Skocz do zawartości
tazikk

Problem Przy Przelaczaniu Rozdzielczosci

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem i nie wiem jak go rozwiazac. Tzn rozwiązałem go częsciowo ( znalazlem rozwiazanie mimo ze nie znam przyczyny... )... :zdziwko:

Otóż:

Kupilem laptopa troche temu. Problem polega na tym ze podczas przelączania z rozdzielczosci 1280x800 ( polecana dla tego monitora ) do innej ( w 4:3 - np 1024x768 ) wystepuje takie cos ( pokazane na przykladzie przejscia z pulpitu do CS:S-a ktory jest ustawiony na 1024x768 ):

http://rapidshare.de/files/32164880/Video_2.avi.html

Chodzi o to ze mimo tych pasow i takiego dziwnego wyswietlania system pracuje stabilnie i normalnie jakby nigdy nic... Skad to wiem ? Program ATI Tray Tool ma w "HotKeys" opcje "Turn off monitor". Zrobilem sobie tego hotkey-a i kiedy wysypuje mi tak monitor wylaczam monitor ( monitor naprawde na chwile sie wylacza , po chwili sie wlacza (sam) i obraz jest wyswietlany poprawnie... Normalnie widac zaladowane menu gry...

Tak mi sie dzieje tylko czasami ! Nie zawsze ! Np raz na 10 włączen CS:S-a

Nie mam pojecia co jest przyczyna tego. Niekoniecznie to tez musi byc CS:S... Np na pulpicie moge sobie zmieniac rozdzielczosc tak jak chce i np raz na 6-7 przelaczen wysypie i wtedy musze wylaczyc monitor ( CTRL + ALT + "-" ) - tak sobie ustawilem... Wylaczenie matrycy przez zamkniecie jej nic nie daje :|

Jesli chodzi o przegrzewanie ukladu graficznego to raczej nie to bo przy zimnym ukladzie ( kiedy laptop jest chlodny - wlaczony po 3-4 godzinach nieuzywania ) i od razu przelaczona rozdzielczosc ( najczesciej CS:S ) i wtedy sie wysypuje :| Na obnizonych zegarach mam to samo. Problem rozwiazalem polowicznie ( ATI Tray Tool i wylaczanie monitora programowo ) ale dalej nie znam przyczyny. Probowalem roznych sterownikow : ATI Catalyst 6.5 , 6.6 , 6.7 , teraz Omega Drivers oparte na Catalystach 6.6... Wszedzie to samo... (nawet z tymi sterownikami ktore dostalem do laptopa )... Problem ten wystepuje TYLKO I WYLACZNIE PODCZAS ZMIANY ROZDZIELCZOSCI !

Jesli chodzi o wyslanie laptopa na gwarancje to wolalbym tego nie robic bo wtedy zostaje bez laptopa przez ok 2 tyg jak nie dluzej :| Ale jesli to konieczne to bedzie trzeba wyslac :/

Chociaz 2 tyg bez komputera bedzie ciezko wytrzymac... ( uzaleznilem sie - ale nie zamierzam z tym walczyc :hyhy: )... Jesli ktos wie gdzie moze byc przyczyna i jak ja rozwiazac to prosze o pomoc...

Dodam tylko ze karta graficzna to X700 64 Mb...

Sie rozpisalem, ale mam nadzieje ze to pomoze rozwiazac moj problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi