Gość nairda Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) witam ! "Pobieram" internet od jednej z firm w krakowie. Aby net działał muszę operatorowi podać adres fizyczny konkretnej karty sieciowej i wtedy net działa tylko na tej karcie. Jednak chcę teraz rozdzielić internet na 2 kompy. Poczytałem że mogę to zrobić przez router, który ma możliwość zmiany mac adresu. Mam pytanie czy to prawda a jeżeli tak to czy każdy router ma możliwość zmiany tego adresu i czy wtedy ten operator będzie "widział" że mam ten net rozdzielony. Pytam bo usługodawca daje możliwość rozdzielenia internetu, jednak trzeba za to trochę płacić, za instalację oraz dopłacać do abonamentu. Wolałbym więc to zrobić sam. Będę wdzięczny za info. pozdrawiam Edytowane 11 Września 2006 przez nairda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Chyba wszystkie dostępne routery obsługują funkcję "MAC Addres Clone" o którą tutaj się rozchodzi... Nie będzie żadnych problemów z konfiguracją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 To świetnie! A czy w takim razie mój usugodawca będzie widział, że mam rozdzielony net na 2 kompy ?? ( bo normalnie ta usługa jest płatna wiec jeżeli będzie widział to chyba nie będzie zadowolony...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) Jak pisła lgolebio nie masz się co obawiać. Wykrycie, że dzielisz łącze jest w jakiś tam sposób możliwe, ale wątpie, żeby ktoś to dokładnie sprawdzał :) Edytowane 11 Września 2006 przez PartyBOY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Jeżeli w umowie z Twoim usługodawcą nie ma wzmianki o dopuszcalnym dzieleniu łącza przez ściśle określone urządzenia to nie masz się nad czym zastanawiać. Warto jednak taką umowę dokładnie przeczytać, czasem coś wkradnie się drobnym druczkiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 @PartyBOY Mylisz sie, operatorzy sprawdzaja. U mnie w sieci to jest tepione, a net dzielony routerem widac na kilometr :P W wypadku mojego ISP konczy sie to przycieciem z 8mbitow do 256kbps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 @PartyBOY Mylisz sie, operatorzy sprawdzaja. U mnie w sieci to jest tepione, a net dzielony routerem widac na kilometr :P W wypadku mojego ISP konczy sie to przycieciem z 8mbitow do 256kbps Nic tylko współczuć providera :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 ok ale poczytałem znów że jak bedzie router z NATem, to provider nie widzi, co znajduje sie "za" routerem, czy tak ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Zapomnij, że jest to nie do wykrycia. Jeżeli masz tak samo "skąpego" (czyt. bardzo wrażliwego) dostawcę jak kolega wyżej to nie ma szans na ukrycie istnienia jakiegokolwiego routera/serwera dzielącego łącze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 patrzac na sam ruch sieciowy nie widac ze jest dzielone lacze ( pajeczarz) ale... troche glowkowania i juz widac.... sprawdzenie wartosci TTL ( mozna ominac - zwiekszamy o 1 wartosc TTL ), zalezy jak jest dzielone lacze przez ISP sprawdzenie forwardingu u klienta, chociaz to nie jest dowodem-kazdy moze miec router rozne przegladarki i syse na kompach klienta - analiza naglowkow po sniffingu poczta, komunikatory i tak dalej......... jak widzisz nie jestes "anonimowy" i dzielenie lacza mozna wykryc w raczej prosty sposob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nairda Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 już rozumiem więc jedyne co mi zostaje to mieć nadzieję że provider nie grzebie aż tak głęboko... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...