Skocz do zawartości
Gość nairda

Rozdzielenie Internetu Przez Router

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

"Pobieram" internet od jednej z firm w krakowie.

Aby net działał muszę operatorowi podać adres fizyczny konkretnej karty sieciowej i wtedy net działa tylko na tej karcie.

Jednak chcę teraz rozdzielić internet na 2 kompy. Poczytałem że mogę to zrobić przez router, który ma możliwość zmiany mac adresu.

Mam pytanie czy to prawda a jeżeli tak to czy każdy router ma możliwość zmiany tego adresu i czy wtedy ten operator będzie "widział" że mam ten net rozdzielony.

Pytam bo usługodawca daje możliwość rozdzielenia internetu, jednak trzeba za to trochę płacić, za instalację oraz dopłacać do abonamentu. Wolałbym więc to zrobić sam.

Będę wdzięczny za info.

pozdrawiam

Edytowane przez nairda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To świetnie!

A czy w takim razie mój usugodawca będzie widział, że mam rozdzielony net na 2 kompy ?? ( bo normalnie ta usługa jest płatna wiec jeżeli będzie widział to chyba nie będzie zadowolony...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w umowie z Twoim usługodawcą nie ma wzmianki o dopuszcalnym dzieleniu łącza przez ściśle określone urządzenia to nie masz się nad czym zastanawiać. Warto jednak taką umowę dokładnie przeczytać, czasem coś wkradnie się drobnym druczkiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PartyBOY

Mylisz sie, operatorzy sprawdzaja. U mnie w sieci to jest tepione, a net dzielony routerem widac na kilometr :P W wypadku mojego ISP konczy sie to przycieciem z 8mbitow do 256kbps

Nic tylko współczuć providera :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzac na sam ruch sieciowy nie widac ze jest dzielone lacze ( pajeczarz)

ale...

troche glowkowania i juz widac....

sprawdzenie wartosci TTL ( mozna ominac - zwiekszamy o 1 wartosc TTL ), zalezy jak jest dzielone lacze przez ISP

sprawdzenie forwardingu u klienta, chociaz to nie jest dowodem-kazdy moze miec router

rozne przegladarki i syse na kompach klienta - analiza naglowkow po sniffingu

poczta, komunikatory i tak dalej.........

jak widzisz nie jestes "anonimowy" i dzielenie lacza mozna wykryc w raczej prosty sposob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi