m40 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 W ciągu ostatnich 3 dni wywaliło mi 3 razy. Dwa razy Splinter Cell Chaos Theory po około 1,5h grania i raz Toca 3 po około 30 min grania. Sęk w tym że wszystko mi w kompie działa tak jak trzeba: - Procesor Opteron 144 @2700 1,5V stabilny po 6h testów stress prime 2004 - Ram Patriot XBLK 230MHz (2,5-3-3-6) po 3 godzinach testów gold memory - Grafika niepodkręcana dobrze chłodzona- odpalałem tylko kilka razy Atitool aby sprawdzić jak działa, ale gdy grałem był on wyłączony - Zasilacz Topower TOP-450P3 U12 EZ - raczej to nie on - Płyta Epox hmm... tutaj się zastanawiam może chłodzenie chipsetu nie wyrabia ponieważ gdy gram gorące powietrze z Accelero dmucha w jego okolice, ale temp mierzona termometrem w radiatorze pokazuje 52-53 stopnie - więcej póki co pomysłów nie mam, nic na kompie ostatnio takiego nie robiłem aby powodowało to wywalanie do pulpitu.... a może jestm nadwrażliwy, jednak według mnie nie jest to zbieg okoliczności. Może macie jakieś propozycje? ja będę szedł własnymi tropami i postaram się zdiagnozować problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Abym nie musiał się powtarzać, to polecam przeczytać to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Proponuję przeczyścić kompa z kurzu, sprawdzić wszystkie temperatury, kable i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 Abym nie musiał się powtarzać, to polecam przeczytać to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Proponuję przeczyścić kompa z kurzu, sprawdzić wszystkie temperatury, kable i zasilacz. Znam te zagadnienia :) Z moich obserwacji wynika że temperatura może być temu winna, a konkretnie temp mosfetów płyty lub temp chipsetu który być może "dusi się" gdy grafika grzeje. Ale to jest dziwne że w 30 stopniowe upały nie miałem takiego problemu... tylko teraz, a na mosfetach mam radiatorki. Tylko że wtedy miałem Vence na 2500 1,48V a teraz mam Opterona 2700MHz na 1,5V... ale jak już pisałem problem jest od trzech dni, a Opterona mam dłużej. Dodam że on jest zupełnie losowy grałem teraz przez 45 minut w toce 3 i nic nie wywaliło. W zdarzeniach systemowych też ani śladu błędu... więc dalej szukam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 odkręć kompa - troche - będziesz wiedział czy to dobry kierunek poszukiwań :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) Moze wahania napiecia w sieci? Chociaz zasilacz porzadny wiec filtrowanie ma :/ Edytowane 11 Września 2006 przez kain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...