Skocz do zawartości
DiJo

Ustawienie Cd W Pionie :)

Rekomendowane odpowiedzi

hejka :) przymierzam się do zrobienia przedniego panelu w kompie. Po zdjęciu starego cd wystają kilka cm przed obudowe i musze niestety zrobić nowe dziurki żeby je przykręcić :] A jak już robić nowe miejsce pod napędy cd, to pomyślałem sobie, że może da sie je ustawić w pionie? W szufladkach cd są takie haczyki, które trzymają płyte tak, że nie wypada. Ale czy nie przeszkodzi to jakoś pracy napędu kaj będzie w pionie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka :) przymierzam się do zrobienia przedniego panelu w kompie. Po zdjęciu starego cd wystają kilka cm przed obudowe i musze niestety zrobić nowe dziurki żeby je przykręcić :] A jak już robić nowe miejsce pod napędy cd, to pomyślałem sobie, że może da sie je ustawić w pionie? W szufladkach cd są takie haczyki, które trzymają płyte tak, że nie wypada. Ale czy nie przeszkodzi to jakoś pracy napędu kaj będzie w pionie?

Jak producent przewidzial haczyki to naped powinien pracowac w pionie.

Ale jest jedno ale podczas uzytkowaniaw ten sposob napedu przez jakis czas doszedlem do wniosku ze czyta on czasami gorzej niektore plyty. Podczas gdy plyta pracuje w poziomie to ona swym ciezarem w miare rownomiernie dociaza mechanizm silnika obracajacego plyta.Podczas gdy w pionie sily rozkladaja sie inaczej, plyta obraca sie w troszeczke inny sposob. Fakt że zalezy to od rodzaju mechanizmu i sposobu ułożyskowania powyzszego i są to czysto teoretyczne rozważania;)I nie powinno wplynac to znacząco na jego prace, ale dane mi bylo zauwazyc roznice w pracy w obu pozycjach(lekki wzrost glosnosci i spadek skutecznosci przeczytanych plyt).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z nagrywaniem? :> też się gorzej nagrywają płytki?

To Co napisałem to tylko moja subiektywna ocena

Jeśli chodzi o funkcjonalnosc to nie powinno to odbiegac od napedu pracujacego w poziomie;) Zarowno podczas nagrywania i odtwarzania

p.s czasem trzeba lapac plytki wypadajace z otwierajacej sie szuflady :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacząłem testować taki układ i... dvd sobie nie radzi :( trzeba go klepnąć żeby wysunął tacke z płytką ... bez płytki też ma opory z wysunięciem :] poza tym jak napęd jest w pionie to drgania przenoszą się dużo mocniej na biurko, niż gdy jest w poziomie

ps. po wymianie paseczka, który otwiera klapke działa już dobrze :]

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi