Makonar Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Jedno nie wyklucza drugiego. Maszyna też może dobrze wyglądać. Kiedyś użyto bardzo trafnego porównania samochodowego, i ja również przy tej okazji się powtórzę, że nie tylko silnik, ale i karoseria się liczy, bo chyba nikt nie chciałby mieć trabanta, choćby pod maską siedziało prawdziwe ferrari... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 ja tez moduje obudowe, ale tylko po to zeby poprawić cyrkulacje powietrza i ją anreszcie zamknąć. ale wydanie tych kilkuset zeta to raczej nie dla mnie. na kompa nie bidze, ale wole nowy ram niż świecąe wentyle, leony itp, choć nie pzrecze że podobają mi sie takie budy, ale sam nie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Eh juz pisalem kilka razy ze to jest akryl a nie zwykla pleksa a miedzy akrylem a zwykla pleksa jest kolosalna róznica mam zrobiony zasilacz który caly czas lezal na biurku - komp bez obudowy a na zasilaczu rozne rzeczy ladowaly od szklanek po metalowe narzedzia i jeszcze wyglada normalnie - minimalne ryski no i akryl mozesz normalnie czyscic i nie porysujesz przytym powierzchni w przeciwieństwie do zwyklej Plexy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 To jak to jest z akrylu to moze i sam zamowie.. Calkiem ciekawa ta obudowa.. PITer jak ja dostanisz to o dokladny opis prosze.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 Jak dostane to bedzie dokladny opis i dokladne zdjecia :) ale jak juz pisalem bede ja mial po 14 lutym :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 Nie,no dla mnie bomba. I teraz mam dylemat kupić/niekupić ,niedrogo ale i tak duże wydatki w tym miesiącu. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ho Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 a maszyna nie moze wygladac ladniej niz inne? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 czyli taka buda jest w częsciach? Takie cos sprzedaja w necie na stronach zachodnich. Nic nie ujmując twórcy możliwe a przynajmniej możnaby zrobić tak aby kupić jedną rozrysowac co i jak, wymiary otwory itd. a potem każdy juz by kombinował (wyższa, szersza itd..) Może zrzucimy się na jedną i całośc rozrysujemy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 i co Ci to da ? sam material wyniesie Cie z 200zł :( koles robi z 5mm akrylu, ja za arkusz 1500x1000x4mm placilem 160zł a 5mm kosztowalo wtedy ponad 200zł. A z tego kawalka co ja mam to akurat jest na obudowe i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 i co Ci to da ? sam material wyniesie Cie z 200zł :( koles robi z 5mm akrylu, ja za arkusz 1500x1000x4mm placilem 160zł a 5mm kosztowalo wtedy ponad 200zł. A z tego kawalka co ja mam to akurat jest na obudowe i zasilacz. To że będzie to świetna podstawa do zbudowania po swojemu, według własnych pomysłów, i zmian.. na poczatek warto na czymś się wzorować.. A to że będzie to droższe o 100 pln nie gra takiej roli,będe wiedział że to moja buda i sam nad nią pracowałem. a do tego przy okazji budowania mogę dołożyc wiel zmian itd. Na allegro znalazłem aukcje tego gościa teraz cena jest ok 210 pln i cena minimalna nie została osiągnięta a kup teraz wynosi 350 pln http://www.allegro.pl/show_item.php?item=10228009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 no to za problem wlasną obudowe zaprojektować? bierzesz gklowne wymiary( na dyski i zasilke a dalej to juz tylko odrobina zmysłu technicznego i estetycznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 mnie sie tam nie podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 no to za problem wlasną obudowe zaprojektować? bierzesz gklowne wymiary( na dyski i zasilke a dalej to juz tylko odrobina zmysłu technicznego i estetycznego. złapanie zewnętrznych wymiarów to żaden problem, problemem może być wykonaie szczegółow np. mocowania kart rozszerzeń z tyłu obudowy lub HDD.. a pozatym dzięi temu , kązdy nawet laik mógłby pokombinować wykonać taką obudoe, i każdy (większość) zaczeła by jeszcze bardzoiej kombinować ze swoimi budami.. Jakbym chciał wziąśc głowne wymiary to już dawno mgłbym sciągnąc zewnętrzne blachy i zamiast tego dać plexe.. ale jaki efekt by był :| Ciekaw jestem szcegółow mocowań kart , może ktoś ma gfotki jak to z blizka wygląda.?