Skocz do zawartości
Kaz!o

Budowa Sieci W Domu - Rozdzielenie Bezprzewodowego Netu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bardzo prosilbym o Wasza pomoc w doborze sprzetu do takiej sytuacji.

Internet dostarczany mi jest radiowo (nadajnik jakies 300m od domu), karta w kompie to:

Realtek RTL8180 Wireless LAN (Mini-)PCI NIC

Zamieszczam tutaj zdjecie kabla do tej karty oraz zdjecie sledzia w kompie - kabel prowadzi do anteny na dachu domu (jak sie nazywa ta zlaczka?).

Dołączona grafika

Kiedy instaluje internet to wpisuje IP itp - wiec jest to chyba standardowa siec bezprzewodowa.

W domciu posiadam kompy z nastepujacym sprzetem i systemami operacyjnymi:

1. Komp stacjonarny - sieciowka zintegrowana z plyta DFI na AM2 - WinXP Pro, pozniej Vista

2. Komp stacjonarny - karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC - WinXP Pro

3. Laptop - karta sieciowa w slocie kart (podam dokladne dane jak ojciec wroci z pracy) - WinME

Kompy stoja jakies 0,5m od siebie, laptop jest starszej daty, WiFi nie ma i nie bedzie chwilowo dokupywana karta. Planuje natomiast w niedlugim czasie zakupic drukarke, chyba z opcja sieciowa.

Czy daloby sie zrobic tak:

Net rozdzielany w urzadzeniu (Access Point?), podlaczone do tego sa 4 kabelki - 2 kompy, laptop, drukarka. Internet i drukarka dzialaja niezaleznie od tego, ktory komp jest wlaczony. :unsure:

To chyba wszystko, bede bardzo, ale to bardzo wdzieczny za odpowiedz.

Pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz kupić dowolny router z AP z trybem APC. Co do tej wtyczki antenowej to zależy jakie gnizado będzie w routerze. Jeżeli nie będzie pasowało to do kupisz np. odpowiednią przejściówkę. Co do drukarki, to jeżeli ma ona wbudowaną kartę sieciową to spoko, ale jeżeli jest to zwykła drukarka desktop z portem LPT czy USB to będziesz musiał dokupić printserver żeby to chodziło.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzieki za odpowiedz, bo najbardziej na Ciebie liczylem z odpowiedzia :)

Czy znasz jakis fajne urzadzenie ktore bedzie odpowiednie do tej konfiguracji (tak zeby nie trzeba sie bawic w przejsciowki). Powiedzmy ze nie musi byc najtansze, ale takze powinno byc w granicach rozsadku.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswieze temacik, bo nie chce zakladac nowego.

Stoja kolo siebie dwa kompy z XP SP2. W jednym z nich mam karte do anteny na dachu - polaczenie do netu. Aby dzialal mi net musze zainstalowac stery do karty, maly programik ktory jest w autostarcie i w Polaczeniach sieciowych/Siec bezprzewodowa wpisac IP mojego dostawcy netu. Utworzylem polaczenie lokalne miedzy dwoma kompami, w ten sposob ze na obu przypisalem nr IP w protokole TCP/IP (adres 192.168.0.1 na I kompie [ten z netem], a na drugim koncowka 0.2; maska podsieci 255.255.255.0). Kompy sa polaczone skretka i siec dziala dobrze. Nie mam jednak pojecia jak zrobic udostepnianie lacza, aby na II komputerze byl net. Probowalem juz w polaczeniu lokalnym wybierac "zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie (...)", ale to nie pomoglo. Czy macie jakis pomysl?

Z gory dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na kompie 0.2 wpisujesz bramke 0.1 idns 0.1

na kompie z netem klikasz prawym na polaczenie sieci radiowej>zakladka zaawansowane>zaznacz opcje w stylu pozwalaj innym komputerom na korzystanie z tego polaczenia

i wsio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz wskrzesze temat.

We wrzesniu pytalem Was o urzadzenie umozliwiajace mi rozdzielenie netu bezprzewodowego. Nic w kwestii dostawcy sie nie zmienilo, ale teraz mam juz II stacjonarny komp i zamierzam wziac sie na powaznie z budowa sieci.

Kolega PartyBOY polecal pare miesiecy temu WRT54GL. Rozumiem, ze urzadzonko ma AP (do rozdzielenia netu), druga antenke do WiFi, wbudowany router 4 porty, ale brak w nim modemu ADSL? Czy jest na rynku jakis kombajn z modem, AP do mojej sieci itp?

Generalnie brac w/w urzadzenie, czy tez wybrac cos innego?

Z gory dzieki za odpowiedzi :wink:

PS czy zmiana MACa w kupionym urzadzeniu na MAC karty, ktora "dostaje" neta jest trudna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzebuje temat.

Mam Linksysa WRT54GL. Sluzy on u mnie jako Client - tzn odbieram nim necik z anteny na dachu (kupiona przejsciowka SMA->Wejscie_antenowe_linksys) i rozprowadzam na dwa kompy po kablu. Zapragnalem miec jednak WiFi w domciu. Z tego co sie orientuje potrzebuje jeszcze urzadzenia Access Point, w ktorym do portu WAN podepne kabelek z routera (client). I teraz mam takie pytanka:

Potrzebuje miec WiFi w calym domu. Najdalszy punkt do jakiego powinien docierac sygnal znajduje sie ok 13m od miejsca gdzie postawie urzadzenia (w tym czasie mijamy strop + dwie-trzy scianki). Moje pytanko brzmi: jakie urzadzenie polecacie do bezawaryjnej pracy (mam juz pewien typ, ale wole skonfrontowac z Waszym)? Czy bedzie trzeba wymieniac antene (mam miejsce pod biurkiem nawet na Yage:P)? I pytanie na przyszlosc. Jak podlaczyc oba urzadzenia?

Antena na dachu -> Router w trybie Client -> (Rj-45 z wyjscia na komputer 1 do portu WAN drugiego routera) -> Access Point -> z Access pointa wyjscie na dwa kompy po kablu i antena wifi do lapka // dobrze mysle?

Bede wdzieczny za propozycje i odpowiedzi na moje pytanka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ovislink WL-5460. Ustawiasz w tryb APC (teraz to on ma odbierać sygnał radiowy) i łączysz skrętką z Linksysem.

http://allegro.pl/item277345165_ovislink_w...gw_tom_net.html

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W w/w urzadzeniu rozumiem, ze istnieje mozliwosc sklonowania MAC i opcje ustawienia sa podobne do tych ktore umozliwia Tomato w Linksysach?

EDIT i jeszcze jedno pytanie. Z tego routera wychodzi LAN1 i LAN2. Rozumiem, ze podlaczam antene z dachu zamiast anteny w routerze, zmieniam MAC, ustawienia sieciowe sa podobne, ustawiam APC i daje skretke z LAN1 do portu WAN routera WRT54GL ktory juz posiadam?

EDIT a co sadzicie o D-LINK DI-524 do mojej konfiguracji? Niewatpliwa zaleta jest troszke nizsza cena.

I jeszcze jedna opcja:OVISLINK 5450 Rowniez ma opcje pracy w trybie APC i kosztuje "zaledwie" 80zl. Jak Ci sie to PartyBOY widzi?

Edytowane przez Kaz!o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dni temu zakupiłem Ovislink WL-5460APv2. Po zakupie próbowałem ustawić go w tryb Client - czyli zmieniałem MAC, ustawiałem port WAN itp. Niestety nie działało. Postanowiłem poszukać w necie jakiś nowszy firewire. Znalazłem i nagrałem: WL-5460APv2_e10.1 Aktualizacja przebiegła pomyślnie. Potem wróciłem do dalszego kombinowania z ustawieniami. W miedzy czasie resetowałem urządzenie, zmieniałem TCP i inne cuda. W pewnym momencie utraciłem kontakt z AP. Nie pomagały resety, zmiany IP kompa itd. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu pali się lampka status co oznacza że AP wczytuje ustawienia. Wczytuje i wczytuje... czekałem cierpliwie nic sie nie działa. Znalazłem instrukcje w której pisało o resecie i połączeniu się z AP w "trybie przywracania firewire" przez przeglądarke www. Ta metoda oczywiście nie działa. Próbowałem także metody TFTP. O dziwo wgrywa różne pliki *.bin! Ale połączenia dalej nie ma.

No to chyba koniec przygody z urządzeniem Ovislink :lol:

Pozdrawiam i dziekuje za uwagę! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś dlatego pożyczyłem od kolegi WAP54G i go właśnie testuje :wink:

Swojego Ovisa wyśle na gwarancję po świetach i jak tylko go dostane z powrotem to puszczam na allegro. Jak zacząłem szukać info o awariach Ovisów to okazało się, że są coś podatne na padanie bez powodu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi