Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś używał programu do testowania memorek nazywającego się GoldMemory?

Frapuje mnie jeden dziwny fakt i nie wiem czy to wina kompa czy tego czeskiego :lol: :!: :!: softu. Jak zapodam testy pamięci to średnio po jakichś 14% pojawia się błąd jakiejś tam komórki pamięci - zawsze w innym miejscu ale w pewnym ograniczonym zakresie - ok. 128-ego MB. Jeśli jednak wyłączę w BIOS'ie ACPI to wszystkie testy OK. Ale teraz większe jajo - jeśli z włączonym ACPI włączę ten program, ale co jakiś czas wcisnę dowolny klawisz to testy także przechodzą do końca 8O ! Co to jest? Miał ktoś coś podobnego?

Tu http://www.goldmemory.cz/gm507.zip jest link do tego programu - można sobie zassać wersję sharaware - tylko to denerwujące odczekiwanie minuty :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz mi napisac ile u ciebie trwa pelen test pamieci?

Jak długo - bardzo długo - chyba ponad godzinę.

A tak swoją drogą znalazłem już rozwiązanie mojego problemu. Bawiąc się innym programem do testowania pamięci (memtest86 czy jakoś tak) miałm coś podobnego. Jak się okazało winna była pamięć - noname niestety :evil: - zmieniłem precharge to active time z 2 na 3 i teraz we wszystkich testach, z ACPI i bez nie ma błędów. Co prawda transfer do pamięci spadł trochę (choć w niektórych testach wzrósł o 2-5 MB 8O ) ale stabilność ponad wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...