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rice Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 A mi tam się to podoba jak bedzie big tower to se wezme :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 jest big tower, cofnij sie do pierwszej strony watku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 Ja juz zamowilem ,powinna przyjechac zaraz po walentynkach :) Teraz musze jakos wytlumaczyc staremu dlaczego moj feelV juz mi sie nie podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Ja juz zamowilem ,powinna przyjechac zaraz po walentynkach :) Teraz musze jakos wytlumaczyc staremu dlaczego moj feelV juz mi sie nie podoba :)Daj znac jak ją już beziesz miał. Czekam na szczególy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 Ja juz zamowilem ,powinna przyjechac zaraz po walentynkach :) Teraz musze jakos wytlumaczyc staremu dlaczego moj feelV juz mi sie nie podoba :)Daj znac jak ją już beziesz miał. Czekam na szczególy :D Jasne.Nie ma sprawy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 10 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2003 A mi tam się to podoba jak bedzie big tower to se wezme :DTak jak Kat pisze big towera jest i kosztuje 280 zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Obudowe prawdopodobnie dostane do konca tygodnia.Narazie maly kosztorys : Wiec tak: obudowa ze szkla akrylowego MIDI XT, 4 wejscia 5,25 : 220zl dodatkowe 3 otworki 80mm: 12zl semi-obudowa na zasilacz: 25zl dodatkowa plytka hdd z LED 12zl(9zl bez LED) Do tego jeszcze dochodzi bezpieczne opakowanie : 8zl przesylka za pobraniem "ostroznie" : 30zl W sumie 307zl (moze mi sie uda wytargowac te 7zl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Raider Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Troche sie nazbieralo, jakby nie bylo to juz 300. Ale i tak jak bedzie dobre wykonianie to sie oplaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 no to za problem wlasną obudowe zaprojektować? bierzesz gklowne wymiary( na dyski i zasilke a dalej to juz tylko odrobina zmysłu technicznego i estetycznego. złapanie zewnętrznych wymiarów to żaden problem, problemem może być wykonaie szczegółow np. mocowania kart rozszerzeń z tyłu obudowy lub HDD.. a pozatym dzięi temu , kązdy nawet laik mógłby pokombinować wykonać taką obudoe, i każdy (większość) zaczeła by jeszcze bardzoiej kombinować ze swoimi budami.. Jakbym chciał wziąśc głowne wymiary to już dawno mgłbym sciągnąc zewnętrzne blachy i zamiast tego dać plexe.. ale jaki efekt by był :| Ciekaw jestem szcegółow mocowań kart , może ktoś ma gfotki jak to z blizka wygląda.?? jezeli naprawde ci na tym zalezy, to bez problemu mozesz pomierzyc swoją obudowe. linijka w łape i jedziesz z koksem. wymiary weź takie jakie masz w swojej metalowej obudowie. a jak ktoś jest laikiem to i tak nic nie zrobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 no to za problem wlasną obudowe zaprojektować? bierzesz gklowne wymiary( na dyski i zasilke a dalej to juz tylko odrobina zmysłu technicznego i estetycznego. złapanie zewnętrznych wymiarów to żaden problem, problemem może być wykonaie szczegółow np. mocowania kart rozszerzeń z tyłu obudowy lub HDD.. a pozatym dzięi temu , kązdy nawet laik mógłby pokombinować wykonać taką obudoe, i każdy (większość) zaczeła by jeszcze bardzoiej kombinować ze swoimi budami.. Jakbym chciał wziąśc głowne wymiary to już dawno mgłbym sciągnąc zewnętrzne blachy i zamiast tego dać plexe.. ale jaki efekt by był :| Ciekaw jestem szcegółow mocowań kart , może ktoś ma gfotki jak to z blizka wygląda.?? jezeli naprawde ci na tym zalezy, to bez problemu mozesz pomierzyc swoją obudowe. linijka w łape i jedziesz z koksem. wymiary weź takie jakie masz w swojej metalowej obudowie. a jak ktoś jest laikiem to i tak nic nie zrobi. Wiesz aby zrobic pudło z plexi o wymiarach twojej obudowy to raczej nie jest problem. JAkbym cos takiego chciął to zjąłbym blachy zewnętrzne i przykręcił zamiast tego plexi.. Ale bez przesady.. tak jak pisałam problemem może być wykonanie i połaczenie z reszta obudowy dodatkowych elementów np. do przykrecania HDD i kart rozszerzeń.. Tu nie chodzi o to że przykleisz sobie kawałem plexi. W przypadku plexi każde niedociągnięcie, itd jest bardzo widoczne, przecięż nie będziesz kleił a potem odrywał :D.. Wszystko trzeba dobrze spasowac. Dobrze obmyślić mocowanie boków itd. Np. mocowanie kat jak wykonasz? Co wykrzywisz na gorąco kawałek plexi tylko że on musi być odpowiedniej szerokości itd. w odpowiednim miejscu przykeljony, oki wymierzysz sobie przykleisz i teraz co jak je przykrecic? i co zaczynasz wiercić otwory w pelxi, wkręcasz śruby (lub bierzesz gwintownik :) ) Najgorsze co może być a co ja robiąc w przyszłości taką obudowę miałbym na uwadze to to żeby nie robić wszystkie tak od reki, tylko dobrze przemyśleć, zobaczyć jak to jest wykonane przez tego kolesia , cos zmienić, ulepszyć.. żeby potem nie było że siedzisz przy kompie i mówisz w duchu co za hooojowa obudowa, tu nie przylega dobrze tam klej wyszedł, tam krzywo przyklejone, tam nierówno do tego jeszcze liczysz ile cię kasy to kosztowało i zaczyna cię strzelać hoooj a do tego tak wykonana obudowe cięzko już modernizować, możesz wyciąc kilka otwórów i praktycznie na tym sie kończy tyle... I powoli zaczynasz załowac że tak to zrobiłes a nie inaczej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
un_ix Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 :arrow: zaciekawila mnie ta obudowa. moze ja taz sie pokusze, ale na big tower'a. poczekam jednak najpierw na wrazenia PITer'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 wiec jak juz powiedziałem. linijka w łape. zrobić dokładne pomiary. rozrysować sobie z grubsza kształty lementow. zrobić model ze sztywnej teORT: ORT: ORT: ktury, cienkiej sklejki (czegokolwiek, co masz pod ręką). następnie na wynonanym modelu probnym dopracować pozostałe wymiary. fakt pracochłonne. ale jak ktoś bardzo chce miać fajną obudowe, to da rade. poza tym czy od razu trzeba kleić? połączenia płyt mozna wykonać za pomocą odpowiednio wyprofilowanych blach (blaszek). potem skręcić wszystko do kupy. jak ktoraś część nie bedzie do końca pasować, to można rozktęcić i poprawić. efekt wcale nie musi być wiele gorszy w porównaniu z obudową klejoną. wszystko zależy od jakości wykonania. poza tym po wsadzeniu bebechów do obudowy, blaszki połączeniowe staną sie mniej widoczne. innym rozwiązaniem jest wykonanie szkieletu z kształtowników aluminiowych (badź z innego materiału). wszystko zależy od inwencji tworczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rice Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Jeszcze taką obudowe dac na zasiłkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Jeszcze taką obudowe dac na zasiłkę :) obudowa akrylowa na zasilke kosztuje 25zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rice Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Jeszcze taką obudowe dac na zasiłkę :) obudowa akrylowa na zasilke kosztuje 25zl chodziło mi oto że fajnie by to wyglądało a nie o koszt. przeciesz wiadomo że takie coś jest tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rice Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 no :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Obudowe bede mial w czwartek lub piatek, juz jedzie do mnie zaraz jak ja dostane zamieszcze fotki :) oferowano mi jeszcze obudowe do zaislacza, jest to sama górna blacha wiec nie chcialem, zrobie sam cały zasilacz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...