Skocz do zawartości
gentillo

Problem Z Thunderbirdem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z Thunderbirdem. O co chodzi. Używam tego programu na kilku kompach. I na wszystkich jest ok oprócz laptopa. Na wszystkich komputerach jest tak samo skonfigurowany. A na laptopie jest zonk. Co śmieszne laptop i jeden komp podłączane są często do tego samego routera. Czyli odpada problem z siecią. Problem objawia się następująco. Jeśli jest do odebrania większa wiadomość to na laptopie nie da się jej pobrać. Tzn pasek postępu miło sobie chodzi przez jakiś czas. Aż w pewnym momencie po prostu przestaje. I bez żadnego komunikatu pobieranie przetaje działać. I nie ściąga już tej wiadomości jak i kolejnych. Wiem, że w Outlooku jest opcja czasu oczekiwania na odpowiedź serwera, bo być może o to właśnie chodzi, ale w Thunderbirdzie nie mogę tego znaleść. O co może chodzić? Jeszcze jedno. Nie mam zaznaczonej opcji: "NIe pobieraj większych niż 5o kB"

Edytowane przez gentillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na skrzyncie siedzi za duży plik(załącznik) lub mija czas oczekiwania :) Ta druga opcja często spowodowana jest przeciążeniem serwera ;]

No tak, ale na innych kompach na których pobieram pocztę nigdy to nie występuję. Ciężko więc byłoby założyć, że serwer w taki sposób traktuje tylko mojego laptopa :-) DOskonale zdaję sobie sprawę, że jest problem z większymi wiadomościami. Tylko że na kompie podpiętym do tego samego routera wszystkie maile zawsze się ściągają.

Tools --> options --> advanced --> config editor --> jako filtr wpisz timeout

Co gdzie jak??? Nie mam czegoś takiego w zaawansowanych jak "config editor" Edytowane przez gentillo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak się to zwie w polskiej wersji.

Nie wiem jaką masz wersję TB, ale w wersji niższej niż 1.5 nie ma tego (można zainstalować rozszerzenie about:config).

O widzisz, tu jest pewnie pies pogrzebany. Wersja. Zaraz instalnę najnowszą. Zobaczymy czy coś pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi