Skocz do zawartości
DRuMah

Podział łącza Osiedlowego Na Wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam problem- chciałbym podzielić łącze na 2 komputery przy pomocy sieci bezprzewodowej. Schemat wygląda tak:

provider -> modem z wyjściem LAN -> [CO TUTAJ] -> 2 komputery z sieciówkami Wi-Fi

Pytanie brzmi: jakie urządzenie najlepiej i najtaniej umieścić w polu [CO TUTAJ] ?

Na allegro jest mnóstwo routerów z funkcją dzielena DSL, ale jaki router mam kupić, jak chcę podzielić LAN? Mieszkanie jest trzypokojowe, ok. 70m^2. Chciałbym, żeby w każdym jego punkcie był mocny sygnał.

Na allegro tak mi namieszali w głowie, że sam już nie wiem, czy niektóre routery dzielą internet z wifi między RJ45, czy odwrotnie. Zależy mi, żeby ten router był jak najtańszy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Router (tzw DSL) z AP. Na WANie musi mieć RJ-45. Takie urządzenie dzieli net na porty RJ-45 oraz po WiFi. Co do mocnego zasięgu w każdym miejscu chaty to będzie raczej problem z uzyskaniem tego na zwykłych antenach dołaczonych do routera. Chociaż to zależy również od rodaju ścian i miejsca usytułowania routera w mieszkaniu.

Są również APktóre dzielą net z radiowego na LAN czyli pracują w trybie Access Point Client...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[CO TUTAJ]

http://www.allegro.pl/item124870939__links...2_w_wa_fv_.html

http://www.allegro.pl/item125736929_najtan...war_3_lata.html

Jak chcesz oszczędzać to jakieś D-linki czy coś... Masz jeszcze polskie pentagramy, więc na dobra sprawe (zaraz ci priva napisze)....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi