Skocz do zawartości
ZwieRZakwawa

Czy Warto Wydawać Tyle Kasy Do Sempa Na Soc.a?

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie mam pytanie siostra w komputerze ma najlepszy zasilacz swiata - CODESHIT 300WAT w sumie nic sie z nim niedzieje bo komp niewymagający:

Sempron 2200+ na socet A (narazie bez O/C)

asrock K7VT4A+

256ddr400@333 synchro z klockiem

grafika rodeon 7500 64mega

dysk 80gb ATA100

combo dvd+cdrw

no SB audigy2ZS

komputer jest używany wyłącznie do dźwięku (montowanie kodowanie wav<->mp3 itp.) ale że ten komputer służy jej głównie do pracy więc nie może sobie pozwolić na utratę danych ani awarie co z tym codszitem jest kwestią czasu tym barzdziej, że w niedalekiej przyszłosci planujemy dołożyć tam kolejne 256(ew512 w zależnosci od kasy)ramu i dobre chłodzonko na kolcek (w celu puszczenia go na 9x200 na stałe gdyż na razie byl tylko testowany i działa na def. napięciu full stabilnie)

i własnie się zastanawiam czy aby ładowanie prawie 150zł w Chieftec'a GPS-350EB-101A to nie jest przesada??

mam go u siebie w sporo mocniejszym sprzęcie i nigdy niewłączył sie na wyższe obroty więc niewiem czy opłaca się ładować w ten komp tyle kasy tym bardziej ze poza ww. modyfikacjami nie bedzie tam przez najbliże lata zmieniane(może za wyjątkiem zminy dźwiękówki na lepszą i ewentualnie grafiki w rodzaju rodzia 9100 który włoże z innego kompa) aha zasiłka ma być bezwzględnie jak najcichsza!

PS. allegro nie wchodzi w gre musi być to coś nowego ze sklepu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fortron z allegro są też oferty z fakturą wat i gwarancją do 50 zł 350 W z 12 cm wiatrakiem - jest cichy, szef do tego zestawu to "przesada" - a starczyłby pewnie i 250 W fortron i byłby pewnie niezawodny sam używam 350W fortrona na bartonie 2,2 ghz giga ramu 400mhz 9800 pro dwa napędy hdd fdd i 6 wiatraków i nie specjalnie sie poci :]

Edytowane przez kvasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec GPS-350EB-101A? nie opłaca się do tego komputera, a to dlatego, że maza mało mocy na lini 3,3V&5V tj 130W. Napewno warto wymienić zasilacz na lepszy. Na codegenie od czasu do czasu miałem cyrki ze znikającymi partycjami i innymi błędami na hdd. Po zmianie na Chieftec HPC-360 202 DF odpukać, od ok 1,5 roku nic takiego się nie działo. Jak komputer służy do pracy to napewno dane są ważniejsze niż sprzęt nawet a i tego SB audigy2ZS też szkoda. Ze względu na SB audigy2ZS zorientuj się czy ona będzie działać beż lini -5V, ewentualnie szukaj zasilacza z tą linią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ZwieRZakwawa chce miec cichy zasilacz wiec celowałbym w delte bo są cichsze :)

http://www.allegro.pl/item125337048_zasila...avat_odss_.html

http://www.allegro.pl/item125647667_delta_350w_wroclaw.html

http://www.allegro.pl/item126596032_delta_...nt_big_fan.html

brałbym tą ostatnią!

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie , ale czemu probujecie mu wmusic zasilke z allegro kiedy napisal , ze chce normalna ze sklepu ?

Ja bym bral tego chiefteca 360-202-DF i nie przejmowal sie nadmiarem mocy conajwyzej bedzie pracowac ciszej pod mniejszym obciazeniem.

edit: chyba mnie uprzedzil ;)

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie 360-202-DF tylko GPS-350EB-101A bo jest tańszy a czym poza tymi 10 Wattami w nazwie się one różnią?? no pozatym ze350 mam 1x120mm a 360 ma 2x80mm wiatraki! co będzie cichsze?? zdaje mi sie ze ta 1x120

Edytowane przez ZwieRZakwawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łups nie zauwazylem ze nie chcesz z allegro :P

to moze seasonic 330w z komputronika za 169zł lub za 199zł taga 330w (ten drugi lepszy do Twojego kompa).

tak różnią się producentem. 360 jest produkowana przez sirteca ktory ma wzloty i upadki i jest glośniejszy od tej 350w ktora jest porządna delta. ja bym wolal tą 350w z tych chiftecow.

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale własnie nie opłaca się ładować tyle kasy do sempa 2200 i myslałem czy jest coś tańszego godnego polecenia(poza foronem z allegro który nie wchodzi w gre) bo sory ale dac 199zł za zasilacz do komputera wartego 400zł to przesada i dlatego sie zastanawiam czy nawet warto tam wkładac tego szefa za ~150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to może chociaz modecom 300w z komputronika za chyba 100zł o ile dobrze pamiętam. bierz cokolwiek byle nie ten codegen...

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19655

albo ten huntkey ma wiecej amperow wat na 5v. choc w praktyce jak sie spisuje to nie wiem...

http://zenfist.pl/pID/162.htm

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi