Skocz do zawartości
kurczakin

Asus Tuv4x Co Z Nim Nie Tak ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem nieszcześliwym posiadaczem asusa tuv4x jest to dość dziwna płyta ponieważ nie da sie jej podkręcić a po wyjęciu kabla ze ściany :D zatrzymuje sie zegar mimo nowiutkiej baterji sprawa nie była by tak extremalna gdyby nie fakt że na jej pokładzie znajduje sie chyba najbardziej podatny na podkręcanie cel tualatin 1,1 pare razy próbowałem z różnymi efektami ale kręcić da sie tylko z systemu po uprzednim zasłonieciu nużek determinujących fsb :D co mi sie raczej nie podoba wolał bym załatwić to z biosa

po każdej próbie overclockingu nie zależnie od napięcia rdzenia komputer zatrzymuje sie po lub na tabelce ustawień biosa gdy fsb przekracza 110 mhz co gorsza przy szynie 133 którą kiedyś udało mi sie ustawić i odpalić system pci i agp było przetaktowane o 1/3 co w biosie było sprzecznie ukazane pci bios 33 everest 44mhz (zaczynały sie błędy zapisu na dysku kontroler nie wytrzymuje tego zegara) agp bios 66 everest 88mhz a po nałożeniu na piny determinujące fsb (czyli ustawiemiu 133 jako default) komputer startuje tylko na biosowym 100 mhz fsb przy czym w windowsie pci i agp są odczytywane odpowiednio 22/44mhz da się wtedy softowo doprowadzić fsb do 133 oczywiście pamięci muszą być uprzednio ustawione na 1:1 bo sie wysypie winda

jaki element płyty może powodować takie anomalie i czy da się jakoś doprowadzić ja do stanu "używalności" na forach zagranicznych parokrotnie spotkałem sie z tym samym problemem ale obecnie nie moge tego nigdzie znaleść

jeżeli na forum ktoś posiada taką płyte napiszcie czy ten problem wystepuje i u was

Edytowane przez kurczakin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie tego napisć tak z palca więc podam link http://www.kilowattalley.com/easy.htm :D

jedno jest pewne przelotka miała na celu regulacje napięć i wszelkie możliwe drutmody żeby nie psuć procków jeśli zasłoni się piny np osłonką kabelków z myszki i rozwierci 2 otworki w ramce socketa można go swobodnie wkładać i wyjmować :D

myśle że na zdjeciu z podanej strony widać które to piny :D

________________________________________________________________________________

tak sie jeszcze zastanawiam może bios jest za wolny 2mbit :wink2: bo skoro da sie kręcić z systemu a z biosu nie ... z resztą słyszałem o takim problemie przy montowaniu mobilnych pentiaków spoktewnionych z p3 na płytach asusa dla p4 ... albo brakuje chłodzebia na chipsetach chociaż jeden radiator jest <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da sie tego napisć tak z palca więc podam link http://www.kilowattalley.com/easy.htm :D

jedno jest pewne przelotka miała na celu regulacje napięć i wszelkie możliwe drutmody żeby nie psuć procków jeśli zasłoni się piny np osłonką kabelków z myszki i rozwierci 2 otworki w ramce socketa można go swobodnie wkładać i wyjmować :D

myśle że na zdjeciu z podanej strony widać które to piny :D

________________________________________________________________________________

tak sie jeszcze zastanawiam może bios jest za wolny 2mbit :wink2: bo skoro da sie kręcić z systemu a z biosu nie ... z resztą słyszałem o takim problemie przy montowaniu mobilnych pentiaków spoktewnionych z p3 na płytach asusa dla p4 ... albo brakuje chłodzebia na chipsetach chociaż jeden radiator jest <_<

Heh zastanawia mnie jedno, miałem przelote Lin-Lin swojego czasu (zepsuła się) i pamiętam że ustawiać FSB można było na niej zworkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to robie bez przelotki zakrywam idpowiednie nóżki i chula tylko płyta nie :angry: gdzieś czytałem że jak na żadnym z tych pinów nie ma napięcia to jest fsb133 jak na jednym (nie wiem którym ) to jest 100 a jak na drógim to jest 66 no chyba żeby 66 było w konfiguracji 2 nużek z napięciem w każdym razie to właśnie ustawia sie za pomocą zworek w przelotkach "zakrywa się nóżki" :D i nie mam pojęcia po co usuwać je z przelotki

ale to to już powiedział bym odbieganie od tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe te 2mbit to pojemnosc biosa i nie ma nic wspolnego z jego predkoscia (na kosci biosu dwie ostatnie cyfry sa odpowiedzialne za szybkosc dzialania a ta i tak zalezy od plyty glownej)robiles upgrade biosu???? TUVX jest chyba na VIA?? z nimi to roznie bywa

EDIT swoja droga zaintrygowalo mnie to o zakrywaniu pinow jak bede w domu to sprawdze czy dziala na moim copperminie

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra może to nie bios :D ale może akurat mam jakąś wadliwą lub zużyta kość ja zmieniałem biosa kilkukrotnie a potem dowiedziałem sie że ponoć kość sie wypala :D sprawdzałem wszystkie biosy od pierwotnego 1002 do 1006 beta i na każdym zachowywało sie podobnie jak udało mi sie za pierwszym razem jak płyta była jeszcze "nowa" (kupiona na giełdzie w wa-wie) 2 latka temu to aby uzyskać fsb na poziomie 133 musiałem ja stopniowo przyzwyczajać to znaczy uruchamiać system i go restartować a potem dopakować te 10 mhz i znowu system potem 2 razy po 7 a potem to już musiałem po 2 bo nie wstawała :D pewnie chodziło o taktowanie agp ale nie jestem pewien potem uświadomiłem sobie że pci i agp są przetaktowane i wredy szczęka mi opadła że ten muj szajsung wytrzymywał 44mhz na pci :D (ale emule już nie hashowało, błędy) później znalazłem ten mod z nóżkami wypróbowałem innej karcie graficznej bo jest mocniejsza choć agp ma 2x a nie 4x :D (2mx zamiast 2mx200) no i mod z nóżkami zadziałał ale płyta nie miała ochoty bootować na fsb 133 może procek był już za szybki dla płyty <_< obecnie wszelkie próby przetaktowania bez moda (powyżej 110 fsb) kończą się tabelką biosa i zapaloną dyskietka i wisi az go nie zresetuje natomiast przy założonym modzie wogule nie da sie przestawić fsb powyżej 100 mhz ale dzielniki pci i agp są jak dla fsb 133 przynajmniej tak mi pisze everest (22/44) komputer na modzie pokazuje logo windowsa (98 na xp nie próbowałem) które sie nawet nie animuje znaczy kontroler ide którys chipset lub połączenie międzu chipsetami nie wyrabia ale tylko z poziomu biosu bo po uruchomieniu systemu na modzie i zmienie fsb programowo nawet do 140 mhz system sie nie chwieje a pci i agp są wykrywane przez everesta w granicach rozsądku ale troche sie boje że to może nie być prawda :angry:

a co do chipsetu to tak jest to via apollo pro 133t czyli jeden z gorszych :) wolał bym i815 lub apollo 266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...