Skocz do zawartości
m40

Gry Wywala Do Windowsa...

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu ostatnich 3 dni wywaliło mi 3 razy. Dwa razy Splinter Cell Chaos Theory po około 1,5h grania i raz Toca 3 po około 30 min grania. Sęk w tym że wszystko mi w kompie działa tak jak trzeba:

- Procesor Opteron 144 @2700 1,5V stabilny po 6h testów stress prime 2004

- Ram Patriot XBLK 230MHz (2,5-3-3-6) po 3 godzinach testów gold memory

- Grafika niepodkręcana dobrze chłodzona- odpalałem tylko kilka razy Atitool aby sprawdzić jak działa, ale gdy grałem był on wyłączony

- Zasilacz Topower TOP-450P3 U12 EZ - raczej to nie on

- Płyta Epox hmm... tutaj się zastanawiam może chłodzenie chipsetu nie wyrabia ponieważ gdy gram gorące powietrze z Accelero dmucha w jego okolice, ale temp mierzona termometrem w radiatorze pokazuje 52-53 stopnie

- więcej póki co pomysłów nie mam, nic na kompie ostatnio takiego nie robiłem aby powodowało to wywalanie do pulpitu.... a może jestm nadwrażliwy, jednak według mnie nie jest to zbieg okoliczności.

Może macie jakieś propozycje? ja będę szedł własnymi tropami i postaram się zdiagnozować problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abym nie musiał się powtarzać, to polecam przeczytać to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972

Proponuję przeczyścić kompa z kurzu, sprawdzić wszystkie temperatury, kable i zasilacz.

Znam te zagadnienia :) Z moich obserwacji wynika że temperatura może być temu winna, a konkretnie temp mosfetów płyty lub temp chipsetu który być może "dusi się" gdy grafika grzeje. Ale to jest dziwne że w 30 stopniowe upały nie miałem takiego problemu... tylko teraz, a na mosfetach mam radiatorki. Tylko że wtedy miałem Vence na 2500 1,48V a teraz mam Opterona 2700MHz na 1,5V... ale jak już pisałem problem jest od trzech dni, a Opterona mam dłużej. Dodam że on jest zupełnie losowy grałem teraz przez 45 minut w toce 3 i nic nie wywaliło. W zdarzeniach systemowych też ani śladu błędu... więc dalej szukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi