Skocz do zawartości
M4ciek

Raid 0 A Dyski Widziane Osobno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z RAID 0. Sprzet jest taki jak w sygnaturce, do zrobienia macierzy chcialem uzyc dwoch dyskow Samsung 250GB SATAII. Kontroler raid - NvRaid.

W biosie plyty uaktywnilem opcje, zaznaczylem odpowiednie dwa kanaly (SATA 2 Primary RAID i SATA 2 Secondary RAID - czyli odpowiednio dla 3 i 4 gniazda sata na mojej plycie glownej); restart; pokazuje mi sie kreator, F10 do stworzenia macierzy; no to wchodzę, wybieram Striping, potem F7, zapytanie o wyczyszczenie danych (wszystko bylo czyste ale dla pewnosci potwierdzam); ukazuje mi sie efekt koncowy czyli dysk o pojemnosci circa 460 GB. Wszystko fajnie, jest jeszcze opcja Boot ale jej nie zaznaczam bo po co? w koncu nie bede nic bootowal z tej macierzy (system jest postawiony od dawna na innym dysku); CTRL-X i wychodzimy... system sie wczytuje, prosi o sterowniki, wrzucam dyskietke, instalacja automatyczna... potem wlaczam Partition Magic'a i co ? i widze nadal dwa osobne dyski :(

wlaczylem tego windowsowego managera dyskow, przy 1. uruchomieniu wlaczyl mi sie kreator tworzenia programowej macierzy RAID... eee ? to ma to tak wygladac ? kreator wymusil zmiane obu tych dyskow na "dynamiczne" i potem moglem stworzyc partycje wedle upodobania (tylko jeden dysk lub podzielenie - dalo sie w kazdym razie stworzyc jedna partycje na obu dyskach);

odpalilem potem Partition Magic'a ponownie i oba dyski sa oznaczone jako "Other" i nie mozna na nich nic zrobic w tym programie (utworzenie/kasacja partycji itd.)

ja chce miec widoczne to jako jeden pusty dysk w systemie.... co robie nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może trochę sie wymądrzam (nie bić) - ale jaką wersją PM ogladałeś ten raid? Może po prostu za stary jest? Ja wogóle nie używam tego syfu od kiedy trzy rozwalił mi tablice partycji przez linuxa :P Wszystkie niezbędne operacje da się zrobić w windowsowym XP managerze... Ciekawe z tym bootowaniem - u mnie na kontrolerze Promise nie było takiego pytania - ale mam tylko te dwa dyski w raidzie... Bootowanie systemu z pierwszego dysku i tak można przywrócić sobie z konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej - może jednak trzeba mu pozwolić na użycie tej opcji przy tworzeniu raid :/ Sprawdzałeś w manualu? Teoretycznie kolejnośc startu i tak w biosie ustawiasz sam ....

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Norton Partition Magic 8.0 wiec nie najstarszy, jak nie najnowszy; na starym kompie i innej plycie mialem juz RAIDa i wszystko dzialalo jak nalezy;

co do tego bootowania to zrobilem wszystko od zera (deaktywacja F10, deaktywacja w BIOSie) wlasnie zatwierdzajac to bootowanie - ale roznicy brak - nadal jest to samo:

macierz przez bios kontrolera widziana jako jeden dysk, a w XPku sa nadal dwa osobne dyski: PM nic nie wskazuje innego jak te dwa, natomiast manager dyskow niby tez, ale wywala informacje ze 1 z tych dyskow jest nieaktywny (jest taki objaw jakby byl to swiezutki, nieuzyty nigdy wczesniej dysk twardy po raz pierwszy uruchomiony) i proponuje kreator tworzenia programowej macierzy RAID (a nie na tym mi zalezy);

wracajac do sprawy bootowania to system mi startuje z innego dysku i na raidzie nie instalowalem systemu i nie zamierzam go instalowac wiec kolejnoscia bootowania nawet sie nie zajmowalem, bo i po co ?

edit:

ok, problem rozwiązany

zainstalowałem ponownie pakiet sterowników nForce (6.86 bodajże) i tym razem wybrałem wszystkie opcje;

sprawa jest taka że przy instalacji systemu kilka miesięcy temu odznaczyłem coś o nazwie nVidia EIDE SW CONTROLLER ;) - nie miałem dysków EIDE więc uznałem to za niepotrzebny moduł a o ile pamietam jeszcze wcześniej (jakiś rok temu), mając jakieś dyski EIDE zainstalowalem ten moduł tak jak leci i potem mialem dziwne problemy z tymi dyskami...

Edytowane przez M4ciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja mam chyba podobny problem i proszę o jakieś wsparcie!

Moja płyta to DFI LP UT SLI-DR.

Kupiłem sobie teraz 2 dyski WD 250GB SATA2 16MB (WD2500KS) i za nic w świecie nie mogę postawić na nich raida0 na kontrolerze nVRaid - widzi mi cały czas 2 dyski przy próbie instalacji Windowsa pomimo, że w konfiguracji pokazywany jest 1. Natomiast po przełączeniu ich na kontroler Silicon można to zainstalować bez problemu! W czym tkwi problem? Proszę o jakąś mądrą podpowiedź! Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pięknie tylko robię dokładnie tak jak mówisz!

Próbowałem już różnych wersji sterownika do SATA, które zgrywałem na dyskietkę i nic!!

Ładowałem te oczywiście pod nVRaid a nie te pod Silicon i kupa!

Dalej dyski są widziane osobno!!

Też robiłem raid0 ostanio na dfi i poszło bez problemu

Przy wyborze sterów najpierw dodałem jedną opcję , a potem jeszcze drugą(obie do nVidia ale nazw nie pamietam) -też tak robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi