Skocz do zawartości
stingeros

Pomoc Przy Temperaturach:(:(

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!! Mam maly problem z temperaturami w komputerze. monitoruje system everestem i speedfanem. daje screena zeby bylo wszystko wiadomo, speedfan pokazuje troche inne temp od everesta i od biosu. otoz w configu speedfana tem1,2 i 3 to napewno sa czujniki pl.gl epoxa 9npa7I temp1 to podobno proc bo podobna temp jest w everescie na dole w pasku, temp2 to napewno temp plyty glownej bo w everescie podobnie ale co z reszta w speedfanie jakies 82'C temp3 ??? potem hd0 to wiadomo dysk, potem jakies ACPI nie wiem co to:(:( potem jest niby Core ale nie wiem czego bo pisze niby k8 , dodam tylko ze w everescie temp rdzenia karty pisze 53'C a w speedfanie wogole nie mam takiem temp!!! w biosie natomiast temp proca wynosi 46'C to juz wogole inaczej niezle co?!! poradzcie cos i pomozciemi to rozwiacac:):):)

screen

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podłaczam sie pod 'kolege' w sprawie teperatur. mam dokladnie to samo. nowozlozony komp - plyta epox 8npa7i, sempron 2600+ i 7300gt galaxy. jedna z temperatur jest grubo ponad 80 stopni! o co cho? co moze byc az tak gorace? do tego komp mi sie restartuje czasem normalnie, podczas uzywania windowsa:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cokolwiek miałoby taką temperaturę, to już przestałoby działać. Skoro komp działa, to Speedfan ściemnia. Potwiedzają to prędkości obrotowe wiatraków.

Sprawdź w biosie, sekcja "PC Health". Tam informacje także są trochę naciągane, ale jednak bliższe prawdzie, niż te na obrazku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bozar napisał(a):

podłaczam sie pod 'kolege' w sprawie teperatur. mam dokladnie to samo. nowozlozony komp - plyta epox 8npa7i, sempron 2600+ i 7300gt galaxy. jedna z temperatur jest grubo ponad 80 stopni! o co cho? co moze byc az tak gorace? do tego komp mi sie restartuje czasem normalnie, podczas uzywania windowsa:/

a jakie masz pozostale temp i napiecia? daj screena ze speedfana i everesta:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULLISSES napisał(a):

Cokolwiek miałoby taką temperaturę, to już przestałoby działać.

bez przesady niektóre durony tyle wytrzymują

czytałem też wypowiedzi na tym forum posiadaczy gf 6600 że temp w stresie w upał waha im się w granicach 90-110 *C ale nie wiem czy speed fan umie podać temp grafy

@stingeros

speedfan oszukuje a u ciebie nawet bardzo bo predkości obrotowe tych wentyli ( jak słusznie zauważył Ullisses ) są śmiesznie małe szczególnie tych dwóch niżej, poza tym masz tam 2* podane temp 1 :]

w speedfan musisz sobie samemu wydedukowac co jest co - a co jest niczym istotnym

rozwiązanie: otwórz bude i obmacaj radiatory na procu na mostkach północnym i południowym, na grafice - 80 stopni cie sparzy - jeżeli się nie poparzysz odznacz tą temperaturę w speed fan i po prostu o niej zapomnij :] i tyle

ps. takich tematów było już naprawdę multum ..

edit: już :D wkleilem do worda :D cwany jak blądynka ..

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3

Popraw tego orta bo az za bardzo razi.

Pozatym 96* widzialem jak mocowanie coolera na palomino nie wytrzymalo... Albo to byl sam socket.. A radiator byl zimny :P

stingeros & bozar

Czy przed pisaniem tematow o speedfanie i 113 stopniach mozecie uzywac szukajki czy czasem nie bylo takiego tematu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Orgiusz

naczy ten wierzchołek :P ?

@bozar

jezeli chlodzisz tego OC'ed jak w sygnaturce semprona tym badziewiem to pewnie sie kurzem zawaliło i nie oddaje ciepła - pamiętam mialem kiedyś podobny cosik i również dioda czy regulator termiczny działał wadliwie tzn nigdy wentylator nie przyspieszał przy wzroście temperatury tylko dochodziłodo resetu :D

ale to dawno było na nie podkręconym bartku było ciągle 55-62*C a mój Arctic Coolin Cooper Silet ( psia jego mać ) miał miedzianą stopkę chociaż xD

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 napisał(a):

czytałem też wypowiedzi na tym forum posiadaczy gf 6600 że temp w stresie w upał waha im się w granicach 90-110 *C ale nie wiem czy speed fan umie podać temp grafy

Dokładnie. Ja na swoim przed założeniem wiatraczka zalmana w stresie i zamkniętej budzie miałem 96*C. Radiatorka nie dało się dotknąć. I przy tej tempie nie było żadnych problemów. Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 napisał(a):

@stingeros

speedfan oszukuje a u ciebie nawet bardzo bo predkości obrotowe tych wentyli ( jak słusznie zauważył Ullisses ) są śmiesznie małe szczególnie tych dwóch niżej, poza tym masz tam 2* podane temp 1 :]

w speedfan musisz sobie samemu wydedukowac co jest co - a co jest niczym istotnym

rozwiązanie: otwórz bude i obmacaj radiatory na procu na mostkach północnym i południowym, na grafice - 80 stopni cie sparzy - jeżeli się nie poparzysz odznacz tą temperaturę w speed fan i po prostu o niej zapomnij :] i tyle

ps. takich tematów było już naprawdę multum ..

edit: już :D wkleilem do worda :D cwany jak blądynka ..

moze oszukiwac ale mam 1000 ob i 2x po 366:) 12cm na procu wentyl, 12cm na karcie wentyl i 6cm na chipsecie wentyl i takie maja obroty:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok fajnie że krecą się tak wolno/cicho jestem przyzwyczajony do 80 -90 mm wentylkow fakt

- nie fajnie ża zacytowałeś całą płachtę tekstu - po co ?

jak ci sie nie resetuje i nie parzy łapków podczas macania a temperatury są z kosmosu to zrób tak jak napisałem wyżej :o

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bozar napisał(a):

ta wysoka temperatura caly czas sie waha, od 80 do 88 st.C i to w pracy w windzie!

komp caly czas sie restartuje:/ czasem dziala cala noc, a czasem po 20 minutach pracy....

screen

co to mzoe byc?

bozar albo ci zasilacz pada albo plyta pokazuje glupoty. zwrociliscie uwage na napiecia z everesta . przeciez ti impossible!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ bozar

wyraźnie napisałem i podlinkowałem do tego co masz w sigu na klocku

a dokładniej Arctic Coolin Silencer 64 Ultra i jest to badziewie więc nie mniej do mnie pretensji

freezer powinien sobie radzić :wink:

wygląda to na jakieś pokłady kurzu w budzie/jakiś radiator sie odczepił/płyta zaczęła strajkować - proponuje odkręcic sprzęt na początek

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta odkurzona, bo nowa:] chlodzenie takze. karta byla z zalmanem wiec go nie ruszalem i chyba z nia wszystko OK. freezer ma od razu paste termoprzewodzaca i ciezko go zle zalozyc.

ramki przekladalem do drugiego slota.....:/

nie mam pojecia co to jest!

a mzoe w tym jest problem? http://forum.pcarena.pl/showthread.php?p=104021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi