renegede Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Czy jest fizyczna możliwość wyłączenia zabezpieczenia procesora przed spaleniem? Moj rdeń jest lekko ukruszony i często to powoduje że komputer się niechce włączyć. Czy jest możliwość wyłączenia zabezpieczeń? np drutmodem? p.s procesor jest napewno dobry bo co któryś raz się włacza i wszystko chodzi (testowałem go nawet prime95 i pare godzin bylo bez błedów) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_caveMAN Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zobacz w biosie, czy jest opcja wyłączenia komputera po przekroczeniu z góry ustalonej przez Ciebie temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Jest taka opcja, ale jest wyłączona. W gre wchodzi jakiś drutmod, albo może jakaś przeróbka na płycie głownej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Skąd pewnośc, ze to wina procka i jego przegrzewania się? Skro pod windą w prime chodzi stabilnie, to nie sądze żeby już na starcie miał się przegrzewać. Być może jakaś inna przyczyna, źle osadzone pamięci, grafika or something ... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Niepisałem że się przegrzewa. Niechce się włączyć ponieważ "myśli" ze niema(lub jest źle założone) założonego chłodzenia. Próbowałem właczac bez grafy ramów itp i zawsze to samo. Próbowałem także kłaść sam radiator na rdzeń i udało mi się go uruchomić. Więc to musi być wina płyty lub procesora. Jutro bede miał inne chłodzenie na procesor ale wątpie czy to coś da... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Niepisałem że się przegrzewa. Niechce się włączyć ponieważ "myśli" ze niema(lub jest źle założone) założonego chłodzenia. Próbowałem właczac bez grafy ramów itp i zawsze to samo. Próbowałem także kłaść sam radiator na rdzeń i udało mi się go uruchomić. Więc to musi być wina płyty lub procesora. Jutro bede miał inne chłodzenie na procesor ale wątpie czy to coś da... Jak komputer może "myśleć" że nie ma założonego chodzenia, a tym bardziej źle ? W przypadku jak plyta nie chce sie odpalic z powodu niepoprawnego chlodzenia Procesor albo a)Przegrzewa sie z powodu zbyt wysokiej temperatury i czujnik temperatury nie pozwala uruchomic w obawie przed spaleniem b)Czujnik obrotow na wentylatorze CPU pokazuje 0 obrotow (lub) zbyt malo i nie chce odpalic kompletu bo uwaza ze nie ma wentylatora na CPU. Mialem kiedys plyte na ktorej obroty wentylatora CPU spadaly ponizej tysiaca odbierala jako jego brak i sie nie odpalala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Moim zdaniem jak niema nic przylegającego na rdzeniu to komp by si e nawet nie uruchomił. Do tego jak mi wytłumaczysz fakt że raz rdeń jest gorący a raz zimny (jak zdejme szybko chłodzenie) coś jest nie tak... Pytałem się czy jest możliwość obejścia zabezpieczeń procesora przed spaleniem. Nawet jak to nie dotyczy mojego problemu nie dostałem odpowiedzi ;/ pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 (edytowane) Moim zdaniem jak niema nic przylegającego na rdzeniu to komp by si e nawet nie uruchomił. Do tego jak mi wytłumaczysz fakt że raz rdeń jest gorący a raz zimny (jak zdejme szybko chłodzenie) coś jest nie tak... Pytałem się czy jest możliwość obejścia zabezpieczeń procesora przed spaleniem. Nawet jak to nie dotyczy mojego problemu nie dostałem odpowiedzi ;/ pozdrawiam Niema takiej mozliwasci plyta ma swoje czujniki a proc ma zabespieczenie wbudowane w jadrze :mur: :mur: A komp uruchomi sie jak nic do rdzenia nieprzylega,,pare dni temu sam to przezylem,,DZIEKI BOGU ZABESPIECZENIE ZADZIALALO W PROCKU. PS. jak rdzen sie przegrzewa to komp i tak sie uruchomi na jakies 2-3 sekundy,, Spruboj kompa beza proca uruchomic,,bedzie chodzic Edytowane 6 Września 2006 przez ChrisG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubajew Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 to jeżeli już.... to nie procek decyduje o tym ze komp nie startuje...na nim nie ma żadnego czujnika.w środku socketu znajduje się dioda,która to "decyduje" a dokładniej meirzy temp w sockecie. jeżeli juz chcesz sie bawić w jakieś drut mody i jesteś pewien ze to chodzi właśnie o to ...to przelotuwujesz czujkę gdzie indziej :]. Szczerze wątpię żeby to pomogło... raczej stawiałbym na chłodzenie, a dokładniej na to ze wiatrak z procka się zakurzył i ma za mało obrotów! pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ... Do tego jak mi wytłumaczysz fakt że raz rdeń jest gorący a raz zimny ... ... może to kobieta ... A Serio jeśli procek jest rąbniety i nie startuje = nie pracujący procesor=zimny jak jest sprawny= cieply procesor - logiczne Czy kiedy procesor nie startuje to sie nagrzewa? Kiedy polozyles radiator na rdzen (docisneles) mechanicznie go ruszyles, mowiles ze to mu pomoglo wiec moim zdaniem jest to wina rabnietego procesora lekkie docisniecie rdzenia jeszcze mu czasem pomaga, ale to raczej podchodzi pod watpliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Trudna sprawa... Dziś ide sprawdzić procka do kumpla, jeżeli u niego będzie chodzić to wina leży po stronie płyty. Będe miał także inne chłodzenie na procesor może one będzie lepiej przylegało. p.s wiecie co może oznaczać b0 na płycie epoxa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Wszystko te bledy na wyswietlaczu czesto sa dosc magiczne co do tematu - nie dioda w sockecie ale w procku decyduje o tym czy mobo ma startowac ( ta pod prockiem nie zdazyla by sie nawet nagrzac ;] ) - mialem podobnym problem w ostatnim czasie, winowajaca okazala sie walnieta lanowka ;) Jak komp dziala bez problemu po odpaleniu nie wydaje mi sie zeby to byla wina proca predziej plyty albo jakiegos urzadzenia peryferyjnego penwie nie zaszkodzi tez przeflaszowac bios ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 W tym momencie to już nic niedam rady sam przeflaszowac bo płytka się nieuruchamia ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 No to pewnie bios padl ale pewnosci nigdy nie ma pozostaje hotflash albo wizyta u kogos kto ma programator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 p.s wiecie co może oznaczać b0 na płycie epoxa? B0- System configuration is displayed Ale nie daje za to głowy;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 A w przetłumaczeniu na polski(tak żeby zrozumieć :))? Co to może oznaczać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Hmm "System configuration is displayed" - wyświetlanie konfiguracji systemu (głowy nie daje, angielski u mnie kuleje :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 No tyle zdołałem wywnioskować (mój angielski też nie jest perfekt :)) Pytanie co może ten błąd oznaczać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Tak trudno odpiac wszystko proca wyciagnac i zobaczyc czy plyta jest sprawna czy sie odpala,jak sie nieodpali to plytka BEEEE..Plyta bez proca bedzie dzialala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Bez procka jest FF, ale przed ukruszeniem też miałem problemy z włączeniem kompa. (CF było ciągle) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Bez procka jest FF, ale przed ukruszeniem też miałem problemy z włączeniem kompa. (CF było ciągle) CF - Test CMOS R/W functionality znaczy sie bledy z biosem, a co za tym idzie z odczytem zapisem do ukladu CMOS sprawdź czy kosc dobrze siedzie w gnieździe. Nie miales nigdy problemow z trzymaniem ustawien w biosie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renegede Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Wszystko wygląda ok. Nie nigdy niemiałem problemów z biosem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...