Skocz do zawartości
minpol

Zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry

Chodzi mi o to by po wlaczeniu komputera w jak najkrotszym czasie (max do 30min) zasilacz zaczal pracowac na najwyzszych obrotach (czyt. przy maksymalnym obciazeniu). Jak to zrobic, slyszalem ze sa jakies programy diagnostyczne, ktore 'torturuja' zasilacz, chodzi mi wlasnie o taka 'sciezke zdrowia'. Czy ktos wie jak mi pomoc ??

Bardzo prosze o szybka odpowiedz.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2xSuperPI & 3dmark 2k5 & defragmentacja najwiekszej partycji jednoczesnie & kopiowanie plyty cd powinno maksymalnie obciazyc caly komputer :twisted:

No i moze skan antywirusowy :D

a odpalenie naraz jakiejs gierki, muzy, kilku filmow da taki sam efekt ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a odpalenie naraz jakiejs gierki, muzy, kilku filmow da taki sam efekt ??

Ale co to da, trzeba obciazyc wszystkie komponenty, a nie proca i grafe kilkoma programami.

Musialbys robic jakiegos primea blend, nagrywac plyte, sluchac muzy, defragmentowac dyski, wentyle na maxa, i jeszcze jakis mark video obciazajacy maxymalnie gpu. Imo nie da sie tego zrobic, testy beda sie wzajemnie wykluczac. O ile w ogole mozna bez zwisu to wsyztsko uruchomic.

Lepiej powkrecac zarowki samochodowe w molexy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to da, trzeba obciazyc wszystkie komponenty, a nie proca i grafe kilkoma programami.

Musialbys robic jakiegos primea blend, nagrywac plyte, sluchac muzy, defragmentowac dyski, wentyle na maxa, i jeszcze jakis mark video obciazajacy maxymalnie gpu. Imo nie da sie tego zrobic, testy beda sie wzajemnie wykluczac. O ile w ogole mozna bez zwisu to wsyztsko uruchomic.

Lepiej powkrecac zarowki samochodowe w molexy :wink:

wiec co radzisz ?? musze w krotkim czasie maksymalnie obciazyc zasilacz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zapuścił 3DMarka 2006 zapętlonego z 5 razy i zaczął pomiary od trzeciej próby. Ten smark doś powaznie obciąża sprzęt także wyniki były by dość wiarygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu chcesz obciązyć ten zasilacz? Nawet maksymalnie obciążony komputer obciąża zasilacz w ok 50%. Taki wniosek można wyciągnąć na podstawie tematu o poborze energi przez komputer oraz tego jaki zasilacz zapewnia stabilną pracę komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu chcesz obciązyć ten zasilacz? Nawet maksymalnie obciążony komputer obciąża zasilacz w ok 50%. Taki wniosek można wyciągnąć na podstawie tematu o poborze energi przez komputer oraz tego jaki zasilacz zapewnia stabilną pracę komputera.

zrobilem tak:

odpalilem muze, jakis film, prime95 (torture test), Stress Prime 2004, Super PI, dwie str. w necie (na jednej filmik on-line) i przygodowke.

Obciazenie procesora bylo 100% i pelne uzycie pamieci. Komp chodzil w takim stanie ok 40 min. <niezle sie zamulil> Moim zamierzeniem byl test zasilacza, chcialem zmusic system do zwiechy lub do autorestartu. [Po owych 40 min. sprawdzilem napiecia i temp w biosie-> temp. procka 67 stopni C, byly duze wachniecia napiec na linni +12V (z tego co sie orientuje tolerancja na tej linni wynosi +/-5% A NAPIECIA BYLY ~11.49 - czyli w granicach dopuszczalnej niormy> Wiem ze pomiary z biosu sa dalekie od rzeczywistosci, ale zawsze jest to jakis punkt odniesienia. Zadnych inny nieprawidlowosci nie dostrzeglem.] Niestety nie udalo sie co jest bardzo zaskakujace bo kilka dni temu z dokladnie tym samym kompem (ta sama cfg zasilka etc...) byly problemy z odpaleniem samego filmiku czy gierki (wieszal sie po 5min.).

Komp: AMD Athlon XP 1100Mhz, mobo: ECS K7S7AG, 256MB DDR 3200, grafa on board, CD-RW, zasilacz 300W Feel'a, SO: WIN XP Pr0

Chce zmusic go do zwiechy, ktos wie jak mi pomoc ??

Edytowane przez minpol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje to ten feel ma szanse dzialac stabiulnie i tyle- to ze coś sie wiesza to mozę być wina systemu, pamieci i miliona innych rzeczy-czemu akurat zasilacz? dodatkowo do testu to sobie można pozyuczyć miwernik albo kupić za 8złotych na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi