Mareker Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Witam, Mam problem z grzaniem się mojego procesora P4 3GHz Prescott HT. Mam na niego założony radiator i wiatrak z zestawu box i grzeje się okrutnik piekielnie. Programem PC Probe sprawdziłem parametry i okazało się, że maksymalne obroty jakie osiąga wiatrak to 1700. To chyba dużo za mało? Czy jest to spowodowane uszkodzeniem samego wiatraka? Czy może płyta podaje złe napięcie? Jest jakaś możliwość rozwiązania problemu poza zakupem nowego radiatora+wiatraka? Moja płyta to Asus P5GDC Pro. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Te procki sie chyba tak wlasnie maskarycznie grzeja ;) Napewno wymiana pasty by troche pomogla :) uszkodzenie wiatraka nie wchodzi w gre ;] jesli komp chodzi stabilnie to sie nie ma czym przejmowac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 teoretycznie wiatrak można na sztywno podłączyć na 17V tylko jego życie się skróci troszkę :lol2: a jakie tempy podają programki ? czy radiator parzy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareker Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Te procki sie chyba tak wlasnie maskarycznie grzeja Napewno wymiana pasty by troche pomogla uszkodzenie wiatraka nie wchodzi w gre ;] jesli komp chodzi stabilnie to sie nie ma czym przejmowac ;] teoretycznie wiatrak można na sztywno podłączyć na 17V tylko jego życie się skróci troszkę :lol2: a jakie tempy podają programki ? czy radiator parzy ? A jak to zrobić? Temperatury są takie, że wczoraj mi się komp wyłączył. Po włączeniu sprawdziłem w biosie 96 stopni... dlatego właśnie doszedłem do wniosku, że pora coś z tym zrobić. Temperatura obudowy 29 stopni (wiatrak z przodu wdmuciach!ący, z tyłu wydmuciach!ący). Powiem tak, z tym grzejącym się procesorem zawsze był problem, ale dopóki temperatury w stresie nie przekraczały 80 stopni, lenistwo wygrywało. Jakiś tydzień temu zaczęło się większe grzanie, aż do wczorajszego wyłączenia komputera. Zajrzałem do środka i okazało się, że radiator jest brudny (dzisiaj go oczyszczę). Podejrzewam brata, który cały czas chłodzi kompa zdejmując obudowę... Wczoraj przyznaję, nie dotykałem radiatora, ale jakieś 3 miesiące temu zmieniałem pastę i wtedy robiłem dokładniejsze testy organoleptyczne. Radiator grzał się, aż miło. Wątpię, żeby coś się poluzowało, ale sprawdzę jak tylko wrócę do domu. Nie uważacie, że wiatrak powinien dawać w takiej sytuacji maksimum swoich możliwości? Czyli, jak się nie mylę 2700RPM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) między 1700 a 2700 obrotów jest zasadnicza różnica - proponuję podpiąć na jakiejś przejściówce do molexa ( tak żeby sobie hulał na pełnych obrotach ) a nie do mobo bo może po prostu zwariowało troszkę biedactwo i reguluje jego obroty po swojemu czyli nie zważając na temperaturę jak podłaczyć nie do mobo wiatrak ? tak jak podłączyć na 17 V ( ale uprzedzam obroty wzrosną wprostproporcjonalnie :P ) google trzeba znaleźć +12 i -5 i do tego podpiąć 8] Edytowane 11 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareker Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Dzięki wielkie, będę dzisiaj kombinował. Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy jak wsadzę 4-pin'owy kabelek od wiatraka do gniazda 3-pinowego, to zadziała? Chyba będzie pasowało, a ten czwarty przewód to właśnie jest od regulacji prędkości jak się nie mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) powinno zadziałać zwykle biały lub żółty w 3-pinowej wtyczce to odczyt a czwarty to rzeczywiście regulacja obrotów jak pasują czarny z czerwonym to powinno zadziałać :] właśnie mi zaświtało, że możnaby ten czwarty kabelek obciąć i pewnie wiatrak by przyspieszył do tych 2,7K . . . :] Edytowane 11 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareker Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 A więc oczyściłem radiator z kurzu i wiatrak podłączyłem do 3-pinowego gniazda. Wiatrak przyspieszył, ale tylko do 2200RPM. W związku z tym podejrzewam, że i wiatrak jest jakiś osłabiony i płyta daje jakieś głupoty na regulację. Macie jakieś pomysły jak to naprawić? Bo zakup nowego zestawu chłodzącego rozwiąże problem tylko w połowie. PS. muszę go co prawda pochwalić, bo te dodatkowe 500RPM zadziałało następującymi wynikami: idle 36 stopni na CPU, stress 53 stopnie na CPU :D A propos - znacie może jakiś program do obciążania procesora i karty graficznej? Oczywiście dziękuję za pomoc i cenne uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 jest ich mnóstwo ;) od marków przez choćby ati tray tools i szukaczka artefaktów (grzeje tak samo jak marki..:P) temp masz ok, problem rozwiązany,, jak myśle głównym powodem wysokich temp był kurz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 A więc oczyściłem radiator z kurzu i wiatrak podłączyłem do 3-pinowego gniazda. Wiatrak przyspieszył, ale tylko do 2200RPM. W związku z tym podejrzewam, że i wiatrak jest jakiś osłabiony i płyta daje jakieś głupoty na regulację. Macie jakieś pomysły jak to naprawić? Bo zakup nowego zestawu chłodzącego rozwiąże problem tylko w połowie. PS. muszę go co prawda pochwalić, bo te dodatkowe 500RPM zadziałało następującymi wynikami: idle 36 stopni na CPU, stress 53 stopnie na CPU icon_biggrin3.gif A propos - znacie może jakiś program do obciążania procesora i karty graficznej? Chyba nie zależy ci na ciszy co?... Jak przyśpieszysz tego boxowego wiatraka to fakt wydajnośc sie poprawia ale musi nie miłosiernie hałasować :-| A propos - znacie może jakiś program do obciążania procesora i karty graficznej? Do proceosra... jest ich mnóstwo, superPi, Prime95, SP 2004 a do karty to tak jak forest napisał szukaczka artefaktów w ATI Tool bądź w ATi Tray Tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 A jak tam u Ciebie z przewiewem w budzie?? Jeżeli kiepsko to zamontuj dwa wiatrki wciagający na dole z przodu i wyciągający z tyłu. A najlepiej jak to wcześniej było wspomniane podłaczyć wiatrak z procesora do molexa no chyba że płyta sie zbuntuje (stwierdzi brak wiatraka). Najlepsze obciążenie grafy i procka 15 min ATItool. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 A jak tam u Ciebie z przewiewem w budzie?? Jeżeli kiepsko to zamontuj dwa wiatrki wciagający na dole z przodu i wyciągający z tyłu. A najlepiej jak to wcześniej było wspomniane podłaczyć wiatrak z procesora do molexa no chyba że płyta sie zbuntuje (stwierdzi brak wiatraka). Najlepsze obciążenie grafy i procka 15 min ATItool. Temperatury są takie, że wczoraj mi się komp wyłączył. Po włączeniu sprawdziłem w biosie 96 stopni... dlatego właśnie doszedłem do wniosku, że pora coś z tym zrobić. Temperatura obudowy 29 stopni (wiatrak z przodu wdmuciach!ący, z tyłu wydmuciach!ący). ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a w bisie nie masz ustawionej ze czyta ci oborty do temperatury czy jakos tak SmartFAN to sie nazywa w asusie czy jakos tak nie pameitam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...