faciopolska Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Witam, Mam następujący problem: Od pewnego czasu kiedy chcę włączyć komputer, to niby wszystko chodzi tylko na monitorze nic się nie pojawia (monitor zachowuje się tak jakby był włączony tylko do prądu). Sprawdzałem już inną kartę graficzną i płytę główną, zasilacz, i dalej to samo... Monitor jest OK, bo sprawdzam go na drugim kompie i działa. Tylko nie wiem dlaczego komputer nie "wysyła sygnału" do monitora, aby ten pokazał obraz. Od jakiegoś czasu pojawiały się przy włączaniu takie różne kolorowe kwadraciki na monitorze. Od pewnego czasu jednak komputer wcale się nie włącza. Jaka może być tego przyczyna? Możliwe, że procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 jesli chodzi o sam czarny ekran to jak mialem zle wlozona grafe (niedopieta takjakby) to mialem ten sam efekt co ty czyli komp chodzi ale obrazu na monitorze nie bylo. Moze spardz czy karta jest dokladnie podpieta a moze w monitorze jakis kabelek niedokladnie dokrecony i lipa. co do kolorkow to nie wiem co to moze byc. Ale moze przez to ze sa te kabelki "zle wlozone" (jesli sa :D) to niekiedy zalapie sygnal i ci sie kolorki pokazuja. To tylko moja hipoteza oczywiscie. Moze tez stalo sie cos z grafa nie kombinowales cos przy niej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faciopolska Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 jesli chodzi o sam czarny ekran to jak mialem zle wlozona grafe (niedopieta takjakby) to mialem ten sam efekt co ty czyli komp chodzi ale obrazu na monitorze nie bylo. Moze spardz czy karta jest dokladnie podpieta a moze w monitorze jakis kabelek niedokladnie dokrecony i lipa. co do kolorkow to nie wiem co to moze byc. Ale moze przez to ze sa te kabelki "zle wlozone" (jesli sa :D) to niekiedy zalapie sygnal i ci sie kolorki pokazuja. To tylko moja hipoteza oczywiscie. Moze tez stalo sie cos z grafa nie kombinowales cos przy niej ??Próbowałem na 3 kartach graficznych - to raczej nie ich wina. Karta Graficzna jest dobrze wpięta. Monitor jest OK, bo sprawdzany na innej jednostce centralnej. O jakich kablekach mówisz? Może w tym wszystkim powodem być procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Sprawdź zasilacz oraz pamięci. Wcześniej upewnij się, że wszystkie kable i karty rozszerzeń są dociśnięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Powracajac do tych kabelkow to chodzilo mi o kabelki wychodzace z monitora do komputera moze one przy monitorze sa zle podpiete lub niedopiete i ci nie lapie sygnalu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Puchacz1, przeciez napisal, ze monitor dziala na innym komputerze. Faciopolska, sprawdz jeszcze pamieci i procesor. To wszystko co moge Ci poradzic. Mam nadzieje, ze sprawdzales elementy na zmiane, tzn wszystkie swoje czesci i tylko pozyczona grafa, potem wsadzales swoja karte graficzna, a zmieniales na pozyczony zasilacz. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faciopolska Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Faciopolska, sprawdz jeszcze pamieci i procesor. To wszystko co moge Ci poradzic. Mam nadzieje, ze sprawdzales elementy na zmiane, tzn wszystkie swoje czesci i tylko pozyczona grafa, potem wsadzales swoja karte graficzna, a zmieniales na pozyczony zasilacz. :) No tak karta i zasilacz odpadają. Sprawdzę pamięci jeszcze, a z procesorem może być problem, bo muszę kogoś znaleźć kto by miał coś na Slot 1 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Sprawdzaj krokowo. Czyli zostaw grafe, proc, mobo, zasilacz. Wlącz i zobacz. Podmien grafe i zobacz. Podmień grafe i zasilacz. Itd. Krok po kroku. Spróbuj u kogoś innego odpalić twój monitor z twoją grafą, potem dołóż swój ram. No trzeba się pobawić z tym trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Polecam także sprawdzić kondensatory na płycie głównej. To takie cylindryczne "bateryjki", jest ich na mobo pełno. Ich "daszek" musi być niemal idealnie płaski, wszelkie wybrzuszenia lub ślady elektrolitu jednoznacznie wskazują na problem z nimi. Tutaj masz poradnik - http://www.edw.com.pl/index.php?module=Con...ay&ceid=151 Nawet jeśli kondensatorki nie będą spuchnięte ani wylane, to na dołączonych fotkach widać jak wyglądają w takim stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
faciopolska Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 ok, po problemie. Sam nie wiem jak to się wszystko naprawiło - ponownie wyciągłem wszystkie akcesoria (włącznie z procesorem) i na nowo włożyłem. Także kość ramu dałem na inną szynę. Włączam... a tu POST :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...