Skocz do zawartości
Alt

Skladam Kompa O Nie!

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka Ostatnio Zakupiłem Kompa:) Config:

Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775)

Asus P5W DH Deluxe Intel 975X

GoodRam 2GB (2x1GB) PC800 CL5 PRO

GeForce 7600 GS Galaxy 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Zalman

Scythe Ninja PLUS

2xScythe S-FLEX 120mm / 1200 RPM

Akasa Fan control Jr 3,5" Black

Nagrywarka DVD Pioneer DVR-111D (black)

Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

No i Tak wyszło , że będe składał go sam :D Jest To mój pierwszy raz :oops: :oops:

No i Mam pytania:

1) Czy kości Ram mogą być włożone obojętnie w , którą Stronę

2) Posiadam obudowe Cooler Master Centurion 534 zakupiłem do niej 2 wentylatory Scythe S-FLEX 120mm / 1200 RPM I Teraz Mam Pytanie Wentylator z przodu(Ten Przy dyskach) Ustawiłem Logiem firmy w Stronę dysku czyli chyba na wlot 2 również jest ustawiony na wlot(logiem do (DVD-ROM) czy to dobrze Czy powinienem lepiej Go ustawić posiadam równiez kontroler obrotów do , którego wentylatora go podpiąść? Jak powinny być ustawione Te Wentyle chodzi mi o prędkość

3) Mój dysk Seagate 320 GB Barracuda jest z 1 strony otwarty tzn widać mu chip:/ nie ma pokrywki na dole , Nie wiem czy Tak jest we wszystkich dyskach Tej Serii?

Proszę o Pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Nie jest to obojeten e ktora strona wkładasz je do slotu. Rowek jest przesuniety w jedna strone i nim sie powinienes kierowac.

2) Ten przy dyskach jest dobrze, a ten z tyłu odwróc, tak zeby było widoczne całe smiegiełko ;)

3) Tak teraz wszytskie nowe dyski maja nieosłonieta elektronike.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alt

Nie chce byc niemily ale lepiej niech ktos zlozy za Ciebie ten komputer. Ktos kto sie na tym zna bo nie bedzie fajnie jak cos spieprzysz przy montazu i kilka stowek ( optymistyczna wersja ) albo kilka tysiecy ( pesymistyczna ) pojdzie sie piescic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Nie jest to obojeten e ktora strona wkładasz je do slotu. Rowek jest przesuniety w jedna strone i nim sie

A Trochę jaśniej ? :-|

Mam Pytanko Przy nakładaniu Pasty Termoprzewodzącej Mam ją rozsmarować po całej powierzchni procesora?

Pozdro

P.s a jak z Tymi prędkościami Wiatraka ?

Nie chce byc niemily ale lepiej niech ktos zlozy za Ciebie ten komputer. Ktos kto sie na tym zna bo nie bedzie fajnie jak cos spieprzysz przy montazu i kilka stowek ( optymistyczna wersja ) albo kilka tysiecy ( pesymistyczna ) pojdzie sie piescic.

No właśnie chodzi o to , że wolałbym To zrobić sam już kilka razy osoby 3 składały Mi Komputer

Przecież każdy kiedyś zaczyna?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składaj sam, to jest proste wbrew pozorom. Tylko ostrożnie i nie na siłę (chociaż czasem trzeba siły jednak użyć, np. przy zakładaniu zapinki wentylatora na socket).

Wentyle w obudowie ustaw sobie tak, żeby wiały, ale były ciche. Nawet bez nich komp by chodził bez problemu, zwłaszcza z takim chłodzeniem jak Ninja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alt

Zgodze sie ze kiedys trzeba zaczac ale przy obecnym poziomie wiedzy ktora soba reprezentujesz widze same iskry i przepalone sciezki. Odpowiedz sobie na pytanie czy warto grzebac w nowym kompie majac zerowe pojecie o sprzecie czy kupic jakiegos szrota ( np. duron 1Ghz, 256ramu itp ) i na tej podstawie uczyc sie prawidlowego obchodzenia sie ze sprzetem komputerowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1992 jak to sama sie rozprowadzi ? co prawda skladalem kompa (tez pierwszy raz) cztery lata temu, ale wtedy sie raczej rozsmarowywalo (palcem)...

Nie wiem jak wygladaja proce intela wiec nie odpowiem "czy po calym"

Skrecenie kompa to pestka, pewnie w 2 godziny to zrobisz, a jak sie nie bedziesz obijal to w godzine :) Ram wejdzie tylko w jedna strone wiec sie nie przejmuj(jak nie wchodzi, to nie naciskaj za bardzo, poogladaj itd.), tak samo wszystkie wtyczki, jedynie mozesz miec jakies problemy przy podlaczaniu wtyczek z obudowy do plyty glownej, ale jakis schemat powinien byc rozrysowany w instrukcji od mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, co to za ciekawy sposób Szymoon'a :D.

Wystarczy zrobić tak jak powiedział 05_03_1992 i będzie dobrze.

Może to Ci troche pomoże :) :

http://www.tomshardware.pl/howto/20020918/index.html

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem popieram Orgiusz'a w 200% - jak się ma zerowe umiejętności (w sprawie składania i uruchamiania kompa), to lepiej przeznaczyć te 10 zł na dobre piwko i zaprosić kogoś kto ma o tym pojęcie - straty mogą być liczone w tys. %.

To nie jest Forum dla przedszkolaków - jakieś pojęcie trzeba mieć żeby móc skorzystać z pomocy na Forum !!!

Pozdr. :angry:

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lzep: Nie przesadzaj, kazdy kiedys zaczynal, Ty tez, i chyba nie ma tak naprawde lepszego miejsca do tego, od tego typu forum....

Alt: Wiesz, jezeli chodzi o wszystkie Twoje pytania, to ja Ci polecam przeczytanie instrukcji ktora powinienes miec dolaczona do sprzetu... ja nie dawno pierwszy raz skladalem sam kompa, i szczerze mowiac, czytajac instrukcje nie sprwilo mi to zadnego problemu

Taki maly tip: Jest niewiele (o ile w ogole sa, nie chcialo mi sie sprawdzac) wtyczek i slotow, do ktorych da sie podlaczyc cos innego niz trzeba/odwrotnie to co trzeba... Po prostu nie uzywaj sily przy tym, jak nie wchodzi, to przyjrzyj sie ustawieniu tych wszystkich bibelotow w slocie i na wtyczce i jazda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alt nie przejmuj sie i skladaj, kazdy kiedys skladal komp pierwszy raz i w koncu bedziesz i ty musial. Jak mowie skladalem 4 lata temu i to co teraz mam, wtedy tez bylo majatkiem(az glowa boli, ze karta graficzna kosztowala wtedy pod 2000zl), ale rece mi sie specjalnie nie trzesly, bo trudno cos uszkodzic. Uwazaj tylko, zeby gdzies srubokretem nie zaryc (nie przyciskaj za mocno), jakis sciezek nie przerwac na plycie.

Co do smarowania pasta, panowie ?! Naprawde dlugo sie nie interesowalem, ale doskonale pameitam jak sie paste naklada. Nie umiem sobie wyobrazic jak pasta "sama" sie rozprowadzi po przycisnieciu radiatora do proca - idealnie po calym jadrze, bez zartow... Moze jeszcze ktos sie o tym smarowaniu wypowie, natomiast polecam strone www.zalman.co.kr i "how to install" byle jakiego produktu gdzie jest uzywana pasta(na glownej stronie, na dole zazwyczaj jest jakis przykladowy), tam nakladaja troche pasty i rozrprowadzaja jakims "plastikiem". Rownie dobrze mozna rozprowadzic palcem. Nie dotyczy to zapewne CLP, ale domyslam sie, ze alt ma jakies arctic silver ?

Alt patrzylem na obrazki tego intela, masz posmarowac calego proca - wszystko to co sie bedzie stykac z radiatorem. Taka zasada, jesli cos sie nie styka z radiatorem, to napewno masz tego nie smarowac :) bo po co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lzep: Nie przesadzaj, kazdy kiedys zaczynal, Ty tez, i chyba nie ma tak naprawde lepszego miejsca do tego, od tego typu forum....

Jak ja zaczynałem to was chyba na świecie jeszcze nie było :D - teraz sprawy się trochę skomplikowały a każdemu się wydaje, że jest "fachowcem od komputerów" !!!

Niestety, prawda jest taka -nie każdy musi i może zaczynać - trzeba dać zarobić fachowcom - ludziom którzy się na tym znają - wiedza kosztuje !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx Kolego :)

Co Do Tej pasty Wystarczy , że nałoże powiedzmy

Dołączona grafika

i nie mam jej rozsmarowywać?

Pozdrawiam

Edit

Mam Artic Silvera:) Rozumiem , ze Mam Tylko posmarować całego Proca Nic pozatym.. Czytałem , że smaruję się również radiatory na kartach Graficznych czy To prawda?

Edytowane przez Alt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno mi sie przypomnialo Alt - na te 2 godziny skladania kompa zapomnij o zasadzie "instrukcja obslugi - twoj wrog" :) przeczytaj je sobie jeszcze przed instalacja, a w czasie niej opieraj sie na nich.

Lzep: ROTFL 'n LOL nie rob ze skladania kompa takiego wydarzenia. Od 15 lat nic wielkiego sie w tej sprawie nie zmienilo, nic sie nie skomplikowalo. Jakies kompleksy czy co ?

Dac zarobic fachowcom ? skladac kompy moze 15 latek, jesli kompy sklada fachowiec, to znaczy, ze nie znalazl sobie lepszej pracy(no bo bycie serwisantem, raczej nie jest szczytem marzen). Nie potrzeba prawie ZADNEJ wiedzy do tego, wyszkolona malpa potrafilaby zlozyc kompa(pomijajac pewno sprawe z procem i pasta).

Edit odpowiedz do ALT'a:

to co jest na obrazku to IMHO duzo za duzo jak na tego proca ktory jest tam :) Daj tyle, zeby bylo dobrze ;) co przez to rozumiem ? pasta jest tylko po to, zeby wypelnic jakies przerwy miedzy radiatorem a procesorem - pasta przewodzi cieplo znacznie lepiej niz powietrze (ktore by sie znalazlo w jakichs mikro-szczelinach). Nie ma potrzeby dawac grubej warstwy(tak jak na tym obrazku).

Jesli chcesz to posluchaj mnie (albo poczekaj na wiecej opinii) i zrob tak: naloz troche pasty na proca i okreznymi ruchami rozsmarowywuj ja po calej powierzchni, jesli nie chce sie "dosmarowac" do brzegow - doloz jej troche. Daj jej tyle, zeby po rozsmarowaniu dokladnie zakryla procesor(zeby go nie bylo widac). pozniej nakladasz radiator i juz. Ja tak robie i temperatury mam ok.

Ad. grafa - jesli musisz zakladac tez radiator na karte graficzna(nie jest fabrycznie zalozony). Ale zasada jest taka - nie smaruje sie radiatorow - no bo nie wiesz w ktorym miejscu), tylko uklad, na ktorym bedzie radiator. To samo w przypadku np. mostka polnocnego, albo nakladania radiatorow na pamieci(jesli radiatorki nie maja od spodu specjalnej tasmy przewodzacej)

Lzep: szkoda, ze nie jestem moderatorem, bo takie postepowanie kwalifikuje sie conajmniej na punkty, po co w ogole odpowiadasz ? to forum nie sluzy do dowartosciowywania sie, jesli ktos o cos pyta - to pomoz. Jesli nie chcesz pomagac - to po co piszesz ?

Edytowane przez Szymoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Szymoon napisał :

Lzep: ROTFL 'n LOL nie rob ze skladania kompa takiego wydarzenia. Od 15 lat nic wielkiego sie w tej sprawie nie zmienilo, nic sie nie skomplikowalo. Jakies kompleksy czy co ?

Dac zarobic fachowcom ? skladac kompy moze 15 latek, jesli kompy sklada fachowiec, to znaczy, ze nie znalazl sobie lepszej pracy(no bo bycie serwisantem, raczej nie jest szczytem marzen). Nie potrzeba prawie ZADNEJ wiedzy do tego, wyszkolona malpa potrafilaby zlozyc kompa(pomijajac pewno sprawe z procem i pasta)

Wiesz co, chłopcze pozostań może tam gdzie masz największe "sukcesy"

Najbardziej aktywny w Ośla łączka

( 778 postów / 54% z aktywnych postów użytkownika )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon Wielkie Dzięki za Pomoc:)

a Co Do Ciebie Lzep brak Mi Poprostu Słów widać , że masz Problemy..:)

i bardzo prosilbym Cię o to żebyś nie wypowiadał się już więcej w Moim Temacie. Uwagi na Temat "nie nadajesz się do niczego" zachowaj dla Rodziców:)

Pozdrawiam

Edit

Łącznie postów 464

( 0,7 postów na dzień / 0,02% z łącznej liczby postów )

Najbardziej aktywny w Podstawowe Zagadnienia

( 222 postów / 49% z aktywnych postów użytkownika )

Widać jaki jesteś pr0 :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Edytowane przez Alt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem moderem ale wg mnie już starczy tych obelg.

Alt użyj szukajki, bo o smarowaniu pastą było wiele temtów kropla vs. rozsmarowywanie. Ja bym dał kroplę na środek heatspreadera i docisnął radiatorem, bo jak rozsmarujesz to nakładjąc radiator zostanie tam sporo powietrza.

Jak nie zmieniasz chłodzenia na grafie to po co chcesz ją smarowac pastą? Bo mam nadzieję, że nie chcesz sparowac żeberek radiatora :D

Lzep chyba trochę przesadzasz, każdy kiedyś zaczynał, wszyscy cieszymy się, że Ty tak dawno.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CISZA!

Bo kazdy bedzie na tydzien odciety od forum. Pierwsze i jedyne ostrzezenie.

Szymoon

Tia. Prawie zadnej wiedzy. Pogratulowac toku myslenia

Lzep

Prosze Cie...

Alt

Te 222 posty to odpowiedzi na pytania ktore wiekszosc nieobytych ( w tym rowniez i Ty ) zadawala jak dostala/zepsula kompa. Cos jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz najpierw ad. temat:

jak ja skladalem kompa, to wielkiej wiedzy na ten temat nie mialem, troche poczytalem, ale powiedz mi, co trzeba wiedziec ? pomijajac zabawe z pasta, to mi jakos nic nie przychodzi do glowy, bo kabelkow nie da sie na odwrot wlozyc, urzadzen we/wy tez nie da sie zle podlaczyc... Jedyne co mi sie wlasnie przypomnialo, to uwazac przy wkladaniu kabelka usb - mojej siostrze jednak udalo sie go wlozyc na odwrot...

a teraz ad. przytyki: Odpowiadam ostatni raz i nie mam zamiaru kontynuowac tu juz dyskusji, Alt zaprazsam ew. na PW jesli bedzie mial jakies watpliwosci - odpowiem.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Orgiusz: Jestes jak Policja, zamykasz do aresztu pobitego i tego co bil ? ja bylem przekonany, ze na kulturalnym forum za odzywki typu

"Cienki bolku, nie masz pojęcia kto zaszczycił swoją obecnością twój nędzny wątek "

"Idź się facet przespać - jesteś taki zielony, że nie nadajesz się do niczego "

dostaje sie jakies upomnienie conajmniej, czuje sie tez bardzo urazony postem w ktorym szanowny Lzep zwraca sie do mnie "chlopcze".

Nie wiem czy w tych swoich 222 postach cos komus pomogl, ale nie powinno to miec ZADNEGO znaczenia w przypadku takiego zachowania...

Tym samym EOT.

Edytowane przez Szymoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi