :) na tyle plyta chwilowo pozwala, ale jeszcze sa procenty :D:D:D wracam probowac. -EDIT- 3,31v hulają aż miło :) 166 bezblednie :) wyczytalem "TwinMos BH-6 333MHz # max 530MHz MemTest stable [ 3.8V ] " czyli jechac je do 3,8?? Edytowane 5 Września 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 3.8 to już chyba drobna przesada :) Uważam, że 3.5 to jest już max, jeżeli później wystąpią mhz, to pojedyncze tylko. Tylko załóż radiatorki jeśli takowych nie masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 są radiatorki, wielkie, ciężkie wypasy :) (srebrnego koloru) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 No to miłej zabawy :) Chyba też niedługo zrobię raila u siebie :D BTW Nabyłeś w sklepie czy z drugiej ręki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Moje winbondy jechaly na 4V ale wtedy dfi sie wysypywala bo przegrzewal sie mosfet....ale na 3,6 - 3,8 spokojnie jechaly az milo :) bez radiatorów byly i nawet sie nie grzaly do niepoczytalnych wartosci Edytowane 8 Września 2006 przez RepsOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 kupilem przez ebay u kolesia w szkocji :) za £75. Jak narazie czasem sie wiesza komp na 3,3v 166 przy 294HTT. sPi przechodzi, ale smarkow juz nie. potrafi sie na skypie wywalic. Drobne problemy z przegrzewaniem mosfetu z pewnoscia. Sa tak gorace, ze nie mozna potrzymac palca na nich mimo ze to takie podniecajace ;) (mosfety jak baby?) Thx, tez sobie zycze powodzenia, bo niestety super corsairy ktore kupilem nie wspolgraly najlepiej z moja DFI, a ponoc na asrockach itp MB chodza super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 No to musisz skombinowac nawiew na jeden z mosfetow (fotke z jego polozeniem znajdziesz w temacie o DFI) .. u mnie krecil sie na niego wiatrak 80 na okolo 2krpm a w ostrym oc 3krpm (suszaraaaa :D) 166 przy 294HTT Toz to 240MHz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Daj im 2.2.2.11 zamiast 2.2.2.6 Tak jest wydajniej. No i chyba więcej mhz mogą pamięci znieść. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Daj im 2.2.2.11 zamiast 2.2.2.6 Tak jest wydajniej. No i chyba więcej mhz mogą pamięci znieść. ;-) moze i wydajniej ale nie na k-8 To sa Winbondy BH-5 panie tutaj roznicy w mhz miedzy 2-2-2-5 a 3-3-3-9 praktycznie nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 O ile na CL3 w ogóle wystartują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 O ile na CL3 w ogóle wystartują :) Co racja to racja...w kazdym razie moje bh-6 startowaly, z bh5 jest juz ogolnie gorzej... @djsilence - czekamy na wyniki...:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Sorry panowie ze tak glucho, ale pracuje jak najety :) niestety tak jest jak sie zmienia prace i obaj pracodawcy wymagaja zeby "jeszcze pracowac" i "juz pracowac" :) Jak narazie nie startowaly mi na CL3. Na pleksji mam otwory na srobki, to wkrece jakis went i zaloze na niego rure w srodku, zeby centralnie na mosfet wial. Ogolnie jest sporo wiatru w obudowie bo z przodu jest 14cm, z tylu 14cm, z boku 8cm, w zasilaczu dwa x8cm, chipset, karta no i ten potezny cooler na procu @2500rpm :). Jutro bedzie wolny dzion, wiec po wyspaniu sie, po nocce, zdam relacje :) Pozdro i thx za odzew Panowie ProVerClockerzy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Gdy slysze winbond to mnie grzeje..czekam z niecierpliwoscia na testy ze screenami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) obecna sytuacja: 305 x 9 proc @1,65v 166 @ 3,6v Pytanie: Memtest normalnie sypie bledami ale jak przestawie w nim Refresh Rate z 16ns na 7ns to jest spokój. Który Tref odpowiada 7ns ? Edytowane 10 Września 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) ewentualnie spróbuj z innymi biosami..spytaj w tej sprawie MaSella co do refresh period to zachowanie ramów do poszczególnych wartości jest opisane w temacie o DFI...ja na podstawie tamtego poradnika wyciągnąłem max ze swoich ramów...Ty masz BH-5 więc co najmniej 255-260MHz powinno być wg mnie TRFC spróbuj dać na 15..u mnie duzo to dawało do stabilności Edytowane 10 Września 2006 przez RepsOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) a64 tweakerem przestawilem TREF na 166 mhz 7,8ns i jest stabilnie. Probuje zatem podjechac jeszcze HTT :) Lecz najpierw z tym pytanko. 1.65 dla proca to juz max napiecia, co ? EDIT Tylko 6950 pkt w smarku 05 :/ Edytowane 10 Września 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Ja bym się na co dzień bał dawać więcej niż 1.6V a co do marka...a normalnie ile masz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) 309x9 @ 1,648v = 2781mhz pamiec 253mhz@3,6v Wypróbowałem wszystkie mozliwe Tref-y i caly czas jest niestabilny i nie przechodzi SuperPi. Próbowałem też 2-2-2-11 i malo brakuje i by przeszedl 1M. na 2-2-2-9 i trfc 15 tez nie hula :( Cóż począć panowie ? Czyżby ponad 250mhz było dla pamieci za dużo ? (muszę też przyznać iż nie widzałem wczesniej aby ten proc az tak dobrze smigał ;) EDIT1 na 305x9 (250.17mhz dziala stabilnie) Czyżby max ? EDIT2 Grafa była w dolnym slocie, lecz zwory nie były na pozycji 2,3. Smark 05 ma teraz 7774pkt. (miast 6950) Chyba na tym już poprzestane. Sprobuję jedynie obnizyc volty :) Edytowane 10 Września 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Nie wierze że 250MHz to max...to są kurka w końcu BH-5....perełki robiły po 300MHz... nie wiem jak Ty ale ja bym walczył o co najmniej 260MHz...puśc na innym dzielniku/mnożniku, przywal nawiew...więcej Vdimm ... cokolwiek...bez 260MHz sie nie pokazuj ! :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 No też dziwię się :/ Ja co prawda krótko cieszę się swoimi bh5 (2 miechy) Ale na 3.2V mam 247MHz 2-2-2-5. Więcej nie jadę bo MoBo broni (myślę już o vdimm modzie :P). Nie mniej myślałem że to standard dla bh5 :-? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Problem tylko w tym ze djsilence za bardzo chyba nie ma czasu na kręcenie tych cacuszek...a szkoda..bo jak sie winbondom poświęci trochę czasu to na pewno dobrze się na tym wyjdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) Dzis juz musze isc w kime. Jutro pracuje od 9.30 do 19 (1 robota) i 22 do 8 rano (druga robota), i 9.30 do 17 we wtorek ( i nocka wolna) , wiec obiecuje, ze wtedy wyprobuje x8 :) -EDIT- Sorry, za bardzo zrąbany jestem :) ide spać :) BH5 musza poczekać. Edytowane 12 Września 2006 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...