Skocz do zawartości
_Paulo_

Problemy Z łącznością Przez Skajpa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moj brat ma problem z komputerem (laptop Toshiba M70). Otoz chodzi glownie o rozmowy przez skajpa. Konkretnie chodzi o to ze nie da sie go wogole zrozumiec, mowi poprostu sylabami i nie mam pojecia czy to wina jego dostawcy internetu (brat jest za granica i dostawca to Clearwire i lacze 2mb download i 384kb upload), watpie zeby to byla wina mojego lacza (chello 1mb 256kb)bo brat slyszy mnie dobrze ale ja jego nie moge zrozumiec. Nie wiem czy to jest wina skajpa czy cos z jego komputerem jest nie tak, chociaz np. w wakacje gadalo sie bardzo dobrze nawet po kilka godzin, nic nie przerywalo ani nie wylaczalo rozmowy. Prosze was o pomoc bo jest to bardzo wkurzajace a lepiej siedziec w domu przed komputerem niz chodzic do budki i dzwonic. Powiem jeszcze tylko ze brat ma windowsa Xp Home Edition service pack 2. Wylaczalismy nawet firewalla i nic to nie dalo :( Pozdrawiam i licze na pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rwie ewidentnie z powodu łącza. Albo w tej jego sieci gdzie ma net tak to jest zapchane albo na jego kompie coś zajmuje upload. Ewentualnie ty masz download zajęty P2P. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy te wyniki co sa podawane na tych stronach do mierzenia predkosci sa wiarygodne, ale jesli tak to ani ja ani on nie mamy zapchanego lacza. Ja mam upload 249 przy wlaczonym gg a on 288 przy wlaczonym gg. A skajp nie zajmie przeciez calego lacza. Gadalismy kiedys nawet z kamerami i bylo bardzo dobrze i widac i slychac. Ja nie mam wlaczonego programu P2P. NIe wiem czego to wina.... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuść do niego tracert a on do Ciebie. Spróbujcie przeinstalować Skype najnowsze. Czy on tylko do Ciebie jak dzwoni to jest taki efekt u rozmówcy, czy nie. Czy do Ciebie jak dzwoni ktoś inny to jest ten efekt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Log z Hijackthis wkleje jutro bo dzisiaj za pozno wszedlem na forum, jednak chce napisac ze to roznie bywa z tym dzwonieniem. Czasem ja do niego zadzwonie i jest git czasem on do mnie i tez jest git. Skajpy sa najnowsze.A co to jest ten tracert?Do czego on sluzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecenie które wywołujesz z konsoli cmd. Służy do śledzenia trasy pakietów. Można tam zobaczyć w którym miejscu na drodze pakiet ma duże opóźnienia (wąskie gardło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tak samo! :D , czy jak rozmawiasz i tak się dzieje(szumy itp)to wyskakuje Ci błąd krytyczny skajp ?

a po ponownym uruchomieniu już jest wszystko Ok?

Edytowane przez RaDdD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nie wyskakuje blad krytyczny tylko czasem sie poprostu skajp wylaczy, ale szumy sa, i opznienia sa tez i to czasami bardzo duze. Pigmej, jak wpisalem to w uruchom to dzialala ta konsola, ale wychodzilo zeby wpisac wartosc. Jaka mam tam wpisac wartosc zeby mogl to sprawdzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka mam tam wpisac wartosc zeby mogl to sprawdzic?

Składnia polecenia wymaga podania hosta docelowego czyli: tracert x, gdzie x to adres domenowy lub ip hosta docelowego.

Np. tracert www.onet.pl lub tracert 111.111.111.111 (liczby przykładowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki do dzwieku mam takie jak mialem wczesniej czyli wtedy kiedy bylo dobrze. A co to jest za komunikator TS?Bo moze faktycznie sie przerzuce ;)

Fantastycznie. To zainstaluj je jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak nie zmieniam skajpa :P A z tymi sterownikami, to zmiana nic nie pomoze bo to tez robilem tylko zapomnialem o tym napisac. Sprawdze dzisiaj wieczor jak dziala ten skajp jak dzwonie do kogos innego i dam znac.

Dobra, wszystko dziala tak jak nalezy, sadze ze przyczyna byla przeciazona siec mojego brata. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Edytowane przez Cygan21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi