Skocz do zawartości
Thanatos

Co z tym zrobić? (chłodnica)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Kilka dni temu zmontowałem WC. Temperaturka nawet niezła, 38 C. Jako chłodnicy używam chłodnicy z agregatu do zamrażarki - całkiem fajna, tyle, że listki ma aluminiowe, a rurki - chyba żelazne (są zamalowane czarnym lakierem), chociaż kolanka łączące są napewno miedziane. I tu jest problem - woda (destylowana) zabarwia się na czerwono i teraz niewiem, czy źle ją doczyściłem, czy ten typ już tak będzie miał... Czy przy połączeniu Cu/Fe występuje podobny efekt jak przy Cu/Al? Próbować ją jeszcze czyścić, czy lepiej szukać innej? Może wlać coś zamiast wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Kilka dni temu zmontowałem WC. Temperaturka nawet niezła, 38 C. Jako chłodnicy używam chłodnicy z agregatu do zamrażarki - całkiem fajna, tyle, że listki ma aluminiowe, a rurki - chyba żelazne (są zamalowane czarnym lakierem), chociaż kolanka łączące są napewno miedziane. I tu jest problem -  woda (destylowana) zabarwia się na czerwono i teraz niewiem, czy źle ją doczyściłem, czy ten typ już tak będzie miał... Czy przy połączeniu Cu/Fe występuje podobny efekt jak przy Cu/Al? Próbować ją jeszcze czyścić, czy lepiej szukać innej? Może wlać coś zamiast wody?

Lepiej kup sobie nową chłodnice od jakiegoś małego samochodu. Mój kolega ma WC z chłodnicą od cinquecento (niewiem jak się pisze nazwe tego auta). Osiągi ma niezłe. Tak to wyglonda: http://strony.wp.pl/wp/jamikokazai/komp/komp.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))

musisz chwilke poczekać bo Miko dopiero wprowadza je do sprzedaży ale napisz do niego e-mail i powiedz że cię przysłałem to będziesz miał szybko :)

Poprazwka chłodnice od środy cena 80 zł wymiary 14x14x4 cm wloty 12mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

acha mam założonego na niego susona 120 mm i puszczonego przez baybusa wiec jak mi sie nagrzewa za bardzo woda to daje my więcej wolt to spada w ciągu 30 minut do nbormalnej dalej :) bardzo mi się to podoba wkońcu pozbędę się all wentylatorów bo nawet do zasiłki wsadzam wc teraz a resztę mam już chłodzone wodą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))napisz ile i gdzie ja kupiles bo na www.miko cos tam cost tam nie ma  jej :(((((( Idealnie pasuje w miejsce cd-roma i oto mi chodzi wkacu zamkne bude i bede mogl z kompa ruszyc z miejsca :)))

musisz chwilke poczekać bo Miko dopiero wprowadza je do sprzedaży ale napisz do niego e-mail i powiedz że cię przysłałem to będziesz miał szybko :)

Poprazwka chłodnice od środy cena 80 zł wymiary 14x14x4 cm wloty 12mm

Cena nie powiem bedzie spox, ale to, ze Alu.

Nie wiem w koncu jak to jest z ta dysocjacja pomiedzy Cu a Al? Jesli byloby spoko to moze bysm sie na te zdecydowal, ale jak mowie wolalbym cos na miedzianych rurkach (Mate - 2x80mm)

Acha Thorn zapytalbys czy by nie zrobili z wlotami 8mm? :roll: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobi ci na zamówienie wystrczy napisać do niego że potrzebujesz wloty 8mm

Fajnie. Kwestia tylko wydajnosci teraz

Bylo by ciekawie, ale nie mialbym czym sterowac Rheobusem :(

Jeden wentyl 120mm chlodnica,

drugi wyciagowy z budy,

trzeci zasilaczyk.

Cholera nie bede zasilacza rozpieprzal bo jest na gwarancji. Kiedys juz tak zrobilem i mi sie zjaral :( akurat na gwarancji, a ja zerwalem plombe i kupa.

Thorn a nie wiesz czy by takiej samej nie zrobili na rurkach miedzianych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy z tą miedzią używam alumikiaków od 7 miechów i nic mi nie zaszkodziło jeszcze a miedzi nie zrobi bo nie ma możliwości na miedzi zrobić, chyba że kiedyś ale i na miedzi nie kosztowała by 80 zł tylko napewno wiele więcej a to już nie po mojej myśli :) więc wole aluminium bo co mi przyjdzie z miedzi jak temp moze wody opadnie o 2*C wiecej a zapłace za ną 1/3 jeszcze wiecej pomyślcie tak. A jakiejś rdzy nie zauważyłem czy cos takiego dużo nagrzewnic samochodowych jest aluminium i jakos kierowca sie nie martwi o kontakt z innymi miedzianymi podzespołami tylko jeździ samochodem :) wiec jak samochodowi to nie szkodzi to WC tym bardziej bo nie mamy temperatur rzędu 70-90*C gdzie zachodzi reakcja chemiczna z miedzią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tych 70-80 c glikol ma wlasciwosci termiczne oraz lepkosc podobne od wody.Tylko , ze plyny chlodnicze wlasnie chronia przed korozją.

co do :rdzy: to nagrzewnica bedzie regresowac - nie rdzewiec.Korodowac :zieleniec: bedzie blok.Moze poprostu nazekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi