Voit Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Wiem że za kwotę ok 1500-1800 pln maszyny do zabijania nie złożę, ale wymyśliłem sobie taką konfigurację kompa: Procesor: Intel Pentium 4 524 3.0 GHz BOX (LGA775, FSB 533, 1MB, 64-bit) Płyta główna: ASRock 775Dual-VSTA, PT880PRO, DDR2-667, SATA, RAID, LAN, ATX Pamięci: DDR2 1024MB 667MHz GoodRam (2x512MB, DualDDR2, CL5) Dysk twardy: Maxtor 250 GB, SATA/300, 16MB, NCQ Karta graficzna: GeForce 7600GS Gigabyte 256MB DDR2, TV-Out, DVI, PCI-E Nagrywarka DVD: Lite-On SHW-16H5S, DVD±RW, DVD±RW DL, CD-RW, LightScribe, OEM Obudowa: SuperCase SK-354 350W + dopłata do zasilacza FEEL 400W Chyba będę kupował w Gralu http://www.gral.com.pl Budżet mam ograniczony. Nie będę podkręcał, czasem chciałbym zagrać w jakąś nowszą gierkę... Czy ten zestaw zadziała? Czy macie jakieś inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Za te pieniądze lepiej lecieć w Athlony (albo Athlony albo od razu Conroe - w Pentiumy lepiej nie wstawiać kasy): - AMD Athlon 64 3000+ BOX AM2 - 285 zł - ASRock AM2XLI-eSATA2 - 254 zł - 512 Kingston 667 - 205 zł (kupujesz teraz jedną pamięć 512 teraz, a za pół roku, lub 9 miesięcy sprzedasz ją na Allegro i kupisz 1024 MB, lub nie sprzedajesz i dokupujesz kolejną 512) - Seagate 160GB/SATA-II/8MB - 255 zł - GeForce 7300GT Galaxy 256MB, DDR3, TV&DVI, PCI-E, 1.2ns, Zalman Edition - 439 zł (warto dołożyć do pamięci DDR3 - 7300 z tą pamięcią jest lepszy od zwykłego 7600 GS z DDR2 - najlepiej byłoby włożyć 7600 GS DDR3 Z Zalmanem ale wtedy wychodzi za drogo) - BenQ 1655 LS BOX - 149 zł - {Do twojego wyboru} - Tutaj mam problem, najchętniej włożyłbym Top power - ale nie widzę tam takiego niech będzie więc Tagan 330W U01 - 180 zł Razem 1767 zł Zdaje sobie sprwę że zostaje 'trochę' mało pieniędzy na obudowę - można by ciąć trochę po grafice (GeForce 128 MB z DDR3 to mimo wszystko nie to), można by kupić mniejszy dysk twardy, lub pójść w Semprona 3000 na AM2 lub zainwestować w obudowę za 220 zł z wbudowanym zasilaczem - wszystko do wyboru(myśle że ta ostatnia propozycja będzie najlepsza, ale mało ufam zasilaczom montowanym seryjnie w obudowach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 inną płyte główną, najlepiej DFI, za 350zł jest 'jakaś tam' dfi i podobno bardzo fajna płyte, tego asrocka wycofali ze sprzedazy poniewaz sie przegrzewała. moja jeszcze działa ale radiator jest gorący w UJ ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) inną płyte główną, najlepiej DFI, za 350zł jest 'jakaś tam' dfi i podobno bardzo fajna płyte, tego asrocka wycofali ze sprzedazy poniewaz sie przegrzewała. moja jeszcze działa ale radiator jest gorący w UJ ;]Właśnie nad płytą się wahałem, tylko niestety jest problem że zestaw złożyłem 'na styk' w sumie AM2 to platforma średnio rozwojowa ale nie jest tak źle można by wymienić Athlona 3000 na Semprona 3000 - zaoszczędzi się te 100 zł (Ty masz jak widzę Semprona 2800 - nie wiesz jaka jest różnica między Athlonem i Sempronem z takimi samymi osiągami - deklarowanymi przez producenta, bo nie wiem o ile zejdzie wydajność? ). PS. Chyba chodzi o: DFI Infinity NF Ultra II-M2 nF4 ultra - rzeczywiście bardzo dobra i nawet do OC się nadaje(o ile w tym zestawie zasilanie pozwoli :) ), ale jest jeden mały probelm - na Gralu jej nie ma (nie ma tam żadnej płyty DFI na AM2). Edytowane 10 Września 2006 przez Thomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Kupuj w esc.pl, spoko sklep i jest większosc cześci. Płyta to koniecznie dfi sempron 3000 (dodatkowy cache sie przydaje do gier) goodram 1gb 667 galaxy 73gt 256mb ddr3 lub czekac na x1300xt (tanszy i taka sama wydajnosc, no i co najwazniejsze ati ;) ) dysk to seagate 160gb no a reszta to według uznania PS. Sory ze trochę zle pisze ale klawa mi sie psuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 sempron czy athlon mial byc? bo sempron to ma mniejszy cache... i jak ktos nie chce krecic to lepiej 3200+ zeby ramy pracowaly szybciej... tych kosci goodram 667 nie ma w esc.pl juz ze 2 tygodnie... goodramow pro tez nie... teraz najlepiej tam wypadaja patrioty 2x667... ale goodram pro jest chyba na gral.pl - tyle ze jak ktos nie podkreca to wystarczy pewnie kingston 667:) dysk zmienilbym na seagate/samsung, nagrywarke na nec (ewentualnie benq lub lg), a zasilacz na modecom mc-350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voit Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Dziękuję za wszelkie uwagi. I proszę o więcej. Muszę temat przemysleć. Rozbudowa kompa za pół roku nie wchodzi w grę. Na przeszkodzie stanie mi Kol. Małżonka. :wink: Dla Niej inwestycje w sprzęt zakończą się w momencie wniesienia obudowy do domu. Niezależnie co będzie wewnątrz... Dla czego nikt nie poleca Pentium IV ??? Ceny ostatnio fajnie spadły... Pytam, bo nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...