Skocz do zawartości
stingeros

Pomoc Przy Temperaturach:(:(

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!! Mam maly problem z temperaturami w komputerze. monitoruje system everestem i speedfanem. daje screena zeby bylo wszystko wiadomo, speedfan pokazuje troche inne temp od everesta i od biosu. otoz w configu speedfana tem1,2 i 3 to napewno sa czujniki pl.gl epoxa 9npa7I temp1 to podobno proc bo podobna temp jest w everescie na dole w pasku, temp2 to napewno temp plyty glownej bo w everescie podobnie ale co z reszta w speedfanie jakies 82'C temp3 ??? potem hd0 to wiadomo dysk, potem jakies ACPI nie wiem co to:(:( potem jest niby Core ale nie wiem czego bo pisze niby k8 , dodam tylko ze w everescie temp rdzenia karty pisze 53'C a w speedfanie wogole nie mam takiem temp!!! w biosie natomiast temp proca wynosi 46'C to juz wogole inaczej niezle co?!! poradzcie cos i pomozciemi to rozwiacac:):):)

screen

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłaczam sie pod 'kolege' w sprawie teperatur. mam dokladnie to samo. nowozlozony komp - plyta epox 8npa7i, sempron 2600+ i 7300gt galaxy. jedna z temperatur jest grubo ponad 80 stopni! o co cho? co moze byc az tak gorace? do tego komp mi sie restartuje czasem normalnie, podczas uzywania windowsa:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek miałoby taką temperaturę, to już przestałoby działać. Skoro komp działa, to Speedfan ściemnia. Potwiedzają to prędkości obrotowe wiatraków.

Sprawdź w biosie, sekcja "PC Health". Tam informacje także są trochę naciągane, ale jednak bliższe prawdzie, niż te na obrazku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłaczam sie pod 'kolege' w sprawie teperatur. mam dokladnie to samo. nowozlozony komp - plyta epox 8npa7i, sempron 2600+ i 7300gt galaxy. jedna z temperatur jest grubo ponad 80 stopni! o co cho? co moze byc az tak gorace? do tego komp mi sie restartuje czasem normalnie, podczas uzywania windowsa:/

a jakie masz pozostale temp i napiecia? daj screena ze speedfana i everesta:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek miałoby taką temperaturę, to już przestałoby działać.

bez przesady niektóre durony tyle wytrzymują

czytałem też wypowiedzi na tym forum posiadaczy gf 6600 że temp w stresie w upał waha im się w granicach 90-110 *C ale nie wiem czy speed fan umie podać temp grafy

@stingeros

speedfan oszukuje a u ciebie nawet bardzo bo predkości obrotowe tych wentyli ( jak słusznie zauważył Ullisses ) są śmiesznie małe szczególnie tych dwóch niżej, poza tym masz tam 2* podane temp 1 :]

w speedfan musisz sobie samemu wydedukowac co jest co - a co jest niczym istotnym

rozwiązanie: otwórz bude i obmacaj radiatory na procu na mostkach północnym i południowym, na grafice - 80 stopni cie sparzy - jeżeli się nie poparzysz odznacz tą temperaturę w speed fan i po prostu o niej zapomnij :] i tyle

ps. takich tematów było już naprawdę multum ..

edit: już :D wkleilem do worda :D cwany jak blądynka ..

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3

Popraw tego orta bo az za bardzo razi.

Pozatym 96* widzialem jak mocowanie coolera na palomino nie wytrzymalo... Albo to byl sam socket.. A radiator byl zimny :P

stingeros & bozar

Czy przed pisaniem tematow o speedfanie i 113 stopniach mozecie uzywac szukajki czy czasem nie bylo takiego tematu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

naczy ten wierzchołek :P ?

@bozar

jezeli chlodzisz tego OC'ed jak w sygnaturce semprona tym badziewiem to pewnie sie kurzem zawaliło i nie oddaje ciepła - pamiętam mialem kiedyś podobny cosik i również dioda czy regulator termiczny działał wadliwie tzn nigdy wentylator nie przyspieszał przy wzroście temperatury tylko dochodziłodo resetu :D

ale to dawno było na nie podkręconym bartku było ciągle 55-62*C a mój Arctic Coolin Cooper Silet ( psia jego mać ) miał miedzianą stopkę chociaż xD

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem też wypowiedzi na tym forum posiadaczy gf 6600 że temp w stresie w upał waha im się w granicach 90-110 *C ale nie wiem czy speed fan umie podać temp grafy

Dokładnie. Ja na swoim przed założeniem wiatraczka zalmana w stresie i zamkniętej budzie miałem 96*C. Radiatorka nie dało się dotknąć. I przy tej tempie nie było żadnych problemów. Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stingeros

speedfan oszukuje a u ciebie nawet bardzo bo predkości obrotowe tych wentyli ( jak słusznie zauważył Ullisses ) są śmiesznie małe szczególnie tych dwóch niżej, poza tym masz tam 2* podane temp 1 :]

w speedfan musisz sobie samemu wydedukowac co jest co - a co jest niczym istotnym

rozwiązanie: otwórz bude i obmacaj radiatory na procu na mostkach północnym i południowym, na grafice - 80 stopni cie sparzy - jeżeli się nie poparzysz odznacz tą temperaturę w speed fan i po prostu o niej zapomnij :] i tyle

ps. takich tematów było już naprawdę multum ..

edit: już :D wkleilem do worda :D cwany jak blądynka ..

moze oszukiwac ale mam 1000 ob i 2x po 366:) 12cm na procu wentyl, 12cm na karcie wentyl i 6cm na chipsecie wentyl i takie maja obroty:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok fajnie że krecą się tak wolno/cicho jestem przyzwyczajony do 80 -90 mm wentylkow fakt

- nie fajnie ża zacytowałeś całą płachtę tekstu - po co ?

jak ci sie nie resetuje i nie parzy łapków podczas macania a temperatury są z kosmosu to zrób tak jak napisałem wyżej :o

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta wysoka temperatura caly czas sie waha, od 80 do 88 st.C i to w pracy w windzie!

komp caly czas sie restartuje:/ czasem dziala cala noc, a czasem po 20 minutach pracy....

screen

co to mzoe byc?

bozar albo ci zasilacz pada albo plyta pokazuje glupoty. zwrociliscie uwage na napiecia z everesta . przeciez ti impossible!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ bozar

wyraźnie napisałem i podlinkowałem do tego co masz w sigu na klocku

a dokładniej Arctic Coolin Silencer 64 Ultra i jest to badziewie więc nie mniej do mnie pretensji

freezer powinien sobie radzić :wink:

wygląda to na jakieś pokłady kurzu w budzie/jakiś radiator sie odczepił/płyta zaczęła strajkować - proponuje odkręcic sprzęt na początek

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta odkurzona, bo nowa:] chlodzenie takze. karta byla z zalmanem wiec go nie ruszalem i chyba z nia wszystko OK. freezer ma od razu paste termoprzewodzaca i ciezko go zle zalozyc.

ramki przekladalem do drugiego slota.....:/

nie mam pojecia co to jest!

a mzoe w tym jest problem? http://forum.pcarena.pl/showthread.php?p=104021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